”Tuore korvapuusti ja hyvä kahvi, ai että. Mikään ei ole parempaa”, tunnelmoi Bakerika-leivontayrittäjä Erika Poussa.
Erika tunnetaan Suomalainen menestysresepti -kisan voittaneesta keksitaikinastaan, mutta hän on ehtinyt hioa täydelliseksi myös korvapuustien ohjeen. Bakerika-leipomossaan Erika paistaa korvapuusteja silloin tällöin ja pullaa samalla taikinareseptillä viikoittain.
Ota Erikan vinkit käyttöön jo tänään ja leivo elämäsi parhaat korvapuustit!
”Tuorehiiva toimii korvapuustitaikinassa mielestäni paremmin kuin kuivahiiva. Vielä tärkeämpää on, että valittu hiiva on elossa. Se kannattaa varmistaa heti aluksi, jotta muut ainekset eivät mene hukkaan.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi tuorehiivaa varten ja 42-asteiseksi kuivahiivaa varten. Lisää lämpimään maitoon hiiva ja vähän sokeria.
Odota 5 minuuttia. Siinä ajassa hiivan pitäisi alkaa reagoida. Elonmerkki on nesteen pinnalle muodostuva vaahto ja kuohkeus. Sen jälkeen taikinan valmistusta voi jatkaa.”
”Maito, hiiva, sokeri, suola ja pieni määrä jauhoja kannattaa ensin vatkata yhteen käsivispilällä, jotta kuohkeus ja sitko alkavat muodostua.
Toinen hyvä kikka on maitojauhe. Lisään sitä puolen litran taikinaan pari ruokalusikallista. Maitojauhe todella kuohkeuttaa korvapuustien rakennetta!”
”Taikinasta tulee pehmeämpää ilman kananmunaa – kunhan taikinan vaivaa tarpeeksi hyvin ennen kohotusta.
Yleiskone on kyllä kätevä. Korvapuustitaikina pitää jättää pehmeäksi, ja yleiskoneen avulla se on helppoa. Käsin vaivatessa tulee helposti käytettyä liikaa jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin.
Oleellisinta on vaivata taikinasta kimmoisa, pehmeä ja sileä. Koneella siihen kuluu 5–10 minuuttia.
Otan taikinan vielä koneesta pöydälle ja leivon sitä siinä minuutin pari. On hauskaa tunnustella taikinaa ja varmistaa, että se on hyvä. Teen taikinasta kauniin pallon ja siirrän sen kulhoon kohoamaan.”
”Tykkään käyttää taikinassa huoneenlämpöistä voita. Lusikoin sen mukaan viimeisenä raaka-aineena, kun jauho on kunnolla sekoittunut. Vaivaaminen jatkuu voin lisäämisen jälkeen.
Toki margariinillakin tulee hyvät korvapuustit. Itse vain olen tottunut käyttämään voita sen herkullisen maun vuoksi.”
”Kodit ovat erilaisia. Jos sisäilma on viileä, kannattaa taikinakulho peittää kelmulla. Kulhon voi nostaa vielä suljettuun tilaan, vaikkapa uuniin tai mikroon laittamatta niitä päälle.
Jos kohottaa taikinan keittiössä, kannattaa varmistaa, että paikka on lämmin ja vedoton. Ei siis kohotusta oven vieressä tai ikkunoiden lähellä!
Ilman lämpötila ja keittiön olosuhteet vaikuttavat kohotusaikaan niin paljon, että luottaisin mieluummin omaan silmään kuin reseptissä kerrottuun aikaan. Jos hiiva on lisätty lämpimään nesteeseen ja se reagoi kuten pitääkin, taikinan tulisi kohota kaksinkertaiseksi.”
”Teen korvapuustin täytteeksi massan voista, sokerista ja kanelista. On paljon helpompaa sekoittaa ainekset ensin yhteen. Silloin ne levittyvät tasaisesti pullalevyn päälle. Myös jälkien siivoaminen on helpompaa, kun sokeria ja kanelia ei ole kaikkialla.”
”Pyrin kaulimaan taikinasta säännöllisen muotoisen suorakulmion, joka on tasaisesti ½–1 sentin paksuinen kaikkialta. Silloin levyn saa rullattua kauniisti.
Rullausta ei kannata miettiä liikaa. Ensimmäisen käännöksen voi vähän painaa, jonka jälkeen loput levystä on helppo rullata suhteellisen tiukaksi kääröksi.
Leikkaa rulla paloiksi vinottain 45 asteen kulmassa. Näin korvapuustin pohjasta tulee tarpeeksi leveä, ja pulla pitää paremmin muotonsa.
Käännä kapeampi osa ylöspäin ja paina päältä keskiosa alas kahdella peukalolla pöytään asti. Korvapuustien pitää kohota vielä uudestaan ennen paistamista. Siksi painaminen pitää tässä vaiheessa tehdä kunnolla, jotta puustit eivät menetä kohotuksessa muotoaan.”
”Kohotan korvapuustit uunipellillä leivinpaperin päällä. Laitan päälle leivinliinan tai kelmua. Pellit voi myös laittaa vartiksi uuniin ennen kuin uuni on päällä. Näin puustit kohoavat vedottomassa tilassa. Vartin jälkeen pellit otetaan pois ja puustien annetaan tekeytyä vielä uunin lämpenemiseen kuluvan ajan.
Toinen huolellinen kohotus on tärkeä vaihe. Kaulitun ja rullatun taikinan pitää antaa levätä ja muodostaa ilmaa. Vartin kohotus on hyvä, maksimi puoli tuntia.
Juuri ennen paistamista voitelen korvapuustit kananmuna-vesiseoksella. Sen jälkeen päälle tulee ehdottomasti raesokeria. Se kuuluu korvapuustiin.”
”Käytän paistamiseen yleensä kiertoilmatoimintoa, jolloin voin paistaa kaksi pellillistä kerrallaan. Kaikki uunit ovat vähän erilaisia ja paistolämpötila riippuu myös korvapuustien koosta.
Paistan kotiuunissa korvapuustit 200 asteessa kiertoilmalla noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kevyempiä ja kullanruskeita. Paistamisen aikana korvapuusteja on hyvä tarkkailla. Liika tummuus vaikuttaa tosi paljon pehmeyteen ja makuun.
Liian kuuman paistolämmön kanssa käy myös helposti niin, että korvapuustit näyttävät pinnalta kypsiltä, mutta ovatkin sisältä raakoja. Hyvä sääntö on: mieluummin hieman alempi lämpötila ja pidempi paistoaika kuin toisin päin.”
”Olen törmännyt ohjeisiin, joissa valmiit korvapuustit voidellaan paistamisen jälkeen voisulalla. Itse en koe sitä tarpeelliseksi – taikinassa ja täytteessä on jo riittävästi maukasta voita.
Sen sijaan ihana viimeistely syntyy yksinkertaisesta sokerisiirapista, johon keitetään yksi osa sokeria ja yksi osa vettä. Sokerisiirappia silataan pullasudilla korvapuustien päälle heti uunista ottamisen jälkeen. Se tekee pinnasta rapean ja erityisen kiiltävän. Tällainen korvapuusti on kyllä tosi herkullinen ja makea.”
Taikina
5 dl täysmaitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 rkl maitojauhetta
noin 13 dl vehnäjauhoja
200 g pehmeää voita
Täyte
150 g pehmeää voita
1 ½ dl sokeria
3 rkl kanelia
Lisäksi
1 kananmuna + tilkka vettä
½ dl raesokeria
Viimeistelyyn
½ dl sokeria
½ dl vettä
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää 1 rkl sokeria. Jätä seos odottamaan 5 minuutiksi. Jos pinta kuplii, hiiva toimii ja voit jatkaa taikinan valmistamista.
2. Vatkaa käsivispilällä joukkoon loput sokerista, suola, kardemumma ja maitojauhe sekä 1–2 dl vehnäjauhoja. Siirrä vatkattu seos yleiskoneen kulhoon.
3. Lisää vehnäjauhot useassa erässä yleiskoneen käydessä. Käytä vaivaamiseen taikinakoukkua.
4. Kun jauhot ovat sekoittuneet kunnolla, lusikoi joukkoon pehmeä voi. Jatka taikinan vaivaamista 5–10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa, pehmeää ja sileää.
5. Nosta taikina pöydälle ja vaivaa sitä vielä hetki. Muotoile kauniiksi palloksi ja nosta suureen kulhoon. Peitä kulho leivinliinalla tai tuorekelmulla. Kohota taikina lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
6. Valmistele sillä välin täyte. Sekoita kulhossa pehmeä voi, sokeri ja kaneli tasaiseksi massaksi. Jätä odottamaan.
7. Valmistele myös sokerisiirappi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes liemi sakenee siirappimaiseksi. Anna jäähtyä.
8. Kaulitse kohonnut taikina mahdollisimman tarkasti suorakulmion muotoiseksi, ½– 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Levitä korvapuustien täyte tasaisesti päälle. Rullaa melko tiiviiksi rullaksi.
9. Leikkaa rulla veitsellä 45 asteen kulmissa paloiksi niin, että jokaisessa palassa on leveämpi ja kapeampi reuna. Käännä kapeat reunat ylöspäin ja paina pala keskeltä kahdella peukalolla alas pöytään asti.
10. Siirrä korvapuustit leivinpaperilla vuoratuille pelleille. Kohota korvapuusteja leivinliinan tai kelmun alla 15–30 minuuttia.
11. Kuumenna uuni 200-asteiseksi kiertoilmatoiminnolla. Riko kananmunan rakenne haarukalla ja lisää tilkka vettä. Voitele kohonneet korvapuustit juuri ennen paistamista kananmuna-vesiseoksella pulla- tai silikonisutia käyttäen. Ripottele pinnalle raesokeria.
12. Paista korvapuusteja noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat päältä kullanruskeita ja kuohkean kypsiä sisältä.
13. Voitele kuumat korvapuustit sokerisiirapilla pulla- tai silikonisutia käyttäen. Anna kiilteen rapeutua ja korvapuustien jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.