Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hotellin aula on uudistuksen myötä valoisa ja avara. Katseenvangitsijana toimii suuri lasikruunu.

Hotelli Kimmel päivittyi 1970-luvulta nykypäivään - Huippuartistien vierailut jatkuvat ja muikut maistuvat

Teksti:
Sami Sykkö
Kuvat:
Jaanis Kerkis, Jaanis kerkis, Riikka Hurri, SOK arkisto
Julkaistu: 17.11.2021
|
Muokattu: 8.11.2022
Kun Hotelli Kimmel avattiin mittavan remontin jälkeen, ei henkilökunta ollut tuntea hotelliaan. Tyylikäs, mutta kotoisa hotelli viehättää sekä paikallisia että pitkänmatkalaisia. Ja onpa siellä ihasteltu myös presidentin komeita turvamiehiä.

Joulukuun puolivälissä vuonna 2020 hotelli Kimmelin viimeiset asukkaat saateltiin ulos ja heille toivoteltiin hyvät kotimatkat. Heidän perässään ovet laitettiin kiinni. Alkoi kuumeinen remontointi.

”Uudistusta oli odotettu kymmenen vuotta”, kertoo Tiina Kanninen, hotellista vastaavan Pohjois-Karjalan Osuuskaupan matkailu- ja myyntijohtaja.

”Talo piti saattaa 1970-luvulta 2020-luvulle.”

Vuosikymmenten kulumien poispyyhkiminen ja tekniikan uusiminen vaativat 323 henkilötyövuotta. Kun Kimmel avattiin uudelleen heinäkuussa 2021, henkilökunta ei ollut tuntea hotelliaan.

”Jo aulassa näkyy suuri muutos. Aiemmin täällä oli väliseiniä ja toimistoja ja pienet ikkunat. Nyt aula on avoin, ilmava ja valoa tulvii sisään. Ja kaikki pinnat ovat uutta ja ihmeellistä.”

”Talo piti saattaa 1970-luvulta 2020-luvulle.”

Kokenut sisustusarkkitehti Jaakko Puro on valinnut aulaan tyylikkäät kalusteet ja sisääntulijaa säväyttävän kattokruunun. Vastaanoton takaseinälle Puro on omin käsin maalannut joen – Pielisjoen, jonka rannalla Kimmel ja Joensuu sijaitsevat.

Veteen liittyvät myös aulan seinillä kimaltelevat kivilaatat. Ne ovat alkuperäistä Kimmeliä. Hohtavat laatat muistuttavat siitä, mistä hotelli sai nimensä: vieressä virtaavan joen pinnasta kimmeltävistä auringon säteistä.

Maut Kekkosen mieleen

Hotelli Kimmelin sijainti on harvinaisen onnistunut. Hotellin toisella puolella on rautatieasema ja toisella joki ja kaupungin keskusta. Tosin Joensuu on viime vuosina kasvanut yhä enemmän myös Kimmelin puoleiselle rannalle.

Hotelli avattiin huhtikuussa 1977. Sen piirsi yliarkkitehti Pauli Lehtinen, joka oli suunnitellut myös kaupungin tärkeimmän tavaratalon, Sokoksen. Kimmelin sisustukseen tuotiin aimo annos kalevalaisuutta: punaista väriä, rautaa, puuta ja kuparia. Huikean hienot tekstiilit suunnitteli loistavasta värisilmästään tunnettu Marjatta Metsovaara.

Presidentti Urho Kekkonen vieraili ensimmäisen kerran Kimmelissä jo ennen sen avaamista. Aamiaisella Kekkonen söi karjalanpiirakoita ja munavoita ja lounaalla porsaankyljyksiä. Hän oli niihin niin tyytyväinen, että totesi keittiöpäällikölle: ”Tehkää tätä muillekin! Mutta ei ihan yhtä hyvää.”

Pohjois-Karjalassa vieraillessaan Suomen presidentit ovat aina majoittuneet Kimmelissä. Yhä henkilökunta muistaa esimerkiksi Tarja Halosen vierailun ja hänen komeat turvamiehensä. Vain Sauli Niinistö ei ole toistaiseksi yöpynyt Kimmelissä – koska hän ei mahtunut sisään! Kun Niinistö vieraili Joensuussa vuonna 2015, hotelli oli viimeistä huonetta myöten täynnä. Syy: Kontiolahden ampumahiihdon MM-kisat.

Hohdokasta menoa

Hotellin lisäksi myös Kimmelin ravintoloissa on aina ollut hohtoa.

”Kimmeliin matkustettiin Nurmeksesta, Vuonislahdesta ja Lieksasta saakka. Siellä oli niin kova meno, että sinne kannatti matkustaa sadan kilometrinkin takaa”, Kimmelissä 1970-luvulla juhlinut vintage-liikkeen pitäjä Arja Könönen kertoo.

”Kimmelissä nuoriso oli muodikasta ja osasi diskoaskeleet. Joka viikonlopuksi tein itselleni entistä säihkyvämmät diskoreleet: satiinia, paljettia ja kaikkea kiiltävää. Kimmelin yökerho oli Pohjois-Karjalan hienoin”, Könönen muistelee.

Diskotahtien lisäksi Kimmel on tarjonnut myös huippuviihdyttäjiä. Nykyisin siellä esiintyvät tähdet Erika Vikmanista Anne Mattilaan ja Arttu Wiskarista Tuure Kilpeläiseen. Aiemmin esimerkiksi Danny ja Armi lauloivat usein Kimmelissä. Hotellin henkilökunta muistaa Dannyn tuolloiset esiintymisasut: bling bling -vyöt, nahkahousut ja värikkäät takit. Dannyn parina laulanut Armi Aavikko oli tuulahdus glamourin maailmasta saapuessaan hotelliin turkki harteillaan ja aurinkolasit kasvoillaan.

Tuttu vieras oli myös Kari Tapio, joka käveli aina hotellissa asuessaan rennot Reino-tossut jaloissaan.

Ja aivan omaa luokkaansa oli 1980-luvun suosikkiyhtyeen Dingon vierailu Kimmelissä.

Dingo asui Kimmelissä vuonna 1987. Dingon oli määrä soittaa hotellin silloisessa Riverside-ravintolassa, mutta jo ennen keikkaa hotellin arki meni sekaisin, kun tuhannet fanit piirittivät rakennusta. Fanit yrittivät sisään kaikin keinoin, jotta olisivat saaneet koskettaa Dingon jäseniä. Lopulta henkilökunnan oli suljettava hotellin ovet kokonaan.

Ensimmäistä kertaa Kimmelissä

Terveisiä täältä Kimmelin viidennestä kerroksesta!

Vietin lapsuuden kesät pohjoiskarjalaisissa maisemissa, sillä molemmat vanhempani ovat Joensuun naapuripitäjistä. Tuohon aikaan kaikki puhuivat Kimmel-hotellista. Se oli upouusi, valkoinen, virtaviivainen, tyylikäs. Nyt, lähes puoli vuosisataa myöhemmin, yövyn täällä ensi kertaa.

Paikkakuntalaisten mielestä hotelli on sopivalla tavalla lämmin ja kotoisa, ja minusta myös erittäin elegantti. Huoneiden ovien syvänvihreä väri on kuin pohjoiskarjalaisen järven pinta pilvipäivänä, pyöreät valaisimet kuin Karjalan kesäöiden kultainen aurinko. Kimmelin vanhimman osan huoneissa on karjalanpunaiset seinät sekä alkuperäiset parketit ja kiintokalusteet, toki kunnostettuna. Uudempaan siipeen on rakennettu tyylikkäät ja tilavat superior-huoneet.

Minä majoitun suuressa sviitissä, jossa on olo- ja makuuhuone, sauna sekä vaatehuone. Joku on laskenut, että täällä voi järjestää juhlat 30 ihmiselle – ja niiden päätyttyä juhlien järjestäjä voi kellahtaa nukkumaan isolle vuoteelle.

”Hotelli on sopivalla tavalla lämmin ja kotoisa.”

Sisustus on ihastuttava. On viuhkan mallisia samettinojatuoleja ja keinoturkistorkkupeittoja. Makuuhuone on erotettu olohuoneesta lasiovilla, joissa on muodikkaat metalliraamit.

Sauna on iso. Sen vaaleat puulauteet on koverrettu niin, että ne muistuttavat tukkijätkien käyttämiä pitkospuita. Sviitin kulmaparveke on niin kookas, että siellä voi käydä pidemmälläkin iltakävelyllä!

Anjalla muistoja 1980-luvulta asti

Illan tullen menen hotellin ravintolaan, Bistro Heiliin. Ihan uuden ja silmää miellyttävän sisustuksen lisäksi siellä pääsee tutustumaan perinteisiin: pienenpieniin savumuikkuihin ja tuhteihin karhupulliin sekä tarjoilija Anjaan, joka tuli töihin Kimmeliin jo 1980-luvulla. Ihastelemme Anjan kanssa uuden ravintolan sisustusta ja olemme samaa mieltä siitä, että onnistunut on!

Illallisen jälkeen hyppään hissiin, sukellan sviitin saunaan, pujahdan petiin ja nukun hyvin.

Aamulla aikainen juna Helsinkiin odottaa asemalla. Juna näkyy hotellin ikkunoista, mutta ennen paluumatkaa on vielä aikaa aamupalalle. Siellä karjalainen kulttuuri on kunniassaan. Kimmelin aamiaisella tarjotaan maan mainioita karjalanpiirakoita ja suussa sulavaa munavoita – ihan niin kuin presidentti Urho Kekkoselle aikoinaan.

Piirakkaa popsiessa on todettava, että kyllä karjalainen kulttuuri on herkullista. Myös hieman rypytettynä.

Original Sokos Hotel Kimmel

  • Joensuulaisessa Original Sokos Hotel Kimmelissä on 237 huonetta. Hotellia johtaa Kaija-Riitta Uusitalo.

  • Hotellissa on iso saunallinen sviitti ja kaksi juniorsviittiä, joissa on poreammeet. Superior-huoneita on 60, joista seitsemässä on sauna.

  • 128 standardihuonetta sijaitsevat vuonna 1977 valmistuneessa alkuperäisessä osassa. Huoneiden eteisissä on vuolukiveä. Kiintokalusteet ja pyökkiparketti ovat alkuperäiset. Seinät ovat karjalanpunaiset.

  • Hotellissa on Bistro Heili -ravintola, BistroBar-baari, Las Palmas -yökerho, Juhlasali Sirkkala sekä saunaosasto.

  • Kimmel on alueen tärkein tapahtumatalo. Hotellin kahdeksan kokoustilaa on nimetty Joensuun kaupunginosien mukaan.

  • Sauna- ja uima-allasosaston uudistus valmistuu vuonna 2022.

Lue lisää klassikkohotellien tarinoita

Lisää aiheesta