Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vastuullisuus

Nautitko aamulla kahvia ja pekonia? Tästä syystä se ei ole paras aamiainen

Mietityttääkö, miten ruokavalintasi vaikuttavat luontoon? Kokosimme kolme erilaista esimerkkiaamiaista ja vertailimme niiden vaikutusta.

Aamupalapöytä ja neljän ihmisen kädet kuvattuna ylhäältä.
Aamupalapöytä ja neljän ihmisen kädet kuvattuna ylhäältä.
Teksti: Maarit Rasi
Kuvat: Tuomas Kolehmainen, Anton Sinelnikov
7.11.2024 | Päivitetty 13.11.2024

Kuppi kahvia aamun virkistykseksi ja kaurapuuroa energiaa tuomaan.

Vaikka ruoantuotanto on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista kasvihuonekaasujen ja luontokadon aiheuttajista, aamiaista nautittaessa ei tule useinkaan mietittyä, minkälainen vaikutus energiantankkauksella on luontoon.

Nyt parempien valintojen tekeminen on aiempaa helpompaa, sillä S-ryhmän, Jyväskylän yliopiston ja Sitran hankkeessa laskettiin, minkälainen luontojalanjälki kauppaketjun myymillä elintarvikkeilla on.

Luontojalanjälki tarkoittaa hiilidioksidipäästöjen ja luontohaittojen yhteen laskettua summaa. Luontohaittaa aiheutuu muun muassa silloin, kun metsiä raivataan laidunmaiden ja viljelysten tieltä. Luontokato taas tarkoittaa muun muassa sitä, että luonnon monimuotoisuus heikkenee ja lajeja katoaa.

Kokosimme kolme erilaista esimerkkiaamiaista ja vertailimme niiden vaikutusta luontokadolle. Kävi ilmi, että valinnoilla todellakin on väliä.

Pekonin ja suklaan luontojalanjälki on iso

Hedelmät vaativat paljon vettä

Kotimaiset marjat ja viljat ovat ilmastoviisas valinta

Luontohaitta on laskettu yhdistämällä erilaisia avoimia, globaaleja tietokantoja ja muita aineistoja. 

Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!

Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.