Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maiju Helenius haki anonyymin rekrytoinnin kautta Solo Sokos Hotel Paviljongin vuoropäälliköksi. Hänet valittiin tehtävään.

Maiju haki työtä anonyymisti ja sai paikan – ”Tuli perusteellisemmin mietittyä, mitä halusin kertoa”

Teksti:
Irina Björkman
Kuvat:
Petri Blomqvist
Julkaistu: 27.12.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
SOK, Osuuskauppa Keskimaa ja Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag kokeilivat työnhakua anonyymisti. Tämä tarkoittaa, että hakemuksesta ei löydy työntekijän ikää tai sukupuolta.

Mitä ihan ensimmäisenä kirjoitetaan uuteen työhakemukseen? Nimi ja ikä nyt ainakin.

Ei aina. Osuuskauppa Keskimaa, Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag ja SOK nimittäin kokeilivat marraskuun anonyymiä rekrytointia, jossa nimi, ikä ja sukupuoli jätetään hakemuksesta pois.

Nämä tiedot jätti ilmoittamatta myös jyväskyläläinen Maiju Helenius, 32, kun hän haki Solo Sokos Hotel Paviljongin vuoropäällikön paikkaa.

”Hakeminen oli yllättävän helppoa. Minulla on yleensäkin tapana kirjoittaa uusi hakemus jokaista työpaikkaa varten, joten nyt jätin vain ilmoittamatta kaikki ne asiat, joista olisi tullut ilmi henkilöllisyyteni”, Helenius kertoo.

Maiju poisti CV:nsä tiedoista opintojensa valmistumisvuodet ja työsuhteidensa alkamis- sekä päättymisajankohdat, ettei hänen ikäänsä pystytty kovin tarkasti arvioimaan.

”Mutta koska olen työskennellyt jo joitakin vuosia Keskimaan palveluksessa, tarkkasilmäinen rekrytoija olisi varmasti pystynyt tunnistamaan minut työkokemukseni avulla, jos olisi halunnut.”

Heleniuksesta kokeilu oli mielenkiintoinen. Hän on aiemmin itsekin työskennellyt rekrytointitehtävissä, joten anonyymin hakemisen prosessi kiinnosti.

”Vaikka varmasti tiedän, miten työhakemus kannattaa tehdä, oman kirjoittaminen on aina vaikeinta. Nyt tulikin ehkä vielä vähän perusteellisemmin mietittyä, mitä halusin itsestäni kertoa ja miksi tämä työ sopisi juuri minulle”, hän toteaa.

Ja tulos oli erinomainen: Maiju Helenius kutsuttiin soveltuvuuskokeisiin ja sen jälkeen työhaastatteluun. Lopulta hän sai paikan ja siirtyy vastaanottovirkailijan töistä Solo Sokos Hotel Paviljongin vuoropäälliköksi vuoden alusta.

Motivaatio ikää tärkeämpää

Anonyymi rekrytointi oli osa Elinkeinoelämän keskusliiton, EK:n, alulle panemaa Työ ei syrji -kampanjaa. Myös SOK:n HR-asiantuntija Ilona Harjun mielestä kokeilu oli kiinnostava, tosin myös haasteellinen ja vielä melko työläs molemmille osapuolille.

”Meillä on olemassa valmis sähköinen työnhakujärjestelmä, joten henkilön, jotka olivat jo aiemmin hakeneet meille töihin, joutuivat nyt luomaan kokonaan uuden profiilin, jos halusivat hakea töitä anonyymisti.”

Silti Harjun mielestä kokeilu oli tärkeä.

”Iän ja sukupuolen lisäksi myös etninen tausta pystytään häivyttämään hakemuksista, mikä on mielestäni erittäin tärkeä tasa-arvokysymys”, hän toteaa.

Kokeilun aikana SOK rekrytoi yhdeksän ihmistä. Osaan työpaikoista hakijoita oli alle kymmenen, osaan jopa yli sata.

”Ja ehkä kuitenkin kaikkein parasta oli juuri se, etteivät rekrytoinnit eronneet aiemmista. Ei siis tapahtunut suurempia yllätyksiä, vaan haimme anonyymisti aivan samoilla kriteereillä työntekijöitä kuin ennenkin, kokemuksen, koulutuksen ja työhön soveltuvuuden perusteella”, Harju toteaa.

”Jokainen hakija hakee töitä puhtaalta pöydältä ilman, että rekrytoijan mielikuvat tai ennakko-oletukset vaikuttavat, ja se tuntuu reilulta.”

Myös Keskimaalla rekrytointikokeiluun oltiin tyytyväisiä.

”Erityisen hyvin anonyymiys sopi sisäisiin rekrytointeihin, joissa ihmiset tunnetaan jo entuudestaan. Silloin ikään kuin jokainen hakija hakee töitä puhtaalta pöydältä ilman, että rekrytoijan mielikuvat tai ennakko-oletukset vaikuttavat, ja se tuntuu reilulta”, toteaa Osuuskauppa Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg.

10 prosenttia suomalaisista on tutkimusten mukaan kokenenut ikäsyrjintää viimeisen kahden vuoden aikana. Thusbergin mielestä Keskimaassa ikä ei ole ollut koskaan rekrytoinneissa määrittävä tekijä, vaikkakin fyysisissä töissä se voi vaikuttaa herkästikin ennakko-oletuksiin.

”Eräs 52-vuotias työnhakija totesi haastattelussa, että yleensä hänen ikäistään ei edes harkita hänen hakemaansa työhön, joten hänelle anonyymi hakemus sopi erinomaisesti.”

Thusbergista anonyymi rekryrointi haastaa niin hakijan kuin rekrytoijan ajattelua. Sen aikana on pohdittava vielä ehkä jopa aiempaa syvemmin, mitä itsellä työnhakijana on annettavaa tai minkälaista tyyppiä rekrytoijana työhön oikein etsii. Ilona Harju on samaa mieltä. Hän myös toivoo, että työnhakijat keskittyisivät entistä tarkemmin hakemustensa sisältöön. Sen sijaan, että hakemuksissa kerrotaan työkokemus, keskityttäisiin erityisesti siihen, mitä mistäkin työstä on oppinut.

”Motivaation osoittaminen on työnhaussa aina tärkeintä, eikä se ole iästä kiinni.”

Lisää aiheesta