Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko oman ihotyyppisi?

Teksti:
Katja Kokko, artikkelia on päivitetty 10.5.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 16.9.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Normaali, kuiva, rasvainen vai sekaiho? Oman ihotyypin tunnistaminen auttaa hoitamaan ihoa oikein ja valitsemaan sille sopivat tuotteet.

Ihotyypit voi jakaa neljään ryhmään: normaali iho, kuiva iho, rasvainen iho ja sekaiho. Lisäksi eri ihotyypeillä esiintyy usein herkkyyttä ja couperosaa, jotka vaativat erityishoitoa.

Ihotyyppiin vaikuttavat geeniperimä, ikä, terveydentila ja vuodenaika. Ihotyyppi ei välttämättä pysy samana koko elämän ajan, joten ihon muutoksia on hyvä seurata.

Normaali iho

Vain harvalla aikuisella on normaali iho. Normaalissa ihossa kaikki toiminnot ovat tasapainossa, ja se on väriltään ruusuinen ja heleä. Iho ei ole kuiva eikä rasvainen. Huokoset tuskin näkyvät, ja iho on pehmeä ja sileä.

Normaalissa ihossa ei ole epäpuhtauksia; nenässä ja leuassa voi olla muutama mustapää tai kuukautiskierron mukana pari hormoninäppyä. Ilmastosta ja vuodenajasta riippuen ihossa voi esiintyä pintakuivuutta.

Miten hoidan? Normaalin ihon hoidossa tärkeää on säilyttää ihon kosteustasapaino, estää ennenaikaista vanhenemista sekä suojata ihoa ilmansaasteilta ja liialliselta UV-säteilyltä.

Rasvainen iho

Rasvaisen ihon huokoset ovat laajentuneet, iho on kiiltelevä, paksuhko ja siihen muodostuu helposti epäpuhtauksia. Rasvaista ihoa on kahta eri tyyppiä: öljyisen rasvainen ja kuivarasvainen.

Öljyisen rasvaisen ihon väri on hieman kellertävä ja öljyisen kiiltävä. Myös päänahka voi olla rasvainen.

Kuivarasvaisen ihon tali on paksua ja rasva kuivuu ihon pinnalle. Vaikka talineritys on lisääntynyt, ihon pinta on kuiva, karhea ja hilseilevä. Myös päänahka voi hilseillä. Pintakuivuuden vuoksi ihon väri on usein harmaa ja eloton ja iho saattaa olla myös herkkä.

Miten hoidan? Rasvaisen ihon hoidossa tärkeää on normalisoida ihon talineritystä, supistaa huokosia sekä puhdistaa ja suojata ihoa. Öljyisen rasvaista ihon epäpuhtauksia hoidetaan ja pyritään estämään niiden syntymistä. Kuivarasvaisen ihon kosteuspitoisuutta pyritään parantamaan.

Kuiva iho

Kuiva iho on ohut, huokoset pienet ja iholta puuttuu kosteutta ja/tai rasvaa. Ihon pinta voi olla karhea ja hilseilevä.

Kuivassa ihossa ei ole epäpuhtauksia, mutta siinä voi esiintyä miliumeja, jotka ovat vaaleita, kovia, noin nuppineulanpään kokoisia kohoumia. Kuivassa ihossa voi olla lisäksi myös couperosaa sekä juonteita ja uurteita.

Miten hoidan? Kuivan ihon hoidossa on tärkeää antaa iholle runsaasti kosteutta, parantaa ihon kosteudensitomiskykyä sekä suojata ja vahvistaa ihoa. Talvella kuiva iho vaatii enemmän kosteutta ja suojaa kuin kesällä.

Sekaiho

Sekaihossa T-alueen (nenä, otsa, leuka) talineritys on lisääntynyt, iho kiiltelee ja siinä esiintyy hieman epäpuhtauksia. Muualla kasvoissa iho on normaali tai kuiva ja hilseilevä.

Sekaiho on hyvin yleinen Suomessa ilmastosta ja ravintotekijöistä johtuen. Sekaiho-sanaa käytetään myös kuivarasvaisesta ihosta.

Miten hoidan? Sekaihon hoitaminen on vaativaa, koska ihon rasvaisia kohtia tulisi hoitaa kuten rasvaista ihoa ja muita kohtia taas niitä vastaavan ihotyypin mukaisesti. Sekaihon hoitotuotteet kannattaa valita sen ihotyypin mukaisesti, jota ihossa on eniten.

Hoidossa voi keskittyä talinerityksen tasapainottamiseen, ihon puhdistamiseen ja epäpuhtauksien synnyn ehkäisemiseen sekä huokosten supistamiseen, ihon pehmittämiseen sekä ihon suojaamiseen ja rauhoittamiseen.

Herkkä iho

Herkkä iho ei ole oikeastaan ihotyyppi, sillä mikä tahansa ihotyyppi voi herkistyä joko hetkellisesti tai pysyvästi. Kuiva ja ohut iho herkistyy ja reagoi yleensä helpommin, mutta se voi olla myös rasvaisen ihon ongelma. Herkän ihon tunnusmerkkejä ovat punoitus, kutina, kuumotus ja kiristävä tunne.

Ihon herkkyyteen vaikuttavat monet asiat: taipumus atopiaan tai couperosaan, ilmastolliset tekijät ja vuodenajat (suuret lämpötilanvaihtelut, viima, pakkanen ja aurinko) sekä yleinen terveydentila (sairaudet, lääkkeet ja hormonaaliset tekijät). Myös stressi, ilmansaasteet, tupakointi, alkoholinkäyttö, huono ruoansulatus ja huonot ruokailutottumukset vaikuttavat ihoon.

Miten hoidan? Herkän ihon hoidossa on tärkeintä saada iho rauhoittumaan sekä suojata ja vahvistaa sitä. Ihon ollessa hyvin ärtynyt kannattaa suosia hajusteettomia, erityisen herkälle iholle tarkoitettuja tasapainottavia tuotteita.

Couperosa iho

Couperosalla tarkoitetaan ihon hiusverisuonten laajenemista. Couperosa-iholle tyypillistä on poskipäiden ja nenänpielien punoitus, joka johtuu ihon pinnalla näkyvistä hiussuoniverkostoista.

Couperosaa voi esiintyä kaikilla ihotyypeillä, mutta erityisesti kuivassa, herkässä ja ohuessa ihossa.

Couperosan syntyyn vaikuttavat muun muassa voimakkaat lämpötilojen vaihtelut, kylmyys, viima ja UV-säteily. Myös perinnölliset syyt ja ihon rakenteen muuttuminen iän myötä altistavat couperosalle, samoin tupakointi, alkoholinkäyttö, runsas saunominen ja mausteinen ruoka.

Miten hoidan? Couperosa-ihon hoidossa on tärkeää vahvistaa, rauhoittaa ja suojata ihoa.

Lisää aiheesta