Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten deodorantti ehkäisee hikoilua?

Teksti:
Petja Partanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Deodoranttien teho perustuu hien hajun peittämiseen ja kainaloiden hikirauhasten tukkimiseen.

Usein tuntuu siltä, että hikeä pukkaa pelkästään kainaloista, vaikka tosiasiassa siellä sijaitsee vain pieni osa kehon miljoonista hikirauhasista. Kainalossa on suuria hikirauhasia, joiden toiminnan voi laukaista esimerkiksi stressi. Tämä tunneperäinen hikoilu erittää runsaasti kosteutta.

Hienhaju ei tarkkaan ottaen ole hien vaan bakteerien hajua. Hiki on itsessään hajutonta suolaliuosta, ja kainalot alkavat tuoksua, kun iholla elävät bakteerit hajottavat hien valkuaisaineita.

Miten käyttämämme deodorantit siis ehkäisevät hikoilua? Eivät mitenkään, mutta niiden sisältämä alkoholi ja antibakteeriset aineet tappavat bakteereita ja peittävät kainalon hajut omalla tuoksullaan. Sen sijaan antiperspiranttien sisältämät alumiinisuolat vähentävät kainaloiden hikoilua synnyttämällä hikirauhasten pinnalle ohuen geelikerroksen, joka tukkii kainaloiden hikirauhasten kanavat ja vähentää näin hajuhaittoja.

Ihmisellä on keskimäärin 2,6 miljoonaa hikirauhasta. Kainaloissa niitä on 25 000–50 000. Hikeä erittyy noin litra päivässä.

Lisää aiheesta