Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Chilin kasvatus

Teksti:
Saila Routio
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 27.3.2024
Chili on mainio huonekasvi, josta saa korjata satoa vaikkapa keittiön ikkunalaudalta. Itse kasvattamalla saa ruokapöytään erikoisia chililajikkeita, joita ei ruokakaupoista löydy.

Chili on hidas itämään ja kasvamaan satokokoiseksi, joten se kannattaa kylvää viimeistään maaliskuussa. Kylvö onnistuu jo tammikuussa, jos apuna on kasvilamppu. Muutoin taimista tulee lyhyen päivän valossa honteloita.

Käytä puhtaita, kiehuvalla vedellä desinfioituja kylvöruukkuja. Täytä pienet ruukut tai taimikennosto kylvömullalla ja kastele. Tee multaan pienet kolot, joihin pudotat siemenet, yhden kuhunkin koloon. Peittele siemenet mullalla.

Kasvavat taimet

Chilien siemenet itävät lajikkeesta riippuen parissa päivässä tai kuukaudessa. Pidä multa tai kivivilla tasaisen kosteana. Muista myös tuuletus: nosta muovikelmu hetkeksi pois päivittäin.

Kun ituja alkaa näkyä, poista muovi kokonaan ja aseta taimet valoon. Idut saattavat vaurioitua äkillisessä paahteessa, joten varjosta niitä tarvittaessa harsokankaalla. Tammikuussa kylvetyt taimet tarvitsevat kasvilampun tai loisteputken valoa maaliskuun puoliväliin asti.

Siementaimen ensimmäistä lehtiparia kutsutaan sirkkalehdiksi. Niiden jälkeen kasvaa kasville tyypillinen, tunnistettava lehtipari. Kun nämä sirkkalehtien jälkeiset lehdet ovat puhjenneet, taimia voi alkaa siirtää isompiin ruukkuihin.

Täytä ruukku mullalla, kostuta ja tee kolo taimelle. Voit käyttää esimerkiksi taimimultaa tai kasvuturvetta.

Jos irrotat taimea yhteisruukusta muiden taimien seasta, toimi seuraavasti: Nosta taimi ruukustaan varovasti lehdestä kiinni pitäen ja kohota juuria esimerkiksi veitsenkärjen avulla. Pujota taimi uuden ruukun multaan varoen katkomasta hentoja juuria tai vartta.

Kennostosta taimet on helppo irrottaa työntämällä lyijykynällä kennon pohjan reiästä.

Kohti satokautta

Kun taimet ovat kyynärvarren mittaisia, siirrä ne suuriin ruukkuihin tai laatikoihin – mitä suurempi multatila, sitä suurempi sato. Laita ruukun pohjalle salaojitus ruukunsirpaleista tai kevytsorasta.

Ota huomioon, että chili voi kasvaa kookkaasti, ja se saattaa kaivata tukemista. Leikkuuta chili ei kaipaa, mutta latvominen eli oksien lyhentäminen lisää satoa.

Chilille mieluisin kasvupaikka on valoisa ikkuna, lasitettu parveke, terassi tai kasvihuone. Talon lämpimälle seinustalle vinoon asetettujen ikkunoiden suojassa chilillä on kotoisat oltavat. Paras lämpötila on 25–30 astetta. Lämpötila ei saa laskea alle +5 asteen. Jos luvassa on kylmä yö, käytä hallaharsoa.

Muista pitää multa kosteana koko kasvukauden ajan. Chilit kaipaavat myös lannoitusta. Nuorille taimille annetaan tomaattiravinnetta ja kukinnan alettua vaihdetaan kesäkukkaravinteeseen, jotta satoa alkaa syntyä.

Kukkien pölyttymistä voi auttaa pyöräyttämällä vesiväripensseliä kukassa. Kuihtuneet terälehdet poistetaan sormin, hedelmät kehittyvät kukkavarsiin. Chilin hedelmiä voi käyttää jo vihreinä. Älä arastele raa'an chilin käyttöä: se voi olla kypsää chiliä miedompi.

Jos talvetat chilejä, vähennä sadonkorjuun jälkeen kastelua.

  • Ohjeet pätevät tavallisimmille Capsicum annuum -chililajikkeille. Chilejä on monia erilaisia lajeja. Jotkut villit chililajit vaativat erilaiset olosuhteet tuottaakseen satoa.