Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Musiikin tekeminen alkoi rumpusetistä vaatehuoneessa – Näin Mikael Forsbystä tuli Portion Boysin kippari

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Eveliina Vuorma, SOK
Julkaistu: 29.8.2023
|
Muokattu: 28.9.2023
Suomen suosituimman bilebändin debyyttialbumi julkaistiin syyskuun lopussa. Mukana on useita täysin uusia kappaleita, kuten Tilipäivä. Suomalaisuus, samaistuttavat arjen asiat ja hauskat lausahdukset ovat Portion Boysin sanoitusten kivijalkaa.

Muutama vuosi sitten Portion Boys oli jälleen yhdellä keikkamatkoistaan jossain päin Suomea. Maisema vaihtui tasaiseen tahtiin bussin ikkunoista ja bändin jäsenet olivat uppoutuneina omiin ajatuksiinsa. Hiljaisuuden rikkoi rumpali Roope Nieminen toteamalla: ”sellasta se on seksi Seinäjoella.”

Bändin säveltäjä-tuottaja-hypeman Mikael Forsby nauraa kertoessaan tarinaa Seksi Seinäjoella -kappaleen synnystä. Keikkabussissa nauruun oli remahtanut koko bändi, ja älytön, hauska lause jäi Forsbyn mielen syövereihin.

Sieltä se putkahti esiin Porvoon öljyjalostamolla eräänä kuumana kesäpäivänä vuonna 2020.

Korona oli vienyt keikat, ja Forsby oli hoitamassa yksittäistä työtehtävää venttiiliasentajana. Hänellä oli päällään turvallisuusvaatimusten mukaisesti kuminen työasu, ja olo oli hikisen tukala kolmenkymmenen asteen helteessä. Silloin hänen mieleensä nousi Niemisen letkaus seksistä Seinäjoella, ja sanojen ympärille alkoi muodostua melodiaa kertosäkeeseen. Syntyi kunnianosoitus Pohjanmaalle ja pohjalaiselle hengelle.

Kun pohjalaisen tapaat niin sun pitää varmistua/Että kuntos piisaa ennen kuin sä alat riisuutua (Seksi Seinäjoella)

Bilebändinä tunnetun yhtyeen lauluissa on niin vitsejä kuin piilomerkityksiäkin. Forsby kertoo, että bändin alkuaikoina sanoituksissa ei ollut juurikaan ajatusta, mutta kymmenessä vuodessa räppiä ja eurodance-melodioita yhdistävien kappaleiden ympärille on kiedottu monitasoisia tarinoita suomalaisuudesta.

"Me teemme ennen kaikkea musiikkia itsellemme ja haluamme pitää kappaleissa mukana viihdyttävyyden, kepeyden ja positiivisen kautta elämisen. Kun seuraa sydäntään ja seisoo ylpeästi oman juttunsa takana, niin moni muukin pitää lopputuloksesta."

Tästä päivästä lähtien lupaan/ Meen satalasissa kuntoni mukaan/ Vaikka alkaa ikää tulla/Ei se hidasta vauhtia mulla (Elämän ABC)

Idea kappaleeseen voi tulla yöllä, jolloin Forsby nappaa kännykkänsä ja laulaa unenpöpperössä melodian pätkän talteen. Kun aamulla yön nerokkaasta ideasta ei saakaan mitään selvää, se on hirveä tunne, Forsby sanoo ja nauraa jälleen.

Öisin toistuu usein myös uni, jossa Forsby säveltää kokonaisen kappaleen. Sellaisen, joka nostaa kyyneleet silmiin ja on äänitettävä välittömästi, mutta aamun tullen se on aina kadonnut muistista.

"Minulla menee monta päivää masennuksessa, että taas tämä maailman paras kappale meni ohi."

Pois tieltä risut ja männynkävyt/ se on tilipäivä nyt/ Saa hermot lomalle, elämän tolalle, niitä pieniä unelmii (Tilipäivä)

Syyskuussa julkaistu Tilipäivä-kappale tehtiin tilaustyönä S-ryhmälle, mutta Portion Boysilla oli toteutuksessa täysi taiteellinen vapaus. Kappaleen sanat syntyivät ajatuksesta, että tilipäivän koittaessa on arjen murheiden keskellä hetken helpompi olla ja unelmoida. Musiikkivideossa Portion Boys seikkailee aidossa miljöössä Prisma Lippulaiva Espoon eri osastoilla: solisti Aapo Vuori laulaa kovaa ja korkealta vessapapereiden joukossa, Nieminen pitää itseään lämpimänä kylmäkaapissa ja Forsbyn pää pyörii sämpylöiden joukossa.

"Kuvasimme läpi yön ja tunnelma oli ajankohdan takia hyvin erityinen. Esiintymislava keskellä Prisman hedelmä- ja vihannesosastoa on ollut uramme erikoisin keikkapaikka."

Avustajiksi videoon pääsivät 500 halukkaan joukosta 23 onnekkainta S-ryhmän työntekijää.

Minä kannattelen kyläbaarimme pitäjää/ Vaikkei muija ymmärrä sitäkään (Kyläbaari)

Musiikki vei Isojoella kasvaneen Forsbyn mukanaan jo lapsena. Elämää muuttanut hetki tapahtui Suoma-mummon luona, jossa tuolloin 8-vuotias Mikael vietti paljon aikaa.

Elettiin 1990-luvun alkuvuosia, ja VHS-kasetilta pyöri japanilainen, villikoirien laumasta kertova piirrosanimaatio Hopeanuoli. Hurja tarina naulasi pienen pojan tv:n ääreen, mutta suuremman vaikutuksen teki sarjan musiikki.

Eräässä jaksossa yksi koirista kuolee taistelussa suurta karhua vastaan. Taustalla soi kohtausta tehostavat, mahtipontisen kohtalokkaat sävelet, ja ne iskivät Forsbyhyn salaman lailla.

"Se musiikki muutti elämäni. Maailman surullisin kappale jäi soimaan päähäni. Tunsin jo pienenä, että sisälläni on jotain suurta tunnetta:jokin herkkyys ja visio, jota en osannut selittää. En pystynyt unohtamaan Hopeanuolen kappaletta, ja sen melankolinen tyyli on ohjannut minua."

Teini-iässä äidiltä lahjaksi saadut rummut veivät Forsbyn lopullisesti musiikin maailmaan. Rumpusetin paikka vaihteli vaatehuoneesta pannuhuoneeseen ja pian mukaan tuli myös itse hankittu syntetisaattori. Ensimmäiset omat sävellyskokeilut syntyivät sekä Playstation 1-pelikonsolilla että tietoneella, ja silloin nuori muusikon alku ymmärsi, että musiikin kautta hän saa tuotua omaa sisäistä tunnettaan ulos.

Omiksi musiikillisiksi esikuvikseen Forsby mainitsee muun muassa Gösta Sundqvistin, elokuvasäveltäjä Hans Zimmerin ja marokkolais-ruotsalaisen tuottaja-lauluntekijä RedOnen.

Ennen Portion Boysia musiikintuottamista opiskellut Forsby kiersi keikoilla ulkomaisten artistien, kuten ruotsalaisen Pandoran ja Basic Element-yhtyeen kanssa. Forsbyn rooli vaihteli tilanteen mukaan kosketinsoittajan, dj:n, kiertuemanagerin ja autokuskin välillä.

Absoluuttinen nollapiste kertoo kai Suomesta/ Löytyiskohän Euroopasta parempikin mesta? (Samaa taivasta katsotaan)

Suomen kovimmaksi bilebändiksi sanottu Portion Boys nousi huikeaan suosioonsa vuonna 2021 julkaistun Vauhti kiihtyy -kappaleen myötä.

Tänä vuonna Uuden Musiikin Kilpailun kakkossija nosti yhtyeen koko Suomen tietoisuuteen ja keikkapaikkojen vetonaulaksi, vaikka Suomen euroviisuedustajaksi valittiinkin Käärijä kappaleellaan Cha Cha Cha. UMK:ssa esitetty Samaa taivasta katsotaan on Forsbyn tämän hetken suosikki bändin kappaleista. Se on kappale, joka herkisti hänet lavalla itkuun asti, kun suuri festariyleisö lauloi kertosäkeistöä yhdessä bändin kanssa.

"Aloin itkeä kesken keikan, kun meni niin syvälle tunteisiin. Se oli maagista."

Lavalla Mikael Forsby esiintyy taitelijanimellä El Meissel. El Meissel on itsevarma esiintyjä, joka laulaa, tanssii, riehuu ja huudattaa yleisöä. On vaikea uskoa, että kymmenen vuoden ajan Suomea kiertänyt Forsby jännittää ennen keikkoja. Hän haluaa vastata yleisön odotuksiin, antaa elämyksiä ja pitää omat huonot päivänsä näkymättömissä.

"Lavalla ei ole tekosyitä. Siellä on annettava kaikkensa."

Noin tuntia ennen h-hetkeä rauhallinen ajattelija muuttuu bailaavaksi keikkaeläimeksi. Vaatii täydellistä rentoutumista ja muun unohtamista, jotta voi heittäytyä ja välittää yleisölle aitoa tunnetta.

"Jännitys loppuu, kun pääsen lavalle. Kun ensimmäiset soinnut lähtevät soimaan, se on yhtä juhlaa."

Katso ja kuuntele Tilipäivä!

Lisää aiheesta