Mitä joulukinkun kaveriksi? Herkullisimmat kinkunkastikkeet löydät täältä

Joulupöydän ikisuosikki on maukas joulukinkku. Valitsetko kinkun kylkeen mieluummin perinteistä kastiketta vai kokeilisitko tänä jouluna jotakin uutta ja virkistävää?

Uunista leijaileva joulukinkun tuoksu saa veden herahtamaan kielelle ja haaveilemaan annoksesta mureaa kinkkua, joululaatikoita ja herkullista kastiketta. Perinteinen kinkunkastike tehdään kinkun paistamisesta ylijääneestä paistoliemestä. Mitäpä jos yllättäisitkin vieraat uudenlaisella, tuunatulla kastikkeella? Katso herkulliset ideat moderneihin kastikkeisiin!

Teksti: Sonja Kallio
27.11.2025 | Päivitetty 27.11.2025

Perinteinen joulukinkun kastike

Perinteinen kastike joulukinkulle valmistetaan kinkun paistamisen yhteydessä saadusta paistoliemestä. Maukas paistoliemi laimennetaan tilkalla vettä ja kastike suurustetaan sopivan paksuiseksi vehnäjauhoilla. Voit korvata paistoliemen helposti vahvalla lihaliemellä, mikäli et paista kinkkua itse. Suurustettu kastike saa lopuksi täyteläisen maun kuohukermasta ja kastike maustetaan ripauksella valkopippuria.

Joulukinkun kastikkeen tuunaus x 3

Uusia makuja haikaileville on tarjolla ihania kastikkeita, jotka täydentävät kinkun makua erinomaisesti. Valmista ensin kastike perinteisen ohjeen mukaisesti, mutta mausta kastike uudella tavalla.

Kirsikkakastike

Kinkun kastikkeeseen sopii loistavasti pieni makeus, joka saadaan sekoittamalla kastikkeeseen 1 prk (85 g) kirsikkahilloa. Lisää joukkon vielä 2 rkl balsamicoa tai punaviiniä ja kiehauta kastike lopuksi. Kirsikkahillo tuo kastikkeelle maun lisäksi hurmaavan vaaleanpunaisen värin.

Wasabi-hunajakastike

Mausteisempi versio syntyy, kun sekoitat kastikkeeseen 2–3 tl wasabitahnaa, 2 rkl hunajaa ja 1 rkl sitruunanmehua. Japanilaisittain wasabilla maustettu kastike antaa pientä potkua kinkulle ja lempeän makuisille laatikoille. Hunaja tasapainottaa wasabin tulisuutta ja tilkka sitruunamehua raikastaa ja kirkastaa makuja.

Miso-voikastike

Moderni kinkun kastike valmistetaan lisäämällä valmiin kastikkeen joukkoon 2 rkl misotahnaa ja 50 g kuutioitua voita. Hienostunut kastike antaa annokselle täyteläisen ja umamisen viimeisen silauksen!

Katso lisää jouluisia ideoita