Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin kierrätät tekstiilit: kierrätä käyttökelvottomat tekstiilit raaka-aineeksi

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste HSY, YTV. Paperinkeräys oy, Fimea, apteekki.fi, Fortum, ja UFF.
Julkaistu: 1.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Näin kierrätät tekstiilit: kierrätä käyttökelvottomat tekstiilit raaka-aineeksi

Voit kierrättää sekä käyttökelpoisia että käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä. Ehjät ja puhtaat vaatteet, kengät ja kodintekstiilit voi viedä kirpputorille tai second hand -myyjille, kierrätyskeskukseen tai hyväntekeväisyysjärjestöille, kuten UFFille, Fidalle, SPR:lle tai Pelastusarmeijalle.

Osa vaateliikkeistä ja järjestöistä kerää sekä ehjiä vaatteita että käyttökelvottomia tekstiilejä, kuten rikkinäisiä vaatteita tai vanhoja lakanoita.

Erillisten tekstiilikeräysten lisäksi käyttökelvottomien tekstiilien elämää voi jatkaa monella tapaa. Niitä voi käyttää vaikkapa askartelussa tai siivouksessa. Paikalliselta kierrätyskeskukselta tai lähialueen kouluilta ja päiväkodeilta voi kysyä, ottavatko ne kangastilkkuja askartelumateriaaliksi. Esimerkiksi löytöeläimistä huolehtivat yhdistykset puolestaan käyttävät vanhoja täkkejä eläinten alustoina.

Suomessa tekstiilijätettä päätyy sekajätteeseen paljon: noin 10 kiloa vuodessa asukasta kohti.

Mitä tekstiileille pitää tehdä?

Käyttökuntoiset tekstiilit tulee kierrättää puhtaina ja muuten siistikuntoisina. Rikkinäiset ja käyttökelvottomat tekstiilit aiheuttavat käytettyjä vaatteita vastaanottaville hyväntekeväisyysjärjestöille ylimääräisiä kustannuksia, joten ne olisi parempi viedä niille tarkoitettuun erilliseen keräykseen tai laittaa sekajätteeseen. Kierrätyskeinot vaihtelevat paljon kunnan mukaan.

Mitä tekstiileille tapahtuu?

Hyväntekeväisyysjärjestöistä esimerkiksi UFF ohjaa myyntikelpoiset vaatteet ja kengät jälleenmyyntiin Suomeen, Baltiaan ja kehittyviin maihin. Myyntikelvottomat tekstiilit päätyvät energiajätteenä polttoon.

Tekstiilimateriaalia voi hyödyntää monin tavoin. Kankaista voidaan ommella uusia tuotteita tai ne voidaan leikata matonkuteiksi. Parhaillaan tutkitaan, miten kierrätyskankaiden kuituja voitaisiin käyttää uusien kankaiden valmistuksessa.


Tarkista oman alueesi kierrätyspisteet täältä: www.kierratys.info

Lisää aiheesta