Intiaa voidaan syystä kutsua kasvissyöjän paratiisiksi, sillä valtaosa intialaisista on hinduja, jotka eivät syö lihaa. Jos lihaa syödään, se on pääasiassa kanaa tai kalaa. Eteläisessä Intiassa ruokavalio on hyvin kasvispainotteista: lautasen täyttävät riisi sekä palkokasveista ja kasviksista valmistetut ruoat, jotka maustetaan tulisiksi chilillä ja pippureilla. Pohjoisen herkuista tunnetuimpia ovat tandooriuunissa paistetut kana- ja lammasvartaat, naanleivät ja erilaiset mausteiset kastikkeet.
Vaikka intialaisessa ruoassa on selkeitä alueellisia eroja, niitä yhdistävät raaka-aineiden yksinkertaisuus ja mausteet, jotka ovat intialaisen keittiön perusta. Kymmenien eri mausteiden aromi ja värit ovat intialaisille merkityksellisiä. Paljon käytettyjä mausteita ovat muun muassa kurkuma, inkivääri, chili, juustokumina, korianteri, kaneli, kardemumma, neilikka ja sahrami. Myös erilaiset tahnat ja chutneyt eli makeat ja aavistuksen etikkaiset hillokkeet kuuluvat olennaisena osana intialaiseen keittiöön.
Kasviksista, lihasta, kalasta tai äyriäisistä valmistetut curryruoat ovat perinteistä intialaista ruokaa. Curryt saavat makunsa jauhetuista tai kokonaisista mausteista, jotka intialaiselle ruoanlaitolle tyypillisesti kuullotetaan öljyssä ennen muiden aineiden lisäämistä. Curryjen makumaailma pyöristetään lisäämällä joukkoon jogurttia tai kookosmaitoa. Hapanmaitotuotteet ovat Intiassa suosittuja ja niitä käytetään monipuolisesti sekä ruoanvalmistuksessa että leivonnassa.
Aterialla tarjottavat ruoat tuodaan tarjolle yhtä aikaa, ja ne annostellaan thali-metallitarjottimen lokeroihin. Veistä ja haarukkaa ei käytetä, vaan ruoka syödään oikean käden sormin tai leipäpalaa apuna käyttäen.