Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nyt nappaa – 9 parasta kala- ja äyriäiskeittoa

Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 13.10.2023
|
Muokattu: 7.10.2024
Lämmittävä kalakeitto toimii arjen ateriana, mutta sopivilla mausteilla ja raaka-aineilla se muuntuu helposti myös hienommaksi viikonlopun herkuksi. Ethän unohda katkarapuja ja muita äyriäisiä – lisää niitä kalakeiton joukkoon tai anna niiden loistaa keiton päätähtenä.

Herkulliset lohikeitot

Ei ole kermaisen lohikeiton voittanutta! Tuoreesta lohesta, kasviksista ja kermasta valmistettu keitto on kalakeittojen klassikko. Maustepippurit tuovat keittoon sille ominaisen kotoisan maun. Tuore tilli ja keiton kanssa tarjottava ruisleipä kruunaavat koko perheelle maistuvan ruoan.

Punalieminen lohikeitto saa puolestaan makua tomaattisoseesta ja timjamista. Palsternakka ja valkosipuli tuovat täyteläiseen, ranskalaishenkiseen keittoon uudenlaista makua. Kokkaa tomaattinen kalakeitto lohesta, kokeile myös kuhaa.

Juustoiset kalakeitot

Sulatejuusto ja ruokakerma takaavat juustoisen lohikeiton maistuvuuden. Harvemmin kalakeitoissa nähty parsakaali sopii mainiosti nieriästä tai kirjolohesta valmistuvan juustoisen kalakeiton joukkoon.

Vaalean, siiasta valmistuvan kalakeiton juju on liemeen lisättävä kantarellituorejuusto, joka tuo keittoon täyteläisyyttä. Keittoon sopivat myös muut tuorejuustot, esimerkiksi yrtti- ja valkosipulituorejuusto.

Kalakeitot maailman mauilla höystettynä

Inkivääri, lime ja chilillä maustettu ruokakerma vievät kalakeiton Aasian makumaailmaan. Thaimaalaiseen kalakeittoon loistava valinta on nahaton turskafilee, mutta keitto onnistuu myös lohesta tai pakastekalasta.

Tuo Italian makuja kotoisaan kirjolohikeittoon maustamalla liemi pestolla ja lisäämällä joukkoon kesäkurpitsaa, paprikaa ja helmitomaatteja. Viimeistele fiini keitto basilikanlehdillä ja parmesaanilla.

Herkulliset äyriäiskeitot

Ranskalainen kalakeittojen klassikko bouillabaisse yhdistää kahta eri kalaa ja äyriäisiä. Valkoviini ja sahrami antavat tomaattiselle keittoliemelle hienostuneen maun. Tarjoa bouillabaisse perinteiseen tapan aiolin eli valkosipulimajoneesin kanssa. Lisukkeeksi sopivat myös vaalea, rapeakuorinen leipä sekä lohko- tai ranskanperunat etenkin, jos tarjoat keiton viikonlopun hemmotteluruokana.

Kookosmaito antaa kala- ja äyriäiskeitoille aasialaisen vivahteen. Kookos-katkarapukeittoon itämaisuutta tuo myös punainen currytahna ja joukkoon viipaloidut sienet. Limen mehu viimeistelee katkarapukeiton makumaailman.

Supernopea, helppo ja maukas kalakeitto

Täyteläisessä tomaatti-kalakeitossa on kaikki kohdallaan: se valmistuu vartissa, onnistuu kokemattomammaltakin kokilta ja maistuu herkulliselta. Keiton liemi syntyy valmiista tomaattikeitosta ja ruokakermasta, joiden joukkoon lisätään kuutioitua lohta ja vihreitä pakastepapuja. Nopeasti valmistuva keitto pelastaa arjen kiireessä, mutta se sopii myös lämmittäväksi viikonlopun ateriaksi. Viimeistele keitto tillillä ja tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.

Katso vinkit kalankäsittelyyn

Lisää ideoita kalaruokiin