Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on käytössään huone, jossa puhelinlinjat käyvät kuumana vuoden jokaisena päivänä. Vapaaehtoiset vastaavat Lasten ja nuorten puhelimeen kolmen tunnin ajan joka ilta. Soittaa saa mistä tahansa asiasta. Jos soittajan huoli on hyvin vakava tai haasteellinen, puhelu on mahdollista ohjata ammattilaiselle.
Yksi ammattilaisista on päivystystyön koordinaattori Minna Wessman. Hän kertoo, että parasta Lasten ja nuorten puhelimessa on nimettömyys.
”Lapset uskaltavat soittaa, sillä heidän ei tarvitse kertoa nimeään. Emme näe, mistä puhelu tulee, eikä puhelu näy puhelinlaskussa. Puhelusta ei seuraa mitään vastoin heidän tahtoaan”, Minna kertoo.
Puheluja tuli viime vuonna noin 13000. Muita MLL:n lasten ja nuorten tukipalveluja ovat nettikirjeet, lasten ja nuorten chat sekä Nuortennetin keskustelupalsta. Kaiken kaikkiaan viime vuonna vastattiin lähes 17000 yhteydenottoon.
Kaiken kaikkiaan viime vuonna vastattiin lähes 17000 yhteydenottoon.
Eniten puheluja tulee 9–11-vuotiailta ja seuraavaksi eniten 12–14-vuotiailta. 15–17-vuotiaat ovat kolmanneksi suurin ryhmä. Kaikki alle 21-vuotiaat voivat ottaa yhteyttä.
Masennus ja ahdistus mietityttävät
Pojat soittavat puheluista puolet, tytöt taas kirjoittavat herkemmin nettikirjeitä tai chattaavat. Osa yhteydenottajista ei halua määritellä sukupuoltaan.
Aiheet ovat vakavoituneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.
”Huoli omasta psyykkisestä terveydestä ja mielialasta on yleisin aihe. Masennuksen ja ahdistuksen kokemukset mietityttävät monia”, kertoo Minna.
”Masennuksen ja ahdistuksen kokemukset mietityttävät monia.”
Toinen hyvin yleinen aihe on seksi ja seksuaalisuus. Niihin liittyvistä asioista voi kysyä niin kuin itse haluaa.
”Aika paljon siitä heitetään vitsiä, kun soitetaan kaveriporukalla.”
Minna kertoo, että päivystäjillä on käytössään seksiin liittyvä sanasto.
”Tämä työ opettaa aika paljon siitä aihepiiristä”, hän sanoo nauraen.
Mutta toki asiasta puhutaan usein vakavasti, pohditaan omaa itsetuntoa, sitä olenko riittävän hyvä, mietitään ekaa kertaa tai ihastumisia. Moni pohtii omaa seksuaalista suuntautumista tai sukupuolen kokemusta.
Myös perheen ongelmat ja arjen yksinäisyys nousevat esiin.
”Monet kertovat yksinäisyydestä, jota ovat kokeneet jo pidemmän aikaa. Siihen saattaa liittyä kiusaamista tai ulkopuolisuuden kokemuksia.”
Toisaalta joku voi jutella uudesta marsustaan tunnin, ja sekin sopii. Puhelimeen voi soittaa, vaikka ei olisi mitään asiaakaan. Jotkut kaipaavat vain aikuista juttukaveria.
Puheluihin vastaavat vapaaehtoiset ovat kaikenikäisiä 25-vuotiaista eläkeläisiin. Miehiäkin on joukossa, joskin vähemmän.
Some on luonut uudenlaista kiusaamista
Palvelu on niin suosittu, että kaikkia puheluita ei valitettavasti pystytä vastaanottamaan.
Erityisesti yli 15-vuotiaat tytöt kirjoittavat paljon nettikirjeitä. Vastaus luvataan kahdessa viikossa, mutta käytännössä se tulee yleensä muutamassa päivässä.
”Aiheena on usein oma mieliala, kaverisuhteiden solmut sekä seurustelusuhteet tai ihastukset.”
Minna Wessman näkee sosiaalisessa mediassa nuorten kannalta sekä hyviä että huonoja puolia. Monelle nettikaverit voivat olla hyvin tärkeitä. Toisaalta some lisää vertailua, mistä voi seurata huonommuuden tunteita.
”Some on luonut myös uudenlaiset puitteet ulkopuolelle jättämiselle. Voi olla kiusaamista, johon on vaikea puuttua.”
Juttu jatkuu kuvan jälkeen