Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parasta juuri nyt: Syksyn helpoin fenkolisalaatti syntyy melkein itsestään

Teksti:
Hanna Jensen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.7.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Hiukan anikselle maistuva fenkoli koukuttaa sinut ainiaaksi, väittää ruokakirjoittaja Hanna Jensen.

Fenkolia ei voi katsoa muistelematta Tom Hanksin Tuuliajolla-elokuvaa. Siinä Hanksin esittämä päähenkilö jää henkiin lentokoneen syöksyessä mereen, mutta ajautuu autiolle saarelle. Koneen hylystä ajelehtii hänen seurakseen lentopallo, jonka kanssa päähenkilö viettää muutaman vuoden.

Lopulta pallon sisus työntyy pallosta ulos. Se näyttää fenkolilta.

Fenkoli, tuo vihannesten punkkari, ei lähde elämästäsi, jos sen kerran siihen päästät.

Irrota ensin vihanneksen uloin kerros. Sitten paloittele fenkoli paistinpannulle voin ja siirapin kera.

Näet, kuinka fenkoli pehmenee hunajaiseksi, syväksi ja tummaksi lisukkeeksi kalan, lihan tai kasvispääruoan kylkeen.

Toisaalta voit tehdä naapurisi kateelliseksi Saku Tuomisen Basta!-keittokirjan italialaisella sitruunamarinoidulla fenkolisalaatilla.

Rakennat sen näin:

Leikkaat kaksi fenkolia pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja asettelet ne laakealle vadille. Puristat yhden sitruunan mehun niiden ylle, ja lorautat saman verran oliiviöljyä.

Höyläät parmesaanijuuston lastuja päälle, ja ripottelet hiukan sormisuolaa ja mustapippuria koko komeuden ylle.

Lopuksi kysyt naapurilta, maistuisiko finocchio al limone.

Fenkoli maistuu hiukan anikselle. Siitä syystä sen siemenet sopivat erinomaisesti intialaishenkisiin ruokiin. Esimerkiksi vähemmän tunnetussa panch purem -mausteseoksessa on fenkolia, joka syventää minkä tahansa kasvis- tai riisiruoan makua.

Jotkut pitävät fenkolinsiemeniä pienessä purnukassa käsilaukussa ja syövät pahimpaan nälkäänsä. Sitä jos mitä voinee kutsua mindfulness-syömiseksi.