Juhlava lohijuustokakku
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Suolainen juustokakku on juhlapöydän hitti. Mädillä ja kananmunalla koristeltu savulohitorttu sopii myös alkuruoaksi.
| Pohja | |
|---|---|
| 200 g | (n. 8 viipaletta) tummaa vuokaleipää (esim. maalahden limppu) |
| 100 g | voita |
| Täyte | |
| 4 kpl | liivatelehteä |
| 250 g | (1 pkt) savustettua kirjolohta |
| 1 | ruukku tilliä |
| 50 g | (½ prk, à 100 g) kirjolohenmätiä |
| 200 g | (1 prk) kermaviiliä |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 1 dl | majoneesia |
| 2 dl | juustoraastetta (voimakasta) |
| 2 tl | dijoninsinappia |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| Lisäksi | |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 50 g | (½ prk, à 100 g) kirjolohenmätiä |
- 1.
Rypistä leivinpaperi ja vuoraa suorakulmainen leipä- tai irtopohjavuoka (noin 15 × 35 cm) leivinpaperilla.
- 2.
Hienonna leipä veitsellä tai tehosekoittimessa karkeaksi rouheeksi. Sulata voi. Sekoita voi leipärouheeseen. Painele seos leivinpaperille vuoan pohjalle.
- 3.
Laita liivatteet kylmään veteen. Säästä noin 1/3 lohesta ja hieman tilliä koristeeksi. Hienonna loput lohet ja tillit. Sekoita täytteen ainekset mehua lukuun ottamatta kulhossa.
- 4.
Kuumenna mehu kiehuvaksi. Purista liivatteet ja sekoita ne mehuun. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteeseen. Levitä täyte pohjalle. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin 3 tunniksi tai yön yli.
- 5.
Keitä munat koviksi, 8–10 minuuttia. Upota munat hetkeksi kylmään veteen, jotta kuori irtoaa paremmin. Kuori ja leikkaa munat lohkoiksi.
- 6.
Siirrä torttu tarjoilualustalle. Koristele munilla, mädillä, lohella ja tilillä.
Juhlava lohijuustokakku
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)
Suolainen juustokakku on juhlapöydän hitti. Mädillä ja kananmunalla koristeltu savulohitorttu sopii myös alkuruoaksi.
Ainekset (10 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 200 g | (n. 8 viipaletta) tummaa vuokaleipää (esim. maalahden limppu) |
| 100 g | voita |
Täyte | |
| 4 kpl | liivatelehteä |
| 250 g | (1 pkt) savustettua kirjolohta |
| 1 | ruukku tilliä |
| 50 g | (½ prk, à 100 g) kirjolohenmätiä |
| 200 g | (1 prk) kermaviiliä |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 1 dl | majoneesia |
| 2 dl | juustoraastetta (voimakasta) |
| 2 tl | dijoninsinappia |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
Lisäksi | |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 50 g | (½ prk, à 100 g) kirjolohenmätiä |
Valmistus
- 1
Rypistä leivinpaperi ja vuoraa suorakulmainen leipä- tai irtopohjavuoka (noin 15 × 35 cm) leivinpaperilla.
- 2
Hienonna leipä veitsellä tai tehosekoittimessa karkeaksi rouheeksi. Sulata voi. Sekoita voi leipärouheeseen. Painele seos leivinpaperille vuoan pohjalle.
Määrä Ainesosa 200 g (n. 8 viipaletta) tummaa vuokaleipää (esim. maalahden limppu) 100 g voita - 3
Laita liivatteet kylmään veteen. Säästä noin 1/3 lohesta ja hieman tilliä koristeeksi. Hienonna loput lohet ja tillit. Sekoita täytteen ainekset mehua lukuun ottamatta kulhossa.
Määrä Ainesosa 4 kpl liivatelehteä 250 g (1 pkt) savustettua kirjolohta 1 ruukku tilliä 50 g (½ prk, à 100 g) kirjolohenmätiä 200 g (1 prk) kermaviiliä 150 g (1 prk) ranskankermaa 1 dl majoneesia 2 dl juustoraastetta (voimakasta) 2 tl dijoninsinappia 1/4 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria rouhittuna - 4
Kuumenna mehu kiehuvaksi. Purista liivatteet ja sekoita ne mehuun. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteeseen. Levitä täyte pohjalle. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin 3 tunniksi tai yön yli.
Määrä Ainesosa 2 rkl sitruunanmehua - 5
Keitä munat koviksi, 8–10 minuuttia. Upota munat hetkeksi kylmään veteen, jotta kuori irtoaa paremmin. Kuori ja leikkaa munat lohkoiksi.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunaa - 6
Siirrä torttu tarjoilualustalle. Koristele munilla, mädillä, lohella ja tilillä.
Määrä Ainesosa 50 g (½ prk, à 100 g) kirjolohenmätiä
Ravintosisältö
385
Energiaa kcal
1611
Energiaa kj
30,2 g
Rasvaa
14,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
11,3 g
Hiilihydraatteja
2,7 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
16,5 g
Proteiinia
2,1 g
Suolaa
385
Energiaa kcal
1611
Energiaa kj
30,2 g
Rasvaa
14,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
11,3 g
Hiilihydraatteja
2,7 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
16,5 g
Proteiinia
2,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ruukku tilliä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























