Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lasten harrastusten kustannukset

Teksti:
Lauri Haapanen. Artikkelia on päivitetty 17.5.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Vertailimme lasten yleisempien harrastusten aloitus-, kausi- ja välinemaksuja.

Lasten ja nuorten harrastuskustannukset muodostuvat monesta osasta. Alkuhankintojen jälkeen säännöllisiä kuluja ovat seura- ja lukukausimaksut. Lisäksi kasvuikäinen tarvitsee uudet liikuntavarusteet aika ajoin.

Harrastus sitoo nuorta, mutta monesti myös hänen vanhempiaan. Soittimet ja urheiluvarusteet vaativat säännöllistä kuljetusapua harjoituksiin, esiintymisiin ja kilpailuihin.

Erityisesti urheiluseuroissa kustannuksia katetaan myös erilaisilla talkoilla ja myyjäisillä, jotka toteutetaan vanhempien avulla.

Säännöllisten ja ohjattujen harrastusten lisäksi lapsilla ja nuorilla on hyvä olla myös harrastuksia, jotka eivät ole aikaan, paikkaan tai rahaan sidottuja. Vaihtelua tuovat esimerkiksi ulkoilu, museossa käynti, lukeminen, elokuvat tai musiikin kuuntelu.

Alkukustannukset

Mitä vähemmän välineitä harrastus vaatii, sitä pienemmät aloituskustannukset luonnollisesti ovat. Monessa harrastuksessa, esimerkiksi kuvataiteessa, näyttelemisessä, kuorolaulussa tai partiossa, ei ole juuri lainkaan alkukustannuksia.

Uinnin, yleisurheilun tai tanssin aloittamiseen tarvittavien välineiden kokonaishinta on alle sata euroa, mutta raskaan varustuksen vaativassa jääkiekossa isoilta alkumenoilta ei voi välttyä.

Soittoharrastuksen alkuhankinta on instrumentti, mutta joissakin musiikkioppilaitoksissa on mahdollista alkuun lainata tai vuokrata soitin. Jos soittimen ostaa käytettynä, soitonopettajalta voi kysyä neuvoa, onko käytetty soitin hintansa väärti. Halpa ja huono instrumentti voi viedä innon soittamisesta.

Ainakin osa kasvuikäisen urheiluvälineistä kannattaa hankkia käytettynä, koska ne jäävät usein pieniksi ennen loppuun kulumista.

Säännölliset kustannukset

Alkuhankintojen jälkeen harrastamisen kustannukset muodostuvat pääasiassa seura- ja lukukausimaksuista. Urheiluharrastusten seuramaksut vaihtelevat vuositasolla satoja euroja esimerkiksi sen mukaan, kuinka suuria kenttämaksuja paikkakunnalla peritään. Soittoharrastuksessa maksuihin vaikuttaa muun muassa se, saako musiikkioppilaitos valtionapua. Jos lasta kiinnostaa jokin hintava harrastus, seuroista tai oppilaitoksista voi tiedustella vapaaoppilaspaikkoja.

Jos harrastus muuttuu tavoitteellisemmaksi, kustannuksetkin nousevat harrastetasoa laadukkaampien varusteiden, lisääntyneiden harjoituskertojen, yksityisvalmennuksen ja leiri- ja kilpailumatkojen myötä.

Harrastusten kustannukset

Taulukossa annetut euromäärät ovat suuntaa-antavia ja hinnat saattavat vaihdella paikkakunnittain ja seurakohtaisesti. Harrastusta suunniteltaessa kannattaa ottaa yhteyttä paikallisiin toimijoihin todellisten kustannusten selvittämiseksi. Myös varusteissa on usein valinnanvaraa eri hintaluokissa.

pööö

HARRASTUSVarusteet ja muut aloituskustannuksetKerta- tai kausimaksut/vuosiMuut kulut ja erityispiirteet
JalkapalloNappulakengät 50 €, säärisuojat 10 €, jalkapallosukat 7 €, pallo 20 €, pelipassi ja vakuutus 10-vuotiaalle 30 €.Seuramaksu 100–450 €.Esimerkiksi leirit ja turnausmatkat voivat tuoda lisäkustannuksia.
JudoJudopuku eli niin sanottu judogi 30 €.Seuramaksu 200–300 €.Virallisiin kilpailuihin vaaditaan kilpailulisenssi ja -vakuutus, jollei se sisälly seuran kausimaksuun.
JääkiekkoJääkiekkovarusteiden hinta kasvaa iän ja koon mukaan: 10-vuotiaan varustepaketin saa uutena noin 200 €:lla ja 15-vuotiaan 500 €:lla.Varusteita saa edullisemmin käytettynä ja alennusmyynneistä. Monella seuralla on varustepörssi, jossa kierrätetään ja myydään käytettyjä varusteita. 10-vuotiaiden pelikauden kustannukset ovat keskimäärin 600 € ja 15-vuotiaiden 1000 €. Maksut vaihtelevat ikäluokasta riippuen 200–2000 € välillä. Harrastetasolla kaudesta voi selvitä parilla sadalla.Kustannuksiin vaikuttavat muun muassa pelimatkat ja turnausten määrät.
LasketteluTakki ja housut 200 €, sukset ja sauvat tai lumilauta 300 €, monot 200 €, laskettelulasit 50 € ja -kypärä 70 €.Hissiliput 30–40 €/päivä. Useamman päivän liput ovat suhteessa halvempia, ja paljon laskevan kannattaa harkita kausikortin ostamista. Kauempaa tulevan kustannuksia nostavat matkat ja majoittuminen, jotka voivat olla kalliita etenkin sesonkiaikaan.Jos laskettelua harrastaa harvoin, esimerkiksi vain viikon vuodessa, kannattaa harkita välineiden vuokraamista. Kauden päättyessä välineitä myydään alennuksin. Käytettyjä välineitä ostettaessa on varmistuttava niiden kunnosta.
PartioRetkeilyvarusteet kuten ulkoiluvaatteet, puukko, taskulamppu, rinkka, sadepuku, kumisaappaat ja makuupussi alustoineen.Suomen partiolaisten ja lippukunnan jäsenmaksut 60 €.Varusteet voivat löytyä kotoa jo valmiiksi. Niitä voi aluksi myös lainata ja tehdä hankintoja vähitellen. Viikonloppuretkien osallistumismaksut ovat usein muutamia euroja, pidemmät kesäleirit maksavat muutamia kymmeniä euroja.
RatsastusKypärä 50 €, turvaliivi 100 €, ratsastussaappaat 30 €, -housut 30 €, näppylähanskat muutaman euron.Säännöllisesti ratsastavan kannattaa kuulua ratsastusseuraan, joiden jäsenmaksut ovat junioreilla 40 €:sta ylöspäin. Ratsastuskausi-kortin hinta on alkaen 400 € (20 t).Ratsastaa voi myös irtotunneilla, joiden hinta on noin 40 €. Maaseudulla tunnit ovat isoja kaupunkeja halvempia. Ratsastamisen lisäksi harrastukseen kuuluu hevosen ja tallin hoitoa.
SalibandyMaila 50 €, kengät 50–100 €, suojalasit 20 €. Hengittävä t-paita, sortsit ja pallo, yhteensä noin 40 €.Kausimaksut 500–1000 €. Maksuun vaikuttavat paikkakunnan, seuran, harjoitteluhallin omistajan (kunta/yksityinen) ja harjoitteluvuorojen määrän lisäksi se, miten paljon seurassa tehdään talkoita tai varainhankintaa yhteiseen kassaan.Lisenssimaksu on pakollinen kaikille, jotka pelaavat Salibandyliiton sarjoissa. Lisenssi maksaa noin 100 €. Juniorilisensseihin sisältyy myös vakuutus.
TanssiMukava oloasu riittää, joten yleensä ainoaksi hankinnaksi riittää tanssilajikohtaiset kengät, jotka maksavat tavallisesti alle 100 €. Baletti vaatii hieman enemmän varusteita.Tanssikoulujen lukukausimaksut ovat 300–500 € vuodessa.Joissakin tanssikouluissa voi käydä myös kertamaksulla. Sarjaliput tulevat suhteessa halvemmaksi. Kilpatasolla kustannukset nousevat osallistumismaksujen ja pukujen myötä.
UintiUimapuku tai -housut, uimalasit ja -lakki yhteensä 50–80 €. Uimalaudat ja muut välineet saa lainaan seuralta.Seuramaksu 200–600 €.Kilpailuihin vaaditaan lisenssi, joka maksaa noin 60–70 €.
YleisurheiluJos verryttelypuku ja lenkkikengät löytyvät omasta takaa, aloituskustannuksia ei ole.Seuramaksut vaihtelevat merkittävästi seurojen ja paikkakuntien välillä. Halvimmillaan ne ovat vain muutamia kymppejä vuodessa, kalleimmillaan noin 700–800 €.Kilpailuissa käytettävästä seurapuvusta tulee lisäkustannus. Lapsille yleisurheilu on monipuolista eri lajeihin tutustumista. Tarvittavat urheilu-välineet saa lainaksi omalta seuralta. Noin 14 vuoden iässä harrastaminen alkaa keskittyä tiettyihin lajeihin.
KuoroMahdollisesti pieniä kustannuksia nuottihankinnoista ja esiintymispuvuista.Lukuvuosimaksu on usein pieni, noin 30–50 €. Kuoroleirit ja -matkat voivat kasvattaa kustannuksia, mutta niitä rahoitetaan usein sponsoreilla ja myyjäisillä.Vaatii kotona harjoittelua sekä sitoutumista kuoron yhteisiin tavoitteisiin, esimerkiksi levytyksiin tai esiintymisiin.
KuvataidekouluMikäli välineet ja materiaalit kuuluvat kuvataidekoulun lukukausimaksuun, alkuhankintoja ei ole.200–500 €. Jos välineet ja materiaalit eivät sisälly hintaan, niihin kuluu muutamia kymmeniä euroja.Jos kuvataiteita haluaa harrastaa myös kotona, täytyy hankkia välineitä ja materiaaleja. Askarteluun voi tosin käyttää kodista jo löytyviä tarvikkeita.
SoittaminenSoitinten alkaen-hinnat: piano 3500 €, myös laadukas sähköpiano käy, klassinen kitara 150–300 €, sähkökitara ja vahvistin 300–500 €, saksofoni tai huilu 600 €, harmonikka 1500 €, viulu 300 €, metronomi eli tahtimittari 40 €.Valtion tukea saavassa musiikkiopistossa lukukausimaksu on 400–700 €. Yksityisellä puolella voi maksaa enemmän. Ryhmäopetus on edullisempaa. Pienistä soitinkohtaisista tarvikkeista, nuoteista ja nuottikopioista kertyy vuosittain lisäkustannuksia.Joissakin musiikkioppilaitoksissa voi aluksi vuokrata soittimen. Käytettynä soittimia saa halvemmalla. Pääinstrumentin ohella lukukausimaksuihin sisältyy usein musiikin teorian ryhmätunti. Osa oppilaitoksista valitsee oppilaansa pääsykokeilla. Soittoharrastus vaatii säännöllistä harjoittelua kotona.
Teatteri ja näytteleminenEi vaadi hankintoja.Harrastajateatterien vuosimaksut muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan. Yksittäiset kurssit voivat maksaa enemmänkin.Vaatii sitoutumista näytelmän harjoittelemiseen ja esityksiin. Ryhmän jäsenet saatetaan valita pääsykokeella.
HarrastusVarusteet ja muut aloituskustannuksetKerta- tai kausimaksut/vuosiMuut kulut ja erityispiirteet
JalkapalloNappulakengät 50 €, säärisuojat 10 €, jalkapallosukat 7 €, pallo 20 €, pelipassi ja vakuutus 10-vuotiaalle 30 €.Seuramaksu 100–450 €.Esimerkiksi leirit ja turnausmatkat voivat tuoda lisäkustannuksia.
JudoJudopuku eli niin sanottu judogi 30 €.Seuramaksu 200–300 €.Virallisiin kilpailuihin vaaditaan kilpailulisenssi ja -vakuutus, jollei se sisälly seuran kausimaksuun.
Jääkiekko

Jääkiekkovarusteiden hinta kasvaa iän ja koon mukaan: 10-vuotiaan varustepaketin saa uutena noin 200 €:lla ja 15-vuotiaan 500 €:lla.Kustannuksiin vaikuttavat muun muassa pelimatkat ja turnausten määrät.

10-vuotiaiden pelikauden kustannukset ovat keskimäärin 600 € ja 15-vuotiaiden 1000€. Maksut vaihtelevat ikäluokasta riippuen 200–2000 € välillä.

Harrastetasolla kaudesta voi selvitä parilla sadalla.Varusteita saa edullisemmin käytettynä ja alennusmyynneistä. Monella seuralla on varustepörssi, jossa kierrätetään ja myydään käytettyjä varusteita.

Jääkiekko vaatii vanhemmilta varusteiden ja kisamatkojen kuljetusapua.

LasketteluTakki ja housut 200 €, sukset ja sauvat tai lumilauta 300 €, monot 200 €, laskettelulasit 50 € ja -kypärä 70 €.Hissiliput 30–40 €/päivä. Useamman päivän liput ovat suhteessa halvempia, ja paljon laskevan kannattaa harkita kausikortin ostamista. Kauempaa tulevan kustannuksia nostavat matkat ja majoittuminen, jotka voivat olla kalliita etenkin sesonkiaikaan.

Jos laskettelua harrastaa harvoin, esimerkiksi vain viikon vuodessa, kannattaa harkita välineiden vuokraamista.

Kauden päättyessä välineitä myydään alennuksin.

Käytettyjä välineitä ostettaessa on varmistuttava niiden kunnosta.
PartioRetkeilyvarusteet kuten ulkoiluvaatteet, puukko, taskulamppu, rinkka, sadepuku, kumisaappaat ja makuupussi alustoineen.Suomen partiolaisten ja lippukunnan jäsenmaksut 60 €.

Varusteet voivat löytyä kotoa jo valmiiksi. Niitä voi aluksi myös lainata ja tehdä hankintoja vähitellen.

Viikonloppuretkien osallistumismaksut ovat usein muutamia euroja, pidemmät kesäleirit maksavat muutamia kymmeniä euroja.

RatsastusKypärä 50 €, turvaliivi 100 €, ratsastussaappaat 30 €, -housut 30 €, näppylähanskat muutaman euron.Säännöllisesti ratsastavan kannattaa kuulua ratsastusseuraan, joiden jäsenmaksut ovat junioreilla 40 €:sta ylöspäin. Ratsastuskausi-kortin hinta on alkaen 400 € (20 t).

Ratsastaa voi myös irtotunneilla, joiden hinta on noin 40 €. Maaseudulla tunnit ovat isoja kaupunkeja halvempia.

Ratsastamisen lisäksi harrastukseen kuuluu hevosen ja tallin hoitoa.
Salibandy

Maila 50 €, kengät 50–100 €, suojalasit 20 €. Hengittävä t-paita, sortsit ja pallo, yhteensä noin 40 €.Kausimaksut 500–1000€.

Maksuun vaikuttavat paikkakunnan, seuran, harjoitteluhallin omistajan (kunta/yksityinen) ja harjoitteluvuorojen määrän lisäksi se, miten paljon seurassa tehdään talkoita tai varainhankintaa yhteiseen kassaan.Lisenssimaksu on pakollinen kaikille, jotka pelaavat Salibandyliiton sarjoissa. Lisenssi maksaa noin 100 €. Juniorilisensseihin sisältyy myös vakuutus.

TanssiMukava oloasu riittää, joten yleensä ainoaksi hankinnaksi riittää tanssilajikohtaiset kengät, jotka maksavat tavallisesti alle 100 €. Baletti vaatii hieman enemmän varusteita.Tanssikoulujen lukukausimaksut ovat 300–500 € vuodessa.

Joissakin tanssikouluissa voi käydä myös kertamaksulla. Sarjaliput tulevat suhteessa halvemmaksi. 

Kilpatasolla kustannukset nousevat osallistumismaksujen ja pukujen myötä.
UintiUimapuku tai -housut, uimalasit ja -lakki yhteensä 50–80 €. Uimalaudat ja muut välineet saa lainaan seuralta.Seuramaksu 200–600 €.Kilpailuihin vaaditaan lisenssi, joka maksaa noin 60–70 €.
YleisurheiluJos verryttelypuku ja lenkkikengät löytyvät omasta takaa, aloituskustannuksia ei ole.Seuramaksut vaihtelevat merkittävästi seurojen ja paikkakuntien välillä. Halvimmillaan ne ovat vain muutamia kymppejä vuodessa, kalleimmillaan noin 700–800 €.

Kilpailuissa käytettävästä seurapuvusta tulee lisäkustannus.

Lapsille yleisurheilu on monipuolista eri lajeihin tutustumista. Tarvittavat urheilu-välineet saa lainaksi omalta seuralta. Noin 14 vuoden iässä harrastaminen alkaa keskittyä tiettyihin lajeihin.

KuoroMahdollisesti pieniä kustannuksia nuottihankinnoista ja esiintymispuvuista.Lukuvuosimaksu on usein pieni, noin 30–50 €. Kuoroleirit ja -matkat voivat kasvattaa kustannuksia, mutta niitä rahoitetaan usein sponsoreilla ja myyjäisillä.Vaatii kotona harjoittelua sekä sitoutumista kuoron yhteisiin tavoitteisiin, esimerkiksi levytyksiin tai esiintymisiin.
KuvataidekouluMikäli välineet ja materiaalit kuuluvat kuvataidekoulun lukukausimaksuun, alkuhankintoja ei ole.200–500 €. Jos välineet ja materiaalit eivät sisälly hintaan, niihin kuluu muutamia kymmeniä euroja.Jos kuvataiteita haluaa harrastaa myös kotona, täytyy hankkia välineitä ja materiaaleja. Askarteluun voi tosin käyttää kodista jo löytyviä tarvikkeita.
Soittaminen

Soitinten alkaen-hinnat: piano 3500 €, myös laadukas sähköpiano käy,

klassinen kitara 150–300 €,

sähkökitara ja vahvistin 300–500 €,

saksofoni tai huilu 600 €,

harmonikka 1500 €,

viulu 300 €,

metronomi eli tahtimittari 40 €.Valtion tukea saavassa musiikkiopistossa lukukausimaksu on 400–700 €. Yksityisellä puolella voi maksaa enemmän.

Ryhmäopetus on edullisempaa.

Pienistä soitinkohtaisista tarvikkeista, nuoteista ja nuottikopioista kertyy vuosittain lisäkustannuksia.


Joissakin musiikkioppilaitoksissa voi aluksi vuokrata soittimen.

Käytettynä soittimia saa halvemmalla. 

Pääinstrumentin ohella lukukausimaksuihin sisältyy usein musiikin teorian ryhmätunti.

Osa oppilaitoksista valitsee oppilaansa pääsykokeilla.

Soittoharrastus vaatii säännöllistä harjoittelua kotona.
Teatteri ja näytteleminenEi vaadi hankintoja.Harrastajateatterien vuosimaksut muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan. Yksittäiset kurssit voivat maksaa enemmänkin.Vaatii sitoutumista näytelmän harjoittelemiseen ja esityksiin. Ryhmän jäsenet saatetaan valita pääsykokeella.

Vertaile mitä eri tahot tarjoavat harrastusmaksua vastaan

  • Harjoituskertojen määrä viikossa tai kuukaudessa.
  • Harrastuskerran pituus, esimerkiksi soittotunti voi kestää 45 tai 60 minuuttia.
  • Perusmaksun kattavuus. Soittoharrastuksessa hintaan voi sisältyä myös ryhmäsoittoa ja musiikin teoriaopintoja. Urheiluharrastuksessa maksuun saattaa kuulua lisenssi- tai vakuutusmaksut ja taideaineissa välineet sekä materiaalit.
  • Valmentajien ja opettajien ammattitaito. Ovatko he ammattilaisia vai itseoppineita?
  • Muut edut. Hintaan saattaa sisältyä muun muassa jäsenlehti tai alennuksia varusteista tietyissä liikkeissä.