Kuppi kahvia aamun virkistykseksi ja kaurapuuroa energiaa tuomaan.
Vaikka ruoantuotanto on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista kasvihuonekaasujen ja luontokadon aiheuttajista, aamiaista nautittaessa ei tule useinkaan mietittyä, minkälainen vaikutus energiantankkauksella on luontoon.
Nyt parempien valintojen tekeminen on aiempaa helpompaa, sillä S-ryhmän, Jyväskylän yliopiston ja Sitran hankkeessa laskettiin, minkälainen luontojalanjälki kauppaketjun myymillä elintarvikkeilla on.
Luontojalanjälki tarkoittaa hiilidioksidipäästöjen ja luontohaittojen yhteen laskettua summaa. Luontohaittaa aiheutuu muun muassa silloin, kun metsiä raivataan laidunmaiden ja viljelysten tieltä. Luontokato taas tarkoittaa muun muassa sitä, että luonnon monimuotoisuus heikkenee ja lajeja katoaa.
Kokosimme kolme erilaista esimerkkiaamiaista ja vertailimme niiden vaikutusta luontokadolle. Kävi ilmi, että valinnoilla todellakin on väliä.
Luontohaitta on laskettu yhdistämällä erilaisia avoimia, globaaleja tietokantoja ja muita aineistoja.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.