Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin säilöt sienet oikein

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.11.2015
|
Muokattu: 23.8.2022
Sienten kerääminen on hauskaa ja rentouttavaa puuhaa. Jotta sienistä voi nauttia myös talvella, kannattaa ne säilöä mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Näillä vinkeillä kuivaat tai pakastat sienisaaliisi oikeaoppisesti.

Kerää sienet maasta kokonaisina. Puhdista ne alustavasti jo poimintapaikalla metsässä. Roskia ei kannata turhaan kantaa kotiin! Leikkaa jalan multainen tyvi pois ja käytä tarvittaessa sieniveitsen harjaa pienempien roskien harjaamiseen. Sienet kannattaa esikäsitellä poiminnan jälkeen mahdollisimman nopeasti ruoanvalmistusta tai säilöntää varten.

Sienten kuivatus

Kuivaaminen onnistuu parhaiten tarkoitukseen kehitetyissä kuivureissa. Voit kuivata sieniä myös uunissa 35-40 asteen lämpötilassa. Muista, että sienten lämpötila ei saa kuivatessa nousta yli 40 asteeseen.

Isot sienet kannattaa halkaista ja pienet voi kuivata kokonaan. Parhaiten kuivaamiseen sopivat ohutmaltoiset sienet, kuten suppilovahverot ja mustatorvisienet. Myös tatit, korvasienet ja lampaankäävät voi kuivata, kun leikkaat ne ensin pienemmiksi palasiksi.

Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murenevat käsin puristeltaessa helposti. Säilytä kuivatut sienet kannellisissa lasi- tai muovitölkeissä valolta suojattuna.

Sienten pakastaminen

Pakastamista varten sienet kannattaa paloitella ja kuumentaa hitaasti pannulla. Silloin niiden sisältämä neste irtoaa ja haihtuu. Jätä massaan hieman nestettä, jotta sienet eivät kuivu pakastaessa.

Parhaan pakasteen saat, kun jäädytät sienet mahdollisimman nopeasti. Pakastimen lämpötilan tulee olla -25'c. Pakastetut sienet säilyvät noin vuoden.

Sienten pikkelöinti

Tiesitkö, että sienet voi myös pikkelöidä? Pikkelöidyt sienet säilyvät jääkaapissa pitkään ja sopivat mahtavasti esimerkiksi pizzan päälle, salaatteihin ja voileivälle. Kokeile helppoa pikapikkelöintiä ja katso myös muut vinkit sienten pikkelöintiin!

Lue lisää säilöntävinkkejä