Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Daniela Yrjö-Koskinen viihtyy lanka-hyllyjen äärellä. Erityisen mukavaa on omalla kauppareissulla nähdä asiakkaita lankakerä kädessään.

Novitan toimitusjohtaja: "Kun käyn Prismassa, kierrän aina lankahyllyn kautta"

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Leena Lukkari
Julkaistu: 29.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Daniela Yrjö-Koskisen, 47, suku on johtanut käsityölankoja valmistavaa Novitaa jo neljässä polvessa. Yhteistyö S-ryhmän kanssa on sekin kestänyt jo Danielan eliniän.

Pikkutyttönä minusta oli hauskaa juoksennella lankatehtaan pitkillä käytävillä tai lajitella värikkäitä lankakeriä. Kasvoin osaksi Novitaa. Isoisältä kuulin monta tarinaa yrityksen alkuajoista. Silloin vanhan tehtaan ympäristö Helsingin Lauttasaaressa oli ollut pelkkää perunapeltoa, ja jokainen työntekijä oli saanut siitä oman 'perunaoptionsa'. Kahdeksanvuotiaana kirjoitin kouluaineeseen, että minusta tulee isona Novitan toimitusjohtaja.

Kirjoitin kouluaineeseen, että minusta tulee isona Novitan toimitusjohtaja.

Valmistuin ruotsinkielisestä kauppakorkeakoulusta, ja syvensin opintojani Berkeleyn yliopistossa Yhdysvalloissa. Tuolloin neulominen oli kaikkea muuta kuin muodikasta. Novitan sukkalangatkin olivat lähinnä harmaan eri sävyjä. Silti näin tulevaisuuden Novitalla täynnä mahdollisuuksia. Minun oli vain ensin vahvistettava siipiäni muualla, jotta voisin jatkaa uskottavasti karismaattisen isäni elämäntyötä.

Käytännön liiketalouskouluni kävin globaalin amerikkalaisen kosmetiikkayrityksen markkinointijohdossa. Viisi vuotta Revlonilla antoivat minulle vahvan pohjan. Sain myös kokea miltä tuntuvat pörssiyrityksen kvartaaliajattelun paineet.

Kun isä kysyi vuonna 1998, eikö olisi jo aika palata Novitaan, en epäröinyt hetkeäkään.

Kun isä kysyi vuonna 1998, eikö olisi jo aika palata Novitaan, en epäröinyt hetkeäkään. Paloin innosta tarttua tehtävään. Olin myös oivaltanut, että meikeillä ja langoilla on yllättävän paljon yhteistä: molemmat toteuttavat unelmia ja molemmat elävät väri- ja muotitrendien syklissä.

Tulevaisuuden tähden

Novita ei ole minulle työ, se on elämäntehtävä. Perheyrityksessä on tärkeää oivaltaa, että yritys on kuin lapsi, joka on meillä vain lainassa. Suurin unelmani onkin, että seuraava polvi jatkaa 90-vuotiaan yrityksen tarinaa. Isoisäni tapasi sanoa: 'Muista, Daniela, ne eivät ole ne isot tulot, vaan ne pienet menot'. Tätä viisautta olen koittanut vaalia ja investoida niin, että myös tulevaisuus on turvattu.

Vakautta tuovat lisäksi pitkät asiakassuhteet. S-ryhmä on minulle aivan erityisen tärkeä, koska yhteistyömme on jatkunut niin kauan kuin minä olen ollut olemassa. On mahtavaa tehdä yhteistyötä S-ryhmän kanssa, koska jaamme samoja arvoja. Meille molemmille on tärkeä kantaa vastuuta ympäristöstä ja ihmisistä, sekä jatkuvasti uudistua ja toimia asiakasta varten.

"On mahtavaa tehdä yhteistyötä S-ryhmän kanssa, koska jaamme samoja arvoja".

Kun käyn Prismassa ruokaostoksilla kierrän aina lankahyllyn kautta. Jos käy tuuri, näen jonkun asiakkaan lankakerä kädessään. Sen näyn herättämä tunne on huikea. Siinä elämäntehtäväni konkretisoituu.

Perheeni ei aina ymmärrä traditiotani, koska kiertelyyn menee aikaa ja he joutuvat odottamaan minua.

Villasukat ovat kuin juuret

Nuorena minua nolotti käsityötunnilla, kun villankehrääjän tytär ei saanut patalapusta neliötä, vaan lopputulos muistutti enemmän pyramidia. Luovuin kutimista useiksi vuosiksi, kunnes esikoista odottaessa minulle tuli tunne, että haluan neuloa hänelle jotain omin käsin. Tein vaaleansinisen nutun ja myssyn. Oli liikuttavaa pukea ne tyttären päälle.

Neulonta on minulle tapa rentoutua. Rentouttava vaikutus on myös tutkitusti totta.

Tiedän ihmisiä, jotka rentoutuvat neulomalla vaikeita kirjoneuleita, minä neulon mieluiten jotain helppoa, kuten kaulaliinaa tai pipoa, jotta voin samalla keskustella perheen kanssa, tuijotella takkatulta tai katsoa vaikka tv:tä. Neulonta on minulle tapa rentoutua. Rentouttava vaikutus on myös tutkitusti totta.

Isoisän isän unelma oli luoda Suomeen ensimmäinen kampalankakehräämö, isäni haave oli kasvattaa Novita Suomen suurimmaksi lankojen tuottajaksi, molempien tavoitteet toteutuivat. Oma unelmani on tehdä tänä vuonna 90 vuotta täyttävästä Novitasta koko maailman käsityölankojen markkinajohtaja.

Oma unelmani on tehdä tänä vuonna 90 vuotta täyttävästä Novitasta koko maailman käsityölankojen markkinajohtaja.

'Kaikki unelmamme voivat toteutua, jos meillä vain on rohkeutta tavoitella niitä!', sanoi Walt Disney, ja minä uskon häntä. Villasukissa meillä on vahvat juuret, jotka pitävät jalat maassa ja tekevät meistä vahvoja tavoittelemaan suuria."

Novita

Novitan toimisto sijaitsee Lauttasaaressa Helsingissä ja tehdas Kouvolan Korialla.

150 000 lammasta

Novitan villa tulee läheltä: Englannista, Norjasta ja Suomesta. Novita suosii kotimaista, mutta edes kaikki Suomen noin 150 000 lammasta eivät riittäisi kattamaan Novitan villan tarvetta.

3 kilogrammaa: Yhdestä lampaasta saadaan noin 1–3 kiloa villaa rodusta ja iästä riippuen, eli noin 10–15 lankakerää.

10 miljoonaa lankakerää: Novita myy vuodessa noin 10 miljoonaa lankakerää. Niistä saisi neulottua melkein kahdet villa-sukat jokaiselle suomalaiselle.

90 työntekijää: Novitan Korian tehtaan sekä Lauttasaaren toimiston noin 90 työntekijää takaavat ammattitaidollaan lankojen laadun.

0 % hävikkiä: Tuotannossa syntyvä hävikki on 0 prosenttia, koska kaikesta kehruuylijäämästä tehdään kierrätyslankaa.

Innostuitko neulomaan?

Lisää aiheesta