Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Seppo ja Marja-Leena Mentula pyörittävät yhteistä yritystä ja myös raha-asiat ovat yhteisiä.

Näin yrittäjäpariskunta sopii rahoistaan: "Rahat ja tilit ovat yhteisiä, ja yhdessä myös hoidamme raha-asioita"

Teksti:
Kirsi Riipinen
Kuvat:
Anna-Karoliina Pelto
Julkaistu: 17.9.2020
|
Muokattu: 17.9.2020
"Käytäntömme on sujunut pääasiassa hyvin, vaikka joskus olemme jostakin riidelleetkin", kertoo Marja-Leena Mentula Luumäeltä.

”Muutin mieheni Sepon suvun maatilalle Luumäelle 1980-luvun puolivälissä. Sepon äiti asuu täällä edelleen kanssamme, tosin omissa tiloissaan.

Perustimme 1990-luvun loppupuoliskolla metsä- ja maanrakennuskoneiden osia ja laitteita suunnittelevan, valmistavan ja myyvän yrityksen, jossa olemme kumpikin osakkaina. Minä vastaan yrityksen myynnistä ja talouspuolesta, Seppo tuotekehityksestä.

Lapsemme ovat jo aikuisia ja muuttaneet omilleen.

Olen pienestä asti hankkinut omaa rahaa, ja minulla on ollut lapsuudesta asti oma pankkitili. Olen ajatellut, että siellä on hyvä säilyttää niin sanottua arkkurahaa.

Muuten minulla ja miehelläni rahat ja tilit ovat yhteisiä, ja yhdessä myös hoidamme raha-asioita. Seppo saattaa hankkia koneita ja laitteita, joiden hinnasta ei juurikaan etukäteen keskustella. Toisaalta minä voin vaikka maalauttaa talon. Emme siis sovi kaikista hankinnoista yhdessä, vaan päätämme asioista myös itsenäisesti.

"Täällä maalla ei ole paljon houkutuksia, joihin tuhlata."

Käytäntömme on sujunut pääasiassa hyvin, vaikka joskus olemme jostakin riidelleetkin.

Yrityksen takia meillä on useita pankkitilejä. Yrityksestä meille maksettavat palkat menevät yhteiselle tilille.

Käytän yhteistä tiliä myös omiin menoihini, jotka ovat aika kohtuullisia. Täällä maalla ei ole paljon houkutuksia, joihin tuhlata. Ruokakauppaan taitaa kulua eniten rahaa, vaikka sielläkin tartun helposti punaisen lapun alennustuotteisiin.”

Toinen on huolettomampi

”Olen varovaisempi rahankäytössä ja riskienotossa kuin Seppo. Minä olen meistä se, joka pohtii esimerkiksi vakuutusten kattavuutta. Mietin, mitä kaikkea voi tapahtua ja ovatko esimerkiksi vastuuvakuutukset kunnossa. Seppo kuittaa huolettomammin, että jotenkin aina pärjätään. Minun mielestäni puskuria pitää olla.

Viihdyn erittäin hyvin töissä, mutta mietin myös eläkeasioita. Olemme maksaneet yrittäjä- ja maatalousyrittäjäeläkettä. Eläkemaksuja olisi kuitenkin kannattanut korottaa ajoissa, ja säästämisen yleensäkin olisi voinut aloittaa aiemmin. Viime vuonna maksoimme myös yrityksen henkilöstölle lisäeläkevakuutusta.

Olisi mukava, jos vanhana ei tarvitsisi kituutella. Eläkkeellä monella on aikaa muttei välttämättä rahaa esimerkiksi matkusteluun.

Jos olisimme hyvin tiukoilla ja toinen vain tuhlaisi, sanomista tulisi. Ymmärrän hyvin, että raha on tyypillinen pariskuntien riidanaihe.”

Lue myös

Lisää aiheesta