Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ruukun krakelointi

Teksti:
Sarri Kukkonen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 19.4.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Kukkaruukun krakelointi eli halkeileva maalipinta saadaan kahta maalia käyttämällä.

Krakeloinnin eli halkeilevan maalipinnan avulla uusikin esine muuttuu vanhan näköiseksi. Säröilevä pinta syntyy, kun pinnalle levitettävä maali kuivuu nopeammin kuin pohjamaali.

Pohjamaaliksi valitaan väri, jonka haluaa jäävän ruukun pintaan. Ruukun krakeloinnista tulee joka kerralla erinäköinen, koska halkeamien suuntaan ei voi täysin vaikuttaa.

Ohjeet krakelointiin

Jos ruukun pinta on huokoinen, se pitää käsitellä aluslakalla tai kiiltävällä askartelulakalla ennen krakelointia.

Maalaa ensin ruukku haluamallasi pohjavärillä. Väriä valittaessa kannattaa ottaa huomioon, että krakelointi muuttaa pohjavärin hieman tummemmaksi ja rusehtavaksi. Anna pinnan kuivua tahmeaksi.

Levitä pensselillä peittävä kerros aluslakkaa.

Anna lakan kuivua. Kuivumisaika vaikuttaa krakeloinnin kokoon:

  • iso krakelointi 1,5–2,5 tuntia
  • pieni krakelointi 2,5–4 tuntia.

Ilmankosteus ja lämpötila vaikuttavat krakeloinnin muodostumiseen. Pinnan lämmittäminen hiustenkuivaajalla tuottaa suurempaa krakelointia.

Levitä tahmealle, mutta ei märälle pinnalle krakleerauslakkaa tasaisin ja samansuuntaisin vedoin. Krakeloinnin pitäisi tulla näkyviin noin tunnin päästä lakan levittämisestä. Anna ruukun kuivua kaksi tuntia.

Levitä pintaan mustaa vanhennusväriä. Hiero väriä pyörivillä liikkeillä pienelle alueelle kerrallaan. Pyyhi ylimääräinen väri heti puhtaalla kangaspalalla. Väriä voi tarvittaessa ohentaa liuottimella.

Kun ruukku on kuivunut vuorokauden, viimeistele pinta uudella kerroksella aluslakkaa. Krakleerauslakan voi pestä pensselistä vedellä, mutta aluslakka puhdistetaan liuottimella.

Tarvikkeet

  • aluslakka, krakleerauslakka ja vanhennusväri
  • Deco Craft- tai Deco Gloss -askartelulakka.
  • Pensseli.
  • Nukkaamatonta kangasta tai pala sientä.
  • Tarvittaessa suojakäsineet ja hiustenkuivain.

Krakeloitu pinta sopii ruukkujen lisäksi maljakkoihin, kehyksiin ja veistoksiin.