Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mausteinen ja kasviskylläinen intialainen ruoka

Mausteiset curryt, pehmeä naan-leipä ja raita-kastike ovat monelle tuttuja intialaisen keittiön klassikoita. Tutustu intialaisen ruoan kulmakiviin ja ota talteen reseptit, joilla kokkaat intialaista helposti myös kotona.
Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 20.2.2020
|
Muokattu: 22.11.2023

Intiaa voidaan syystä kutsua kasvissyöjän paratiisiksi, sillä valtaosa intialaisista on hinduja, jotka eivät syö lihaa. Jos lihaa syödään, se on pääasiassa kanaa tai kalaa. Eteläisessä Intiassa ruokavalio on hyvin kasvispainotteista: lautasen täyttävät riisi sekä palkokasveista ja kasviksista valmistetut ruoat, jotka maustetaan tulisiksi chilillä ja pippureilla. Pohjoisen herkuista tunnetuimpia ovat tandooriuunissa paistetut kana- ja lammasvartaat, naan-leivät ja erilaiset mausteiset kastikkeet.

Vaikka intialaisessa ruoassa on selkeitä alueellisia eroja, niitä yhdistävät raaka-aineiden yksinkertaisuus ja mausteet, jotka ovat intialaisen keittiön perusta. Kymmenien eri mausteiden aromit, värit ja jopa lääkinnälliset ominaisuudet ovat intialaisille merkityksellisiä. Paljon käytettyjä mausteita ovat muun muassa kurkuma, inkivääri, chili, juustokumina, korianteri, kaneli, kardemumma, neilikka ja sahrami. Myös erilaiset tahnat ja chutneyt eli makeat ja aavistuksen etikkaiset hillokkeet kuuluvat olennaisena osana intialaiseen keittiöön.

Kasviksista, lihasta, kalasta tai äyriäisistä valmistetut curryruoat ovat perinteistä intialaista ruokaa. Curryt saavat makunsa jauhetuista tai kokonaisista mausteista, jotka intialaiselle ruoanlaitolle tyypillisesti kuullotetaan öljyssä ennen muiden aineiden lisäämistä. Curryjen makumaailma pyöristetään lisäämällä joukkoon jogurttia tai kookosmaitoa. Hapanmaitotuotteet ovat Intiassa suosittuja ja niitä käytetään monipuolisesti sekä ruoanvalmistuksessa että leivonnassa.

Aterialla tarjottavat ruoat tuodaan tarjolle yhtä aikaa, ja ne annostellaan thali-metallitarjottimen lokeroihin. Veistä ja haarukkaa ei käytetä, vaan ruoka syödään oikean käden sormin tai leipäpalaa apuna käyttäen.

Täyteläinen voikana

Yksittäisistä intialaisista ruoista länsimaissa ehkäpä tunnetuin on butter chicken eli voikana. Ruoan tomaattinen ja täyteläinen kastike maustetaan garam masala -mausteseoksella, kurkumalla ja inkiväärillä. Chili tuo kastikkeeseen pientä poltetta. Tee suositun ruoan vagaaninen versio korvaamalla kana rapeaksi paistetulla tofulla.

Juusto tukevoittaa curryt

Paneer on intialainen miedonmakuinen pehmeä juusto, joka tehdään lehmän- tai puhvelinmaidosta. Juusto muistuttaa rakenteeltaan monelle tuttua kotijuustoa. Paneer-juuston voikin tarvittaessa korvata kotijuustolla tai suomalaisille vielä tutummalla leipäjuustolla.

Palak paneer eli juustoa pinaatti-kermakastikkeessa on intialaisista ravintoloista monelle tuttu ruoka, johon leipäjuusto sopii erityisen hyvin. Ruoan vegaanisessa versiossa juuston tilalle laitetaan tofua, joka toimii myös mainiosti paneer-juuston korvaajana.

Cashewpähkinöistä täyteläisyyttä saava shahi paneer maustetaan inkiväärillä, garam masala -mausteseoksella, chilillä ja kurkumalla. Kotijuusto on hyvä valinta tähän tomaattiseen curryyn.

Korma-kastike sopii kanalle

Kookosmaidolla pyöristetty, tomaattinen korma-kastike maistuu kanan kanssa. Käytä lihana nopeasti pannulla kypsyviä fileesuikaleita tai pidemmän kypsennyksen vaativia koipia, jotka hautuvat kastikkeen joukossa erityisen meheviksi.

Jogurtti marinoi ja mureuttaa

Intialainen tandooribroileri valmistuu yön yli jogurttimarinoiduista broilerin koipireisistä. Koivet kypsyvät uunissa mureiksi ja maistuvat riisin, raita-kastikkeen ja naanleivän kanssa.

Herkulliset intialaiset kasvisruoat

Linsseistä, kikherneistä ja reilusta määrästä mausteita syntyy täyteläisiä intialaisia kasvisruokia, jotka valmistuvat nopeasti. Mieto kukkakaali on Intiassa paljon käytetty kasvis, joka sopii paahdettuna sekä alkuruoaksi että lisukkeeksi.

Intialaisen aterian lisukkeet

Raikas jogurtista, kurkusta, mintusta ja mausteista tehty raita-kastike sekä naan-leipä ovat perinteisiä intialaisia lisukkeita, jotka tasapainottavat mausteisten ruokien aromeja. Pehmeän, vehnäjauhoista leivottavan naan-leivän nesteenä käytetään hapokasta jogurttia. Ohut leipä viimeistellään paiston jälkeen valkosipulilla maustetulla voisulalla.

Raikas juoma piristää intialaisella aterialla

Jogurttipohjainen lassi on raikas juoma, joka saa maukua hedelmistä. Kokeile perinteistä mangolassia tai maitorahkasta täyteläisyyttä saavaa mandariini-ananaskirsikkalassia.

Rapea naposteltava

Uppopaistetut vihannekset ovat Intiassa suosittu suolainen naposteltava. Tee naposteltava kyssäkaalista ja punasipulista, jotka pyöräytetään mausteisessa taikinassa ennen paistoa.

Tutustu muihin Aasian keittiöihin

Katso kaikki Intiasta insipiroituneet reseptit