Kynttiläkausi on jälleen täällä!
Kynttilät tuovat syksyn ja talven iltoihin kodikasta tunnelmaa. Loppuunpalaneita kynttilöitä ei kannata heittää pois, vaan kerätä talteen uusien kynttilöiden valmistusta varten.
Itsetehdyt kynttilät ovat yllättävän helppoja valmistaa. Moni tarvikkeista löytyy jo valmiiksi kotoa.
vanhojen kynttilöiden jämiä
kattila ja sulatusastia, esimerkiksi lasi- tai peltipurkki
sydänlankaa
ruokaöljyä
muotteja, kuten kahvikuppeja, kuumuutta kestäviä lasipurkkeja
grillitikkuja tai syömäpuikkoja
lämpömittari, esimerkiksi paistomittari
kynttiläväriä tai vahaliituja, mikäli haluat värjätä kynttilöitä
Öljyä muotit ruokaöljyllä. Kiinnitä sydänlangan pää muotin pohjaan esimerkiksi sulalla steariinilla. Solmi sydänlangan toinen pää grillitikkuun ja pingota se muotin ulkopuolelle.
Sulata kynttilän pätkät kattilassa vesihauteessa. Voit käyttää myös ruokakäytöstä poistettua kattilaa. Älä anna massan kuumeta yli 90 asteen. Tarkista lukema mittarilla. Poimi vanhat sydämenpätkät pois reikäkauhalla tai grillitikulla.
Jos haluat värjätä steariinia, tee se tässä vaiheessa lisäämällä kynttiläväriä tai pieni pala vahaliitua. Sekoita väri tasaiseksi grillitikulla.
Kiristä sydänlanka grillitikulla suoraksi. Kaada hiukan jäähtynyt kynttilämassa muottiin. Jätä muotti pari senttiä vajaaksi.
Anna steariinin jäähtyä yön yli ja leikkaa sydänlanka sopivan pituiseksi.
Muistathan, että steariinia ei saa kaataa viemäriin. Jähmettyneen steariinin paikka on sekajätteessä.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.