Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Omaksi vai lainaksi: "En halua omakotitaloa, venettä tai lapsia"

Teksti:
Ninarose Maoz
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 9.2.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Omistusasunto oli ennen tavoite, johon kaikki pyrkivät. Nyt suhde omistamiseen on muuttumassa. Juttusarjassa kolme suomalaista kertoo, mitä he omistavat ja miksi. Henni Ahvenlampi ei halua käyttää vapaa-aikaansa omaisuudesta huolehtimiseen.

"En halua omakotitaloa tai puutarhaa, joita pitäisi jatkuvasti hoitaa. En halua autoa, venettä tai lapsia", kertoo helsinkiläinen markkinointipäällikkö Henni Ahvenlampi, 38.

"Asun Helsingin Meilahdessa 48 neliön asunnossa, jonka omistan puoliksi mieheni kanssa. Lisäksi omistan neljänneksen suvun mökistä Savon Kiikalassa. Mökistä maksan joka kuukausi käyttömaksua. Mökissä tärkeää ei ole omistaminen vaan suvun historia. Mökki on ainoa paikka, jossa olen käynyt lapsesta asti.

Kodin haluan omistaa, koska se on minulle niin tärkeä. Haluan, että kodissani on laadukkaita materiaaleja ja luonnonvaloa. Arvostan myös hyvää sijaintia: ympärillä olevia palveluita ja hyviä liikenneyhteyksiä. Sellaista vuokra-asuntoa on vaikea löytää.

Koska asun lähellä keskustaa, liikun joko pyörällä tai julkisilla. Minulla ei edes ole ajokorttia. Silloin tällöin käytämme mieheni kanssa yhteisautopalvelua.

Tarpeettoman autoilun vastustamiseen minulla on sekä periaatteellinen että käytännöllinen syy: En halua käyttää öljyä, ja auton omistaminen on aika- ja rahareikä. Auton huoltaminen, vakuuttaminen ja käyttäminen maksavat. Kun ihmiset lumimyrskyn jälkeen kaivavat autojaan kalliilta parkkipaikoilta, minä ja mieheni kävelemme ohi iloisina siitä, etteivät meidän sijoituksemme ole samassa jamassa."

Tavoitteena yhteisöllinen elämäntapa

"Kannatan reilua jakamistaloutta. Olen niin onnekas, että minulla on ystäviä, joiden ansiosta voin nauttia esimerkiksi veneilystä. Vien veneelle kuohuviinipullon mukanani.

Joka kesä kutsumme ystäviä viikoksi mökkeilemään. Erityisesti nautin siitä, että maahanmuuttajataustaisten ystävieni lapset pääsevät mukaan suomalaiseen mökkielämään.

Lisäksi harrastamme mieheni kanssa sohvasurffausta toivottamalla matkailijoita tervetulleiksi meille kotiin pariksi yöksi kerrallaan. Haluan kotiini samaa yhteisöllistä ja kansainvälistä ilmapiiriä, josta tykkäsin asuessani New Yorkissa.

Teen arvomaailmani mukaista työtä: toimin markkinointipäällikkönä yrityksessä, joka luo joukkoistamis- ja jakamistalouspalveluita. Yksi tuotteistamme on tavaroiden kimppakyytipalvelu, jossa samaan suuntaan menevä autoilija ottaa tavaran kyytiinsä. Palvelun kautta voi vaikka panna hajonneen kodinkoneen kulkemaan huoltoon kyydissä, joka on menossa oikeaan suuntaan."