Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kaasu, sähkö vai hiili – mitä kaikkea kannattaa huomioida, kun on ostamassa grilliä?

Teksti:
Petra Sneck
Asiantuntija:
tuoteryhmäpäällikkö Sami Sinisalo, FinnFlame Oy; Tukes.fi ja Aga.fi
Kuvat:
Kari Lousaari
Julkaistu: 23.3.2016
|
Muokattu: 7.5.2021
Kesäkeittiön ruoanvalmistukseen on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Perinteisen grillauksen ystävälle sopii hiiligrilli. Kaasugrillillä valmistuvat näppärästi myös lisukkeet. Parvekkeella grillaaminen onnistuu parhaiten sähkögrillillä.

Grillauksen ystävälle löytyy markkinoilta kolmentyyppisiä grillejä: kaasu-, hiili- ja sähkögrillejä.

Grillin valintaan vaikuttavat muun muassa grillin koko, grillauspaikka, syöjien määrä ja se, kuinka paljon rahaa grilliin on valmis sijoittamaan.

Grillin koon riittävyyttä voi arvioida testaamalla, kuinka monta kämmentä grillausritilälle mahtuu: yksi kämmen vastaa esimerkiksi pihviä tai broilerinfileetä. Grillin tulisi olla kooltaan sellainen, että kaikki syöjät saavat lämpimän ruoan yhtä aikaa.

Tehokas kaasugrilli

Kaasugrilli on tehokas ja ihanteellinen etenkin silloin, kun syöjiä on paljon. Kaasugrillissä grillausala on huomattavasti suurempi kuin sähkö- ja hiiligrilleissä. Nestekaasun ansiosta grillaus on helppoa ja esikuumennusaika lyhyt.

Nestekaasun palaessa muodostuu vesihöyryä. Siksi esimerkiksi lihat voidaan kypsentää täysin kypsäksi niiden kuivumatta. Monissa kaasugrilleissä on mukana sivukeitin, jolla lisukkeet valmistuvat helposti.

Kaasugrillissä voidaan käyttää lisävarusteena myös savustuslaatikkoa, jolloin lämmönsäätely on paljon helpompaa kuin avonuotion päällä.

Laadukas ja kestävä kaasugrilli on valmistettu valualumiinista, ruostumattomasta teräksestä eli rosterista, valuraudasta, emaloidusta teräksestä tai posliiniemaloidusta valuraudasta.

Laadukkaat materiaalit nostavat hintaa, mutta samalla lisäävät grillin käyttöikää.

Kaasugrillit jaetaan umpipohjaisiin ja avonaisiin. Umpipohjaisissa etuna on erittäin tasainen lämpö, sillä tuuli ei pääse vaikuttamaan grillaustulokseen. Umpipohjainen grilli kuluttaa myös vähemmän kaasua. Avonaisella pohjalla varustettu grilli on puolestaan erittäin helppo puhdistaa irrotettavan rasvapellin ansiosta.

Kaasugrilliä saa käyttää ainoastaan ulkona, eikä sitä saa sijoittaa lähelle syttyviä materiaaleja.

Näppärä sähkögrilli

Sähkögrillit ovat nopeita ja helppokäyttöisiä vaihtoehtoja kaupunkigrillaukseen. Ne ovat usein melko pienikokoisia ja helposti siirreltäviä. Joitakin grillejä voi käyttää myös pöydällä. Sähkögrilli sopii hyvin esimerkiksi kerrostalon parvekkeelle, mikäli taloyhtiön säännöt sallivat sen käytön, tai terassille.

Joissakin sähkögrilleissä on vedellä täytettävä alusta, joka vähentää savua ja hajua.

Sähkögrilli on paras vaihtoehto parvekkeella grillaamiseen.

Jatkojohdon avulla sähkögrillin saa riittävän etäälle rakennuksen seinästä ja palonaroista materiaaleista. On kuitenkin varottava, ettei johto pääse kuumenemaan.

Sähkögrillit ovat pääsääntöisesti termostaattiohjattuja. Grilliä käytettäessä on huolehdittava, että sulake kestää grillin käytön.

Perinteinen hiiligrilli

Perinteisemmän grillauksen ystävälle sopii hiiligrilli. Hiiligrilli on soveltuu parhaiten silloin, kun grillaus on ruoanvalmistuksen lisäksi ajanvietettä ja ruokaan halutaan hieman herkullista savun makua. Se on usein myös grilleistä edullisin.

Hiiligrillin polttoaineeksi käyvät lehtipuuhiilet tai briketit. Joissain grilleissä polttoaineena voidaan käyttää halkoja tai muuta puumateriaalia. Sytytysapuna voi käyttää sytytysnestettä. Sytytysneste kannattaa imeyttää hiiliin tai briketteihin ja sytyttää palamaan useasta kohdasta.

Hiiligrilli lämpenee hitaasti. Ennen grillaamista hiilien täytyy antaa palaa harmaiksi, mikä kestää noin 20–30 minuuttia. Syttymistä ja paloaikaa voi hieman nopeuttaa sytytyspiipulla. Hiiligrillin paistolämpötila on kuuma, joten ruoan palamista on varottava.

Joissakin grilleissä on grillausta helpottava lämpömittari.

Hiiligrilliä käytettäessä savun aromit tulevat esiin ruoassa kaikkein voimakkaimmin: hiilille tippuvat marinadit ja öljyt tuovat oman arominsa ruokiin. Hiiligrillin tehon säätö onnistuu grillin kannen ja pohjan ilmansäätöventtiilien avulla.

Perusmallisen pallogrillin halkaisija on noin 40 cm. Suurempien ja tukevampien hiiligrillien koko on pääsääntöisesti 45–57 cm.

Hiiligrilli tulee pitää kaukana helposti syttyvistä materiaaleista, puista ja pensaista, ja siitä syntyvän tuhkan on annettava jäähtyä kunnolla, ennen kuin se viedään pois.

Katso myös ohjeet grillin huoltoon ja puhdistukseen

Mitä grilliin? Selaa grillausreseptejä