Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kulta, saisinko rahaa? Näin vältät rahariidat parisuhteessa

Teksti:
Jaana Tapio
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Kun perheen toisen aikuisen tulot pienenevät, on neuvottelun paikka. Rahojen tasapuolinen uusjako hoituu avoimuudella sekä kirjaamalla tulot ja menot paperille.

Kun Tiian, 32, esikoinen syntyi, perheessä elettiin kiireistä arkea. Uusi talo oli rakenteilla, eivätkä Tiia ja hänen yrittäjänä työskentelevä miehensä pystyneet tuolloin säästämään ylimääräistä vanhempainvapaan varalle.

"Nyt olen ollut kotiäitinä viisi vuotta. Yrittäjän tuloilla on tapana vaihdella, joten raha-asiat pitää miettiä huolella etukäteen", Tiia kertoo.

Perheen talous voi notkahtaa, kun toinen aikuisista joutuu työttömäksi tai jää pois töistä sairauden, lomautuksen tai lasten takia. Silloin myös puoliso joutuu joustamaan.

"Prosenttiosuus on hyvä lähtökohta. Se, joka tienaa enemmän, maksaa prosentuaalisesti enemmän", sanoo Minna Mattila Takuu-Säätiöstä, joka tarjoaa apua talouskriiseissä oleville.

Mattilan mukaan ei kannata tuudittautua ajatukseen, että tulojen notkahdus on vain väliaikaista. Esimerkiksi työttömäksi jäänyt ei voi tietää varmasti, milloin uusi työpaikka löytyy.

Uuden elämäntilanteen aluksi tärkeintä on selvittää talouden tulot ja menot. Paras tapa on ottaa tiliotteet esiin ja kirjoittaa tiedot paperille. Asioiden ylöskirjaaminen auttaa vaikeissa tilanteissa siksi, että kumpikin tuntee tulevansa kuulluksi.

Joskus tulojen notkahtamiseen voi valmistautua etukäteen, kuten silloin, kun perheeseen tulee lapsi. Tällöin kannattaa hyvissä ajoin laskea, kuinka aiempaa pienemmillä tuloilla tullaan toimeen.

"Kyse on yhteisten lasten hankkimisesta, joten myös raha-asiat pitää katsoa yhdessä", Mattila korostaa.

Suhteen ongelmat voivat paljastua

Rahasta puhuminen johtaa helposti riitoihin. Silloin ollaan kuitenkin jo pitkällä, jos pystytään istumaan yhteisen pöydän ääreen ja käymään tilanne läpi.

"Raha ei ole vain rahaa, vaan siitä puhuessa voi paljastua myös suhteen ongelmia. Joskus voi käydä ilmi, että avioliittoneuvonnastakin olisi hyötyä."

Mattilan mukaan on tyypillistä, että mies maksaa talouden suuret hankinnat, kuten autoon liittyvät ostot tai vakuutukset, ja nainen hoitaa ruokaostokset sekä kodin pikkukulut. Aina ei huomata, että pienistä maksuista voi kertyä suuri summa.

Tiia teki puolisonsa kanssa selvän jaon. Mies maksoi lainanlyhennykset ja Tiia ruoat.

"Laskut ja muut kulut on koko ajan maksettu sen mukaan, kummalla sattuu olemaan rahaa. Emme tarkista tiliotteita, mutta alussa pidin kirjaa siitä, kuinka paljon viikossa menee yhteensä rahaa."

Rahakeskustelussa kannattaa ottaa huomioon muutkin asiat kuin pelkästään tulot. Jos esimerkiksi työttömänä oleva tekee itse ruokaa, ruokamenoissa voidaan säästää.

"Yhteen hiileen puhaltaminen on tärkeää, mutta joskus näitä kotitöitä on kauhean vaikea arvottaa rahallisesti", Mattila sanoo.

Rahan pyytämisestä voi tulla arka ja nöyryyttävä asia. Usein rahasta puhuminen johtaa myös riitoihin.

Yhteinen tili selkeyttää tilannetta

Perheen muuttuneessa taloustilanteessa kummankin puolison pitää tinkiä menoista. Usein harrastuksista joudutaan luopumaan joksikin aikaa, ja työssäkäyvän pitää ymmärtää, että hänen tuloillaan maksetaan myös toisen henkilökohtaisia menoja.

"Meillä ei kovinkaan usein riidellä rahasta, mutta joskus on vaikea käsittää, miksi toinen haluaa ostaa jotain, mihin itse ei ole valmis panostamaan", Tiia kertoo.

Hyvä ratkaisu on yhteinen tili, josta kumpikin voi maksaa talouden menoja. Silloin vähemmillä tuloilla olevan ei tarvitse erikseen pyytää toiselta rahaa. Pyytämisestä kun voi tulla arka ja nöyryyttävä asia.

"Näin vältytään sellaisilta keskusteluilta, että pitikö sinun sekin huulipuna ostaa. Kun jokainen pysyy yhteisessä budjetissa, sen jälkeen on sama, mitä ostellaan", Mattila vinkkaa.

Jos kaikki lainat eivät ole yhteisissä nimissä, on selvitettävä, kuka maksaa mitäkin. Velkoihin voi hakea lyhennysvapaata tai kuukausierän pienennystä. Ensin on kuitenkin hyvä laskea tarkasti, mikä on järkevää, sillä muutokset lainoihin maksavat.

Kannattaa myös miettiä, mihin rahoja käytetään ja missä voidaan säästää.

"Me saimme esikoisen synnyttyä paljon lastentarvikkeita käytettyinä tuttavilta tai ostimme niitä heiltä edullisesti. Koska meille on syntynyt kaksi lasta lisää, olemme pystyneet kierrättämään tarvikkeita lapselta toiselle. Tingimme koko ajan ostoksista siten, että ennen uuden tavaran ostamista käydään kirpputoreilla ja alennusmyynneissä", Tiia kertoo.

Säästöihin ei aina kannata kajota hankalassa tilanteessa. Jos rahaa on säästetty esimerkiksi toisen suurta hammashoitoa varten, on hyvä tehdä kaikkensa, ettei rahoja kuluteta arjen pyörittämiseen.

Säästöihin ei kannata kajota aina, kun hankala tilanne tulee eteen.

Velkaneuvoja auttaa ahdistuksessa

Jos kaikesta sopimisesta ja järjestelystä huolimatta tuntuu siltä, että rahat eivät uudessa elämäntilanteessa riitä, on parempi, mitä aikaisemmin asioihin puututaan. Apua voi hakea velkaneuvojalta, joka auttaa neuvottelemaan velkojien kanssa entistä isommista ja järeämmistä 
ratkaisuista.

"Kannattaa yrittää päästä ahdistuksesta eroon ja listata asiat paperille, sillä päässä ongelmat tuntuvat kahta kauheammilta", Mattila neuvoo.

Rahojen käytöstä voi sopia myös pariskunnan kesken kirjallisesti, mutta Mattilan mukaan sopimuspaperi voi olla toiselle luottamuskysymys. Kirjallinen sopiminen on järkevää silloin, jos toisella on ennestään merkittäviä rahankäyttöongelmia.

"Me pidimme omat tilimme, kun jäin vanhempainvapaalle. Joskus raha on ahdistanutkin, mutta olen tyytyväinen, että hyvällä suunnittelulla on aina saatu laskut maksettua ja ruokaa pöytään", Tiia kuvailee.

5 vinkkiä: Näin vältät riidat rahasta

  1. Puhu rahasta mahdollisimman avoimesti heti parisuhteen alusta lähtien. Silloin riidanaiheet eivät pääse paisumaan liian isoiksi.
  2. Keskustele asioista konkreettisesti ja rehellisesti.
  3. Käykää yhdessä läpi tiliotteet. Näin kumpikin tietää, mitä yhteisiä kuluja toinen on maksanut.
  4. Jos tilanne on jo hankala, puhu ensin ulkopuolisen henkilön kanssa. Jos lähipiirissä ei ole sopivaa ystävää, esimerkiksi seurakuntien diakonit ja Takuu-Säätiön Velkalinja auttavat.
  5. Muista, että kaikista ostoksista ei tarvitse olla samaa mieltä, kunhan kumpikin hoitaa osuutensa sovitusta budjetista.