Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joka kodin apuri

Teksti:
Ella Koota
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.10.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Muovikelmu pitää tuoreena niin ruoan kuin saunavihdatkin. Eskimo Elmukelmua on tehty kotikokkien ja niksinikkareiden tarpeisiin Satakunnassa jo 40 vuotta.

Läpinäkyvää kelmua kiertyy vauhdilla pahvisen hylsyn ympärille. Kun 50 metriä on täynnä, koneen terä katkaisee kelmun ja kelmurulla pyörähtää syöttökuljettimelle. Tuotantokoneen toisella laidalla koneen ajuri Taru Salminen lisää pahveja, jotka kone taittelee koteloiksi ja siirtää toiselle kuljettimelle.

Kotelokuljettimen ja rullakuljettimen risteyksessä valmis tuorekelmurulla pyörähtää koteloonsa. Sulkija liimaa kotelon kiinni, ja kuljetin saattelee valmiin pakkauksen laatikkoon.

Salmisen ajama Rollo-rullauskone valmistaa Elmukelmua Rauman Lapissa sijaitsevalla tehtaalla kahdessa vuorossa. Salminen on tullut töihin aamukuudelta, tarkastanut koneen ja jatkanut siitä, mihin hänen kollegansa on iltakymmeneltä lopettanut.

Kelmun valmistus 7 300-metrisestä raakarullasta kaupoissa myytäviksi 50 metrin pakkauksiksi on yhden naisen työmaa.

Suomalainen perheyritys

Ensimmäisenä ruoan säilyttämiseen soveltuvaa tuorekelmua alkoi Suomessa valmistaa A. Ahlström Oy:n tehdas Eurassa 1970-luvulla. 1990-luvun lopulla Ahlströmin ruokapuolen paperi- ja kertakäyttöastiat siirtyivät Fredmanin perheyritykselle ja kelmutuotanto muiden mukana Eurasta Lappiin. Tänään 40-vuotiasta Elmukelmua valmistaa veljesten Peter ja Clas Fredmanin omistama Eskimo Finland Oy.

Tehtaan tuotantopäällikkö Juha-Pekka Valo näyttää mummolasta löytämäänsä 80-luvun kelmupakkausta. Punainen pakkaus on aikansa designia, mutta tuorekelmu sen sisällä lähes samaa tavaraa kuin tänäänkin.

"Kelmun ominaisuuksia ja pakkausta on vuosien saatossa parannettu, mutta perusraaka­aine ja valmistustapa ovat säilyneet lähes samana", sanoo toimitusjohtaja Peter Fredman.

Ryttyjä ei kaivata

Moni tunnistaa Elmukelmun nimeltä, mutta vain harva tietää, mistä nimi on peräisin. Kelmu on LD-polyeteenipohjaista kalvoa, joka valmistetaan polyeteenimuovista puristetusta granulaatista kuumentamalla ja puhaltamalla. Nimi on lyhenne elintarvikemuovi-sanasta.

Kelmussa käytettävän kalvon raaka­aine tulee 550 kilon raakarullalavoissa Pohjanmaalta, kotimaiselta valmistajalta.

"Kotimaisuus on meille tärkeää. Haluamme hankkia raaka-aineet läheltä. Silloin laatua on helpompi hallita", sanoo hankinnoista vastaava logistiikkajohtaja Clas Fredman.

Hänen mukaansa muitakin raaka-aineita on testattu, mutta ominaisuudet eivät ole täyttäneet tuotannon ja kuluttajien tiukkoja vaatimuksia.

"Liian tahmea tai pehmeä kalvo menee rullatessa helposti ryttyyn eikä toimi käytössä", selventää tuotantopäällikkö Juha-Pekka Valo.

Hänen mukaansa hyvä kalvoraaka-aine on sitkeää, tarttuvaa ja kirkasta. Kelmu rullautuu ulos kotelosta rypistymättä ja katkeaa helposti pakkauksen muovista katkaisuterää vasten.

Myös Taru Salminen pitää raakakalvon laatua tärkeänä työnsä onnistumisessa. Harjaantunut silmä näkee jo 7 300-metrisen raakarullan päältä, onko kalvo kelvollista.

"Ei tässä testejä tarvita. Jos kelmu on huonoa, sen tuntee ja näkee, kun nostaa rullaa akseliin ja laittaa kalvoa hylsylle", Salminen toteaa.

Kehitteillä biohajoava kelmu

Kalvon valmistukseen liittyvät myös tulevaisuuden haasteet. Bioraaka­aineet puhuttavat pakkausalalla.

"Biohajoavia raaka-aineita kehitetään aktiivisesti, ja seuraamme kiinnostuneena tilannetta", Peter 
Fredman sanoo.

Hänen mukaansa nykyisissä biomuoveissa on haasteena kosteus. Myös hyvä tarttuvuus vaatii raaka­aineelta tiettyjä ominaisuuksia. Muovi ei maadu, mutta tehdas pyrkii käyttämään kaiken kelmun tuotannossa syntyneen hävikin uudelleen. Kun varastohyllyn toisessa päässä on lavallinen uusia 20 kilon raakakelmurullia, toisessa päässä on kierrätykseen lähdössä pakkausmuovipaaleja sekä hävikki- ja jämärullalavoja.

"Sekajätettä meiltä ei tule juuri lainkaan. Kaatopaikalle päätyy vain 0,05 prosenttia koko tehtaan jätteestä. Elmukelmun tuotannosta kaikki menee kiertoon tai kakkoslaatuna myytäväksi", tuotantopäällikkö Valo kertoo.

Kaikissa tehtaan valmistamissa tuotteissa näkyy haarukka-lasisymboli takeena materiaalin elintarvikekelpoisuudesta. Uusiomuovista ei saa niin puhdasta, että se soveltuisi käytettäväksi suoraan elintarvikkeiden kanssa. Sen vuoksi käytetty kelmu kierrätetään energiajakeena, ja hävikkirullat granuloidaan uusiokäyttöön Satakunnassa.

50 miljoonaa metriä 


Taru Salminen on saanut ajettua lavan täyteen kelmurullia. Tästä eteenpäin niistä huolehtivat varastotyöntekijät, jotka noutavat lavat varastoon trukilla. Sieltä rullat lastataan kuljetusautoihin.

Eniten Elmukelmua toimitetaan suomalaisille kaupan keskusliikkeille ja ammattikeittiöille, mutta yhä enemmän kelmua lähtee Lapista myös ulkomaanvientiin. Vuodessa kelmua valmistuu 50 miljoonaa metriä. Kelmun tärkein tehtävä on pitää ruoka tuoreena, mutta klassikkotuotteesta on muuhunkin.

"Tuorekelmua voi käyttää keittiössä monella tapaa. Esimerkiksi kattilan päälle pingotettu, haarukalla rei'itetty kelmu käy kattilankannesta", vinkkaa markkinointiviestinnän sisällöntuottaja Elina Kiiski.

Kelmulla voidaan myös paketoida saunavihta pakastimeen tai kaalinlehdet hauteeksi kipeään polveen.

Liian tahmea tai pehmeä kalvo menee rullatessa helposti ryttyyn eikä toimi käytössä.