Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kumpi maksaa? Miltä tililtä? Raha on aika tyypillinen pariskuntien riidanaihe.

Toinen ei tiedä puolisonsa palkkaa, toisella tarkka tuntuma yhteisistä tuloista – raha aiheuttaa riitoja parisuhteessa

Teksti:
Kirsi Riipinen
Kuvat:
Getty images
Julkaistu: 17.9.2020
|
Muokattu: 17.9.2020
Pariskuntien rahankäyttötavat eroavat, mutta tärkeintä olisi puhua avoimesti ja sopia yhteiset pelisäännöt. Erotilanteessa sopimuksen merkitys korostuu.

Rahasta riidellään lukuisten kyselyjen mukaan usein. Kehityspäällikkö Päivi Huttunen S-Pankista ei tätä ihmettele: jos pariskunnat eivät sovi selviä pelisääntöjä, riidanaihe on suorastaan tyrkyllä.

”Pelisäännöistä ei päästä sopimaan, ellei raha-asioista keskustella avoimesti”, Huttunen sanoo.

Rakkauden ensihuumassa on helppo uskoa, että kaikki asiat sujuvat hyvin kuin itsestään. Näin voi toki ollakin, mutta tulevaa ei voi tietää varmasti.

Huttunen kehottaa pariskuntia tarkastelemaan yhdessä säännöllisesti, millaisia kuluja heillä parina tai perheenä on. Avuksi kannattaa ottaa laskuri ja miettiä yhdessä, kuinka asumisen, vakuutusten, sähkön ja lasten kulut jaetaan oikeudenmukaisesti.

Mutta mitkä kaikki ovat yhteisiä menoja? Niille sopii vanha, tuttu määritelmä: ne ovat niitä, jotka tuovat hyvinvointia ja hyötyä kummallekin.

Puolisot eivät välttämättä tiedä edes toistensa palkkoja.

Huttusella on taustallaan pitkä pankkiura, ja hän tietää, että osalla pariskunnista raha-asiat ovat hyvin henkilökohtaisia. Puolisot eivät välttämättä tiedä edes toistensa palkkoja.

Toisaalta on pariskuntia, joilla on omien rahojen ja tilin lisäksi myös yhteinen tili. He ovat miettineet yhdessä, kuinka yhteisiä menoja jaetaan maksettaviksi ja minkä verran kumpikin siirtää yhteiselle tilille. Osalla pariskunnista on fiksuja käytäntöjä esimerkiksi menojen jyvityksestä.

Huttusen havaintojen mukaan yleisintä on, että puolisoista jompikumpi on päätoimija, joka huolehtii kodin kassan pyörittämisestä. Hän katsoo, että laskut tulevat maksetuiksi ajallaan ja että tilillä on niitä varten tarpeeksi rahaa.

”Hän ei välttämättä ole eniten tienaava, mutta hänellä on hyvä tuntuma myös puolisonsa tuloihin ja menoihin. Useimmiten hänellä on myös tilinkäyttöoikeudet puolison tileihin.”

Huttusen mielestä itse kunkin on hyvä pohtia, kuinka helppoa on puhua raha-asioista, esimerkiksi palkasta tai siitä, säästääkö puoliso osan tuloistaan vai meneekö kaikki kulutukseen.

Nuorille kuluttajilla rahasta puhuminen tuntuu olevan luontevampaa kuin vanhemmille. Nuoret käyttävät näppärästi verkkopankkia ja siirtävät toisilleen rahaa mobiilisti. Ja jos huomaa, ettei tilillä juuri sillä hetkellä ole rahaa, sen voi kaverillekin kertoa. Päivi Huttunen soisi myös vanhempien sukupolvien omaksuvan raha-asioihin liittyvää avoimuutta. Se pelastaisi monta kiperää tilannetta.

Erotilanteessa selvät pelisäännöt

Tilastotieto kertoo, että puolet avioliitoista päättyy eroon. Erot olisivat huomattavasti helpompia, jos rahasta ja varallisuudesta olisi sovittu etukäteen mahdollisimman reilusti.

Huttunen muistuttaa avioehdosta. Sen puheeksi ottaminen ei tarkoita luottamuksen puutetta kumppaniin vaan järkevää taloudenpitoa ja omistusoikeuden täsmentämistä.

Kun puhevälejä ei enää ole, voi olla turha muistuttaa, mitä kaikkea toinen on luvannut – tai minkä omaisuuden piti olla yhteistä, mutta virallisissa papereissa se kuuluukin vain toiselle osapuolelle.

Raha-asiat kannattaa tehdä selväksi myös uusioperhe-elämää aloitettaessa.

”Voi niitä itkuja, jotka olisivat jääneet itkemättä, jos pelisäännöt olisivat olleet selvät ja reilut”, Huttunen huokaa.

Raha-asioiden järjestelyyn saa asiantuntevia neuvoja esimerkiksi pankista. Merkittävissä varallisuuskysymyksissä kannattaa hyödyntää asianajotoimistojen lainopillisia palveluja.

Vinkki: Yhteinen tili ruokaostoksille

  • Ottakaa S-Tili yhteiseksi perheen ruokaostosten tiliksi. Sinne laitetaan tilisiirtona kuukausittain yhdessä sovittu summa. Tilille maksetaan myös Bonukset, joita kertyy, kun asioi S-ryhmän toimipaikoissa. Bonus on siis rahaa.

  • Yhteinen tili vapauttaa pohtimasta sitä, kenen vuoro on maksaa ruokaostokset ja miltä tililtä.

  • Kullekin käyttäjälle kannattaa hankkia oma tiliin liitetty pankki- tai yhdistelmäkortti.

  • S-mobiilissa pankin ja kaupan palvelut sekä vakuutukset kulkevat aina mukana.

Lähde: S-Pankin kehityspäällikkö Päivi Huttunen

Lue myös

Lisää aiheesta