Kananmunalla on tärkeä rooli monissa ruoissa ja leivonnaisissa. Se saostaa majoneesin ja hollandaisekastikkeen, hyydyttää makaronilaatikon ja crème brûléen sekä kuohkeuttaa kakkutaikinat ja kiillottaa pullien pinnat.
Aamiaisella muna maistuu monille keitettynä tai paistettuna. Voit valmistaa myös erilaisia munakkaita liedellä tai näppärästi uunissa ja jopa mikrossa. Muista myös brunssipöytien suosikit, uunimuna-avokadot ja uppomunat parsan kera.
Keitettyjä, kuorittuja kananmunia voit piilottaa lihamurekkeeseen tai lohipiirakkaan, viipaloida sillileivälle, upottaa pinaatti- tai ramenkeittoon ja käyttää ruokaisaan kalasalaattiin.
Munavoi syntyy näppärästi munaleikkurilla: viipaloi muna, käännä 90 astetta, paina leikkuria uudelleen ja sekoita silppu pehmeään voihin.
Kääretortun tapaan tehtävän munakasrullan sisään voit kääräistä maukkaan täytteen sienistä, katkaravuista, savuporosta tai -lohesta. Se sopii tarjottavaksi vaikkapa alkupalana pääsiäispöydässä.
Kananmunat säilyvät tasaisessa huoneenlämmössä tai viileässä (12–14 astetta) jopa parasta ennen -päivämäärää pidempään.