Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Amerikkalaiseen keittiöön kuuluu hampurilaisia – mutta paljon muutakin

Yhdysvaltalainen keittiö on monipuolinen kooste niin ympäri maailmaa tulleiden siirtolaisten ruokakulttuureista kuin alkuperäisväestön ruoistakin. Lautasella voi olla joko mahtipihvi, mereneläviä tai papupataa, mutta kaikkialta saa takuuvarmasti hampurilaisen.

Ruoka vaihtelee Amerikassa osavaltioittain. Merien äärellä herkutellaan tietenkin veden annilla ja sisämaassa enemmän lihalla. Tyypillisiä sekoituksia ovat kiinalaisten, meksikolaisten, italialaisten ja ranskalaisten keittiöiden amerikkalaisversiot.

Koko mantereen keittiöissä nautiskellaan hampurilaisia, hot dogeja, kananugetteja, grilliribsejä, pirtelöitä, pannukakkuja, donitseja ja omenapiirakkaa. Ja juomana tietenkin kolajuomaa.

Sisäosissa eli keskilännessä keittiön perustana ovat riista, liha, kasvikset, peruna ja vilja, joista tehdään tuhteja patoja ja keittoja.

Itärannikon kalat, hummerit ja ravut ovat vertaansa vailla. Klassisia herkkuja ovat kalkkunapaisti, rapukakut, simpukkakeitto, kurpitsaruoat, juustokakut ja vaahterasiirapin käyttö.

Yhdysvaltain kaakkoisosan keittiössä sekoittuvat karibialaiset, kuubalaiset ja afrikkalaisetkin tyylit. Tyypillisiä ruokia ovat grillissä valmistetut lihat BBQ-kastikkeella sekä äyriäispadat ja maissiruoat.

Lounaassa Meksikon vaikutus on suuri. Espanjalaiset ruoat sekä intiaanien keittiö maistuvat eri riisi-, maissi-, papu-, possu- ja kanaruoissa, kuten tortilloissa ja enchiladoissa.

Amerikkalaisen keittiön klassikkoja

Amerikkalaiset ruoat isoon nälkään

Amerikkalaisia jälkkäriherkkuja

Katso amerikkalaisesta keittiöstä tuttuja reseptejä