Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Timo Parvela: Tiedättekö?

Teksti:
Timo Parvela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Timo Parvela: Tiedättekö?

Tiedättekö, että meillä on jokaisessa ikäluokassa 5 000 heikkoa lukijaa? Peruskoulussamme on siis juuri tällä hetkellä noin 45 000 lasta, joiden lukutaidon heikkous on suoranainen este jatko-opiskelupaikan saamiselle.

Tiedättekö, että suomalaisten kymmenvuotiaiden lasten lukemismotivaatio on kansainvälisessä vertailussa toiseksi matalin? Oppilaamme eivät koe hyvää lukutaitoa hyödylliseksi. Tiedättekö, että vuoden 2009 Pisa-tutkimuksessa suomalaisten lasten asenne lukemista kohtaan oli kolmanneksi kielteisin?

Ehkä tiedättekin. Mutta tiedättekö, että yhteiskunnassa on tarjolla yhä vähemmän ammatteja, joihin voi opiskella ilman hyvää lukutaitoa? Kun metsätyöt tehtiin ennen moottorisahalla, vaaditaan kuljettajalta nyt tutkinto miljoonan euron metsäkoneen ajamiseen.

Eräs kokenut opettaja kertoi, että lastenkirjallisuuden arvostuksen nostaminen julkisuudessa 
helpottaisi lukutaidon opettamista.

Suunnilleen samaa ehdottaa myös EU:n lukemista tutkinut työryhmä. Kirjallisuuden, tässä tapauksessa erityisesti lastenkirjallisuuden, tulisi näkyä ja kuulua kodeissa, mediassa ja yhteiskunnassamme. Kirjallinen ympäristö houkuttelee lukemaan.

Tiedättekö, että maamme ylin taiteilijalle jaettava tunnustus Pro Finlandia on jaettu lastenkirjailijalle vain kolme kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana? Samana aikana sellaisen on saanut satakaksikymmentä muuta taiteilijaa, joiden joukossa ei ole lastenkulttuurin edustajia.

Tiedättekö, että lastenkirjallisuus on melkein kokonaan siivottu pois radiosta, televisiosta ja lehdistä? Lapsille suunnattua kulttuuria edustavat nykyään Salkkarit ja Duudsonit.

Edellä mainitun opettajan mukaan on vaikea suositella näkymättömiä asioita oppilaille.

Tiedättekö, että yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan kirjallisuudesta kiinnostuneiden kotien lapset ovat jo kolmivuotiaina kuulleet 20 miljoonaa sanaa enemmän kuin ne lapset, joiden kodeissa ei lueta?

Tiedättekö, että suomalainen nuortenkirjailija Seita Vuorela voitti kaikkien aikojen ensimmäisen Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon?

Tiedättekö, että Saksan myydyin suomalainen kirja ei olekaan dekkari tai romaani? Se on lastenkirja.

Tiedättekö, että monet saksalaiset ja japanilaiset aloittavat vuosittain suomen kielen opiskelun, koska he ovat lapsuudessaan lukeneet suomalaisen lastenkirjan?

Tiedättekö, että Suomessa julkaistaan vuosittain yli tuhat uutta lasten- ja nuortenkirjaa?

Tiedättekö, että lukeminen ei ole vain harrastus harrastusten joukossa? Lukutaito on kansalaistaito, jota ilman on vaikea, ellei peräti mahdoton, nauttia kansalaisoikeuksista täysimääräisinä.

Jos ette tienneet, asialle pitäisi tehdä jotain. Meidän kaikkien.