- Luonnonvalon hyödyntämiseksi huonekasvit kannattaa sijoittaa valoisimmille ikkunoille ja pitää verhot sivussa. Kasvien pitäminen pölyttöminä parantaa niiden valonsaantia.
- Kasveja ei tule sijoittaa kuuman patterin päälle. Ikkunan kylmyys ja patterin kuumuus aiheuttavat vetoa, joille monet kasvit ovat arkoja.
- Kasvivalo lisää kasvien viihtyvyyttä.
Huonekasvien hoito talvella
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|Muokattu: 30.1.2025
Kodin viherkasvit kärsivät talvella luonnonvalon puutteesta. Myös liiallinen kastelu, veto ja korkea huoneenlämpö voivat saada sisäkasvit nuupahtamaan pimeänä talviaikana.
Kasvit tarvitsevat valoa
Vältä liikaa kastelua
- Yleisin huonekasvien hoitovirhe on liika kastelu. Liiallisesta kastelusta ovat merkkinä kellastuvat ja putoilevat lehdet.
- Useimpien huonekasvien multa saa talvikaudella kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua. Kokeile mullan kosteutta sormella.
Huolehdi riittävästä ilmankosteudesta
- Kerää huonekasvit ryhmiksi, jolloin ne muodostavat ympärilleen muuta huonetta kosteamman pienilmaston.
- Kasvien oloa voi helpottaa myös ilmankostuttimilla ja suihkuttamalla lehvästöjä vedellä.
Lannoita vain kukkivia kasveja
- Useimpia kasveja ei lannoiteta vuoden pimeimpänä aikana. Kastelu- tai sumutusveteen voi kuitenkin lisätä merileväuutetta, joka tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta.
- Talvella kukkivien kasvien, kuten syklaamien ja joulukaktuksien, lannoitusta jatketaan kukinnan ajan joko kasteluveteen sekoitettavilla luonnonravinteilla tai multaan työnnettävillä ravinnepuikoilla.
Vähässä valossa selviäviä huonekasveja
- muratit
- tuonenkielo
- posliinikukka
- useimmat palmut
- huonekumipuut eli fiikukset.