Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Couperosa iho – hoito ja meikkaus

Teksti:
Katja Kokko, artikkelia on päivitetty 10.5.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.9.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Couperosa on tyypillinen suomalaisen ihon vaiva, jota voidaan helpottaa ja ennaltaehkäistä hoitamalla ihoa oikein.

Couperosa eli laajenneet pintaverisuonet iholla on hyvin tyypillinen oire suomalaisilla. Couperosa kehittyy tavallisimmin kuivaan, arkaan ja ohueen ihotyyppiin. Se näkyy punoituksena poskipäissä, nenässä ja nenäpielissä.

Couperosa on perinnöllinen, mutta vaivaa pahentavat esimerkiksi lämpötilojen vaihtelut, auringon haitallinen vaikutus, epäterveellinen ravinto, tupakka ja alkoholi.

Couperosaa ei voi kokonaan parantaa, mutta sitä voi ennaltaehkäistä ja sen pahentumista estää hoitamalla ihoa.

Kotihoidossa on tärkeintä terveellisten elämäntapojen noudattaminen sekä ihon suojaaminen ja kosteuttaminen.

Couperosa-ihon hoito

Couperosa-iho on herkkä ja helposti ärtyvä, joten se kaipaa kosteutusta ja suojaa. Valitse ihonhoitotuotteita, jotka ovat hellävaraisia, hajusteettomia ja alkoholittomia. Monilla merkeillä on tuotteita, jotka on suunniteltu juuri couperosa-ihon tarpeisiin.

Ihon suojaaminen on tärkeää. Talvella ulkoillessa on hyvä käyttää iholla suojaavaa hoitovoidetta ja meikkivoidetta. Ne estävät viiman, pakkasen ja ilmansaasteiden pääsyn suoraan iholle. Iho pitää suojata myös auringolta.

Mekaaninen rasitus pahentaa couperosaa, joten ihoa ei kannata kuoria liian usein ja kuorintavoiteen tulee olla hyvin hellävarainen. Kuorinta kaksi kertaa kuussa riittää, ja silloinkin kannattaa välttää punoittavien kohtien hankaamista.

Kosmetologit käyttävät couperosa-ihon hoitoon muun muassa ultraäänihoitoa, joka parantaa ihon lymfa- ja verenkiertoa sekä vahvistaa sidekudosta. Kosmetologien tekemät hoidot auttavat ihoa mutta ovat turhia, jos ihon oikeanlaista hoitoa ei jatka kotona.

Couperosa-ihon meikkaaminen

Couperosa-ihoa kannattaa suojata meikillä, vaikka punoitus ei itseä haittaisikaan. Tehokkain tapa couperosan peittämiseen ovat peiteväri ja meikkivoide, joissa on runsaasti väripigmenttiä.

  • Levitä meikkivoide iholle kevyesti sormilla, sienellä tai meikkivoidesiveltimellä.
  • Levitä punoittaviin kohtiin punoituksille tarkoitettua peiteväriä. Levitä peiteväri kevyin ja ristikkäisin vedoin, jotta saat peitettyä mahdollisimman laajan alueen pienellä määrällä voidetta.
  • Kiinnitä meikki lopuksi puuteroimalla kasvot kevyesti irtopuuterilla.

Lisää aiheesta