Suomen eteläisimmän keittiön emäntä kokkaa tutkimusretkikunnalle kotona opituin konstein, vaikka ympäristö ei juuri vaikeammaksi voisi muuttua.
Etelämanner on maailman tuulisin ja kylmin paikka. Se ei kelpaa ihmisen luonnolliseksi elinympäristöksi. Sitä ei kuitenkaan uskoisi, kun tupsahtaa myrskytuulesta tutkimusasema Aboan eteiseen. Kaasu-uunista leijuu retkikunnan yleisiin tiloihin paistuvan ruisleivän tuoksu.
Pelkosenniemeläinen Venla Saari, 31, on tänä vuonna Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunnan kokki. Ravittavana on kaikkiaan kahdeksan ihmistä, ja tammikuussa joukkoon liittyy mukaan vielä kaksi lisää.
”Tulen isosta perheestä, meitä oli yhdeksän lasta. Pienenä meillä oli ruoanlaittovuorot. Leipää meidät opetti leipomaan isä. Se on minulle tuttua tehdä ruokaa niistä aineksista, joita kaapista löytyy”, sanoo Saari.
Ruokakaappi on Aboalla vähän isompaa mallia kuin Saaren kokkolalaisessa lapsuudenkodissa. Ruokien kuiva-ainekontti seisoo sisältöineen Aboan pihapiirissä ympäri vuoden ja läpi antarktisen talven, jolloin lämpötilat voivat tyypillisesti laskea neljäänkymmeneen pakkasasteeseen. Se on valikoiman kannalta hyvä asia, sillä kuivassa ja kylmässä säilyvyys on parempi.