Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

10 painavaa faktaa: Näin sokeri vaikuttaa kehoosi

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 16.1.2017
|
Muokattu: 23.3.2021
Sokerin vaikutuksista tulee usein ensimmäiseksi mieleen hampaiden reikiintyminen ja lihominen. Sokerilla on kuitenkin yllättävän monia vaikutuksia, joihin voit tutustua alla.

1. Sokeri tuo mielihyvää

Ihmisen mieltymys makeaan on synnynnäistä, ja makeiden ruokien syöminen tuottaa useimmille mielihyvää.

On mahdollista, että sokeri aiheuttaa joillekin esimerkiksi tunnesyömiseen liittyvää toiminnallista riippuvuutta, mutta se ei kuitenkaan aiheuta samanlaista kemiallista riippuvuutta kuin esimerkiksi alkoholi.

2. Kaloreita muttei juuri muuta

Puhdistettu valkoinen sokeri tuo elimistöön energiaa, mutta ei lainkaan tarpeellisia vitamiineja tai kivennäisaineita.

Tummat sokerit sisältävät jonkin verran kivennäisaineita, mutta niillä ei ole ravitsemuksellisesti merkitystä, jos sokeria käytetään suositusten mukaan.

3. Sokeri houkuttelee kariesbakteeria hampaisiin

Runsaasti sokeria sisältävät ja samalla happamat ruoat ja juomat, joita nautitaan toistuvina välipaloina, ovat haitallisimpia hampaille. Hampaiden reikiintymistä aiheuttavat etenkin tiheään nautitut sokeripitoiset suupalat.

4. Nauti makeaa mieluiten osana ateriaa

Elimistön solujen energianlähde on verensokeri, joka on glukoosia eli rypälesokeria. Koko aterian koostumus vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti sokeri ja muut hiilihydraatit nostavat verensokeria.

Tyhjään mahaan juotu sokeripitoinen limsa nostaa verensokeria jyrkemmin kuin limsa, joka juodaan osana monipuolista ateriaa.

5. Sokeroidut juomat haastavat painonhallinnan

Sokeri sinänsä ei lihota, vaan liikakilojen kertymisessä on kyse siitä, että energiaa saadaan kulutukseen nähden liikaa. Käytännössä runsaasti sokeria sisältävissä elintarvikkeissa on usein myös paljon energiaa.

Painoaan tarkkailevalle sokeria sisältävät juomat ovat erityisen haitallisia, koska niistä kertyy huomaamatta paljon energiaa.

6. Sydän ei tykkää liiasta sokerista

Runsas sokeri vaikuttaa epäedullisesti veren kolesteroli- ja rasva-arvoihin. Se saattaa nostaa myös verenpainetta. Nämä kaikki vaikuttavat muun muassa metabolisen oireyhtymän, sydän- ja verisuonisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiin.

7. Sokeri kiihdyttää hiljaista tulehdusta

Runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio voi kiihdyttää elimistössä matala-asteista tulehdusta. Se on elimistössä hiljaa kytevä kudosten ärsytystila, joka voi sijaita esimerkiksi suoliston pinnalla tai verisuonissa.

Matala-asteinen tulehdus on monien pitkäaikaissairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen ja sydäntautien, riskitekijä.

8. Liika sokeri rasvoittaa maksaa

Runsas sokerin saanti lisää maksan rasvoittumisen riskiä. Erityisen haitallista vaikuttaa olevan fruktoosi eli hedelmäsokeri, jota myös tavallinen sakkaroosi sisältää. Yleisin rasvamaksan syy on kuitenkin vyötärölihavuus.

Hedelmien käyttöä ei tarvitse fruktoosin pelossa rajoittaa, vaan oleellista on karsia elintarvikkeita, joissa on paljon lisättyä sokeria.

9. Kaamos lisää makeannälkää

Pimeinä talvikuukausina osa ihmisistä saa kaamosväsymyksen tai -masennuksen oireita, joihin liittyy lisääntynyt mieltymys makeaan. Kaamoksesta oireilevan makeannälkä iskee erityisesti iltapäivän ja illan tunteina.

Samanlaista makeiden hiilihydraattien himoa voi aiheuttaa myös liian lyhyt ja huono yöuni.

10. Sokerirajoitus voi rauhoittaa ihoa

Akneoireita saattaa helpottaa ruokavalio, jossa rajoitetaan sokeria ja höttöhiilihydraatteja. Sokerin ohella vältettäviä ruokia ovat muun muuassa makeiset, sokerilla makeutetut virvoitusjuomat ja mehut, makeat leivonnaiset sekä vaalea leipä ja riisi.