Muutama vuosi sitten Ossi Paloneva teki haaveistaan totta. Hän perusti kotikaupunkiinsa Vaasaan pop-up-villiruokaravintola Villdin, jonka annosten lähes kaikki ainekset oli kerätty itse.
Ruoat valmistettiin muun muassa suppilovahveroista, tyrnistä, isomaksaruohosta ja hauesta. Ainesten hankkimiseen meni neljä päivää viikossa, kahtena päivänä Paloneva kokkasi.
Hän kokkaa pihkasta, muurahaisista ja horsmasta.
Nyt Paloneva tekee ravintolan mukaan nimettyä nettitv-sarja Villdiä, jossa hän kokkaa pihkasta, muurahaisista ja horsmasta.
Paloneva on työskennellyt hävikkiruokaravintolan From Waste to Tasten keittiömestarina ja puhunut ekologisen ruoan puolesta niin eduskunnassa kuin SuomiAreenassa.
Syöminen koostuu pienistä päätöksistä
Paloneva kertoo, että luontosuhde juontaa mummolassa samotuista metsäpoluista ja kalaretkistä isän kanssa. Paloneva keräilee yrttejä ja levittää villiruoan ilosanomaa, jotta niin tekisivät muutkin.
Hän arvelee, että jos villiyrttien kerääminen olisi suositumpaa, se loisi kysyntää myös kaupan hyllyille. Suomalaisen luonnon arvostamisen kasvu voisi johtaa myös tiukempaan politiikkaan esimerkiksi luonnonsuojelussa.
Juttu jatkuu kuvan alla