Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin rahoitat kodin isot peruskorjaukset

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.1.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
S-pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen antoi vinkit kodin isojen peruskorjausten rahoittamiseen.

1. Tutustu isännöitsijän todistukseen

Ennen kuin ostat osakehuoneiston vanhasta taloyhtiöstä, tutustu isännöitsijäntodistukseen. Se kertoo, missä kunnossa taloyhtiön talous on, millaisia peruskorjauksia on tehty ja mitä on edessä.

Jos et osaa tulkita todistusta, pankin laina-asiantuntijalta saat apua. Myös kiinteistönvälittäjä osaa tulkita todistusta.

Kysy, onko suunnitteilla isoja korjaushankkeita: muista putket, ikkunat, porrashuoneistot, julkisivu ja hissit.

2. Osallistu yhtiökokouksiin

Jos haluat vaikuttaa siihen, missä kunnossa taloyhtiön rakenteet ovat, osallistu yhtiökokouksiin. Pääset mukaan päätöksentekoon. Voit vaikuttaa siihen, kuinka hyvissä ajoin remontit tehdään.

Huonosti ajoitettu remontti tulee paljon kalliimmaksi tai kasvattaa vahinkoriskejä.

3. Varaudu säästämällä

Taloyhtiö voi varautua etukäteen peruskorjauksiin perustamalla korjausrahaston, johon kukin osakas säästää kuukausittain yhtiövastikkeen ohessa.

Korjaushankkeen valmistuttua osakkaan pitää päättää, rahoittaako hän sen taloyhtiön lainalla vai maksaako pois ottamalla omaa lainaa. Oman lainan korot saa vähentää verotuksessa.

Asukkaan kannattaa myös ennakoida ja säästää etukäteen kuukausittain vaikkapa 200 euroa. Pankki suosittelee rahastosäästämistä, koska se on yleensä tuottavampaa kuin säästötilille säästäminen.