Ässäpullat
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mehevien kierrepullien täytteenä maistuu pähkinäinen itsetehty pistaasitahna. Pistaasipullat viimeistellään kauniilla sokeripinnalla. Katso vinkki vegaanisten pistaasipullien leipomiseen.
| Taikina | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 tl | kardemummaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | voita |
| Täyte | |
| 150 g | (1 ps) suolattuja pistaasipähkinöitä (n. 1 ½ dl kuorittuja pistaasipähkinöitä) |
| 75 g | voita (huoneenlämpöistä) |
| 3/4 dl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| Pinnalle | |
| 50 g | voita |
| 1 dl | sokeria (erikoishienoa) |
- 1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppupuolella. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
- 2.
Kuori pistaasipähkinät. Tee täyte soseuttamalla täytteen ainekset karkeaksi tahnaksi sauvasekoittimella.
- 3.
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (60 x 30 cm). Levitä täyte levylle. Taita levy lyhyeltä sivulta kolminkerroin, siten että kumpikin reuna taitetaan keskelle. Kauli taitettu levy 1 cm paksuksi ja leikkaa lyhyeltä sivulta noin 1,5 cm:n paksuja nauhoja.
- 4.
Muotoile nauhat ässiksi: Taita nauha puoliksi ja venytä niin, että nauhan pituus kaksinkertaistuu. Taita nauhan pää kohti keskustaa. Tee samoin nauhan toiselle päälle, mutta toiseen suutaan. Nauhasta muodostuu numeroa 8 muistuttava kuvio. Nipistä nauhojen päät kiinni toisiinsa. Nosta pullat sauma alaspäin pellille leivinpaperille.
- 5.
Paista 225 asteessa 8–10 minuuttia, kunnes pullat ovat kullanruskeita.
- 6.
Sulata pinnalle tuleva voi. Voitele hieman jäähtyneet pullat ja pyöräytä pinta sokerissa.
Ässäpullat
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Mehevien kierrepullien täytteenä maistuu pähkinäinen itsetehty pistaasitahna. Pistaasipullat viimeistellään kauniilla sokeripinnalla. Katso vinkki vegaanisten pistaasipullien leipomiseen.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Taikina | |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 tl | kardemummaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | voita |
Täyte | |
| 150 g | (1 ps) suolattuja pistaasipähkinöitä (n. 1 ½ dl kuorittuja pistaasipähkinöitä) |
| 75 g | voita (huoneenlämpöistä) |
| 3/4 dl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
Pinnalle | |
| 50 g | voita |
| 1 dl | sokeria (erikoishienoa) |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppupuolella. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 25 g (½ pkt) hiivaa 2 1/2 dl maitoa 3/4 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 7 dl vehnäjauhoja 75 g voita - 2
Kuori pistaasipähkinät. Tee täyte soseuttamalla täytteen ainekset karkeaksi tahnaksi sauvasekoittimella.
Määrä Ainesosa 150 g (1 ps) suolattuja pistaasipähkinöitä (n. 1 ½ dl kuorittuja pistaasipähkinöitä) 75 g voita (huoneenlämpöistä) 3/4 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria - 3
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (60 x 30 cm). Levitä täyte levylle. Taita levy lyhyeltä sivulta kolminkerroin, siten että kumpikin reuna taitetaan keskelle. Kauli taitettu levy 1 cm paksuksi ja leikkaa lyhyeltä sivulta noin 1,5 cm:n paksuja nauhoja.
- 4
Muotoile nauhat ässiksi: Taita nauha puoliksi ja venytä niin, että nauhan pituus kaksinkertaistuu. Taita nauhan pää kohti keskustaa. Tee samoin nauhan toiselle päälle, mutta toiseen suutaan. Nauhasta muodostuu numeroa 8 muistuttava kuvio. Nipistä nauhojen päät kiinni toisiinsa. Nosta pullat sauma alaspäin pellille leivinpaperille.
- 5
Paista 225 asteessa 8–10 minuuttia, kunnes pullat ovat kullanruskeita.
- 6
Sulata pinnalle tuleva voi. Voitele hieman jäähtyneet pullat ja pyöräytä pinta sokerissa.
Määrä Ainesosa 50 g voita 1 dl sokeria (erikoishienoa)
Vinkki: Leivo pullat vegaanisena korvaamalla maito kaurajuomalla ja voi maidottomalla leivontamargariinilla.
Ravintosisältö
314
Energiaa kcal
1313
Energiaa kj
15,2 g
Rasvaa
7,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,1 g
Hiilihydraatteja
15,4 g
Sokereita
2,1 g
Kuituja
6,2 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
314
Energiaa kcal
1313
Energiaa kj
15,2 g
Rasvaa
7,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,1 g
Hiilihydraatteja
15,4 g
Sokereita
2,1 g
Kuituja
6,2 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























