Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Varo nettikauppoja EU:n ulkopuolelta – Tukes testasi: tutit ja lelut jopa hengenvaarallisia

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvausjärjestelyt:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.9.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testasi EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilattuja tuotteita.

Tukes kertoo tiedotteessaan tulosten olleen huolestuttavia: esimerkiksi kaikki tilatut lelut, tutit, tuttiketjut ja lastenvaatteet olivat vaarallisia.

Esimerkiksi tuttiketjuissa Euroopassa sallitaan enimmäispituudeksi 22 senttiä, mutta kaukomaan pussukassa saapunut tuttiketju venyi jopa 170-senttiseksi.

"Liian pitkä tuttiketju on vauvalle hirttosilmukka", Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi kommentoi tiedotteessa.

Pahin seuraus voi olla kuolettava suolitukos.

Toinen huoli liittyi vedessä turpoaviin leluihin, jotka lapsi saattaa sekoittaa niiden ulkonäön takia irtokarkkeihin.

"Jos lapsi pureskelee tällaista lelua ja osa lelusta päätyy lapsen elimistöön, pahin seuraus voi olla kuolettava suolitukos."

Testissä tuli vastaan myös tutti, jonka imuosa irtosi vetotestissä. Tuote aiheuttaisi vauvalle tukehtumisvaaran. Ruokatutin (käytetään esimerkiksi tuttipulloissa) materiaali taas ei olisi läpäissyt eurooppalaista seulaa

Halvoissa usb-latureissa sekä tulipalon että sähköiskun vaara

Tukes testasi kuusi usb-laturia, joista viisi osoittautui vaarallisiksi. Latureiden hinnat vaihtelivat alle eurosta noin viiteen euroon.

"Joukossa oli laturi, joka on sähköturvallisuudessa Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa", ylitarkastaja Kimmo Hakala toteaa.

EU:n ulkopuolelta tilattujen tuotteiden kohdalla vastuu on kuluttajalla.

Suomessa myytävien tuotteiden pakkausmerkinnät ovat suurimmaksi osaksi kunnossa. Nämä tuotteet myös selviävät Hakalan mukaan turvallisuustesteissä hyvin.

Tukes muistuttaa Omalla vastuulla -kampanjassaan, että EU:n ulkopuolelta tilattujen tuotteiden kohdalla vastuu on kuluttajalla. Kukaan ulkomailla ei ota vastuuta, jos esimerkiksi asunto tuhoutuu viallisen tuotteen takia tulipalossa. Jos hankkii kännykälleen halvan laturin kaukomailta, todellinen hinta voi tulla todella kalliiksi.