Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Taikataikina on helppotekoinen ja monikäyttöinen muovailumassa lasten luoviin projekteihin.

Taikataikina-muovailumassa

Teksti:
Michaela von Kügelgen, Jani Koskinen
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 28.8.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Kotoa löytyvistä aineksista saa nopeasti tehtyä taikataikinaa eli suolataikinaa, joka toimii muovailuvahan tavoin lasten luomisleikeissä. Taikataikina tunnetaan myös nimellä soodataikina. Ideoita taikataikinan käytölle on rajattomasti. Taikinasta voi luoda minikokoisia ruokia ja leivonnaisia kotileikkeihin, muovailla eläimiä ja erilaisia hahmoja tai askarrella kauniita koristeita.

Taikataikinan valmistus

Taikataikina on helppo valmistaa. Koska taikina on tehty ruoka-aineista ja on myrkytöntä, ei ole vaarallista vaikka taikinaa joutuisi lapsen suuhun. Suolaisuus varmistaa, ettei lapsi halua kokeilla taikinan maistamista toistamiseen.

Tarvitset:

  • 3 dl jauhoja
  • 1,5 dl suolaa
  • 1,5 dl vettä
  • 1 rkl ruokaöljyä.

Sekoita keskenään jauhot ja suola ja lisää vesi sekä ruokaöljy. Vaivaa ainekset kiinteäksi massaksi. Jos taikina on tahmeaa, lisää hieman jauhoja. Jos taikina murenee liian helposti, voit lisätä hieman vettä.

Muovaile taikinasta leivonnaisia, hahmoja tai koristeita. Apuvälineinä voi käyttää kaikkea keittiöstä löytyvää: kaulinta, veitsiä, hammastikkuja, pillejä ja piparkakkumuotteja. Valkosipulipuristimen avulla saa tehtyä hauskat hiukset hahmoille.

Muovailtaessa kädet kuivuvat helposti. Pese välillä kädet ja hiero hieman öljyä käsiin, jotta taikinan muovailu sujuu paremmin.

Taikataikinan kovettaminen

Sijoita valmiit luomukset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Säädä uuni 125 asteeseen ja kuivata tuotoksia noin tunnin verran. Isot työt saattavat vaatia kuivuakseen pidemmän ajan. Hahmot voi voidella kananmunalla ennen paistamista.

Hahmot kuivuvat myös huoneenlämmössä, mutta huomattavasti hitaammin kuin uunissa. Taikinasta ei kannata tehdä korkeita luomuksia, koska ne saattavat painua kasaan.

Taikataikina-töiden maalaaminen ja koristelu

Uunikuivatuksen jälkeen anna töiden jäähtyä tovi ennen maalaamista. Maaleiksi sopivat esimerkiksi vesivärit ja akryylivärit.

Koristele halutessasi työt lopuksi ruoka-aineilla:

  • Maalatun pullapitkon päälle voi sirotella hieman sokeria.
  • Patongin päälle ripotellaan jauhoja tai leivinjauhoja.

Lisää aiheesta