Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kiinalainen ruoka on makujen ja värien ilotulitusta

Kiinalaisesta keittiöstä löytyy valinnan varaa moneen makuun. Ei siis ihme, että kiinalaisesta ruoasta on tullut suosittua myös länsimaissa. Hapanimelä possu on monelle tuttu kiinalainen ruoka, mutta oletko jo maistanut suosioon nousseita dandan-nuudeleita tai herkullisia dumplingeja? Tutustu kiinalaiseen keittiöön ja innostu kokkaamaan!
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 8.4.2020
|
Muokattu: 30.1.2024

Eri puolilla Kiinaa syödään hieman eri tavoin valmistettua ja maustettua ruokaa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä tulisempaa ruoka on.

Kiina voidaan jakaa ruokakulttuuriltaan neljään eri keittiöön, joista jokaisella on omat erityispiirteensä. Eteläisessä eli kantonilaisessa keittiössä mausteita käytetään miedommin, kuin muualla Kiinassa. Alueella suositaan riisiä, kirkkaita liemiä ja eläinproteiineja. Itäisen eli shanghailaisen keittiön ominaispiirre on ruokien pieni makeus. Läntinen eli sichuanilainen keittiö suosii puolestaan tofua ja mausteita. Pohjoisen eli pekingiläisen keittiön ominaispiirre on grillatut lihat ja vehnästä tehdyt nuudelit.

Keittojen, riisi- ja nuudeliruokien sekä kastikkeiden lisäksi kiinassa suositaan uppopaistettuja ja höyrytettyjä ruokia. Syömiseen käytetään tyypillisesti syömäpuikkoja. Keitot nautitaan puolestaan erityisellä keittolusikalla.

Herkulliset hapanimelät kastikkeet

Maissitärkkelyksellä suurustetut, hapanimelät lihaa ja kasviksia sisältävät kastikkeet ovat ehkäpä tunnetuimpia kiinalaisia ruokia. Possua hapanimeläkastikkeessa on kiinalaisista ravintoloista tuttu klassikko, joka onnistuu näppärästi myös kotikeittiössä wokkipannulla. Kiinalaistyylisen hedelmäisen kalkkunakastikkeen juju on puolestaan eksoottinen papaija, joka tuo kastikkeeseen herkullista makeutta.

Kiinalaisten ravintoloiden suosikkiannos

Kiinalaisten ravintoloiden suosikkiannos Kung po -kana on helppo valmistaa myös kotona. Mustapippurilla, chilillä ja aasialaisilla kastikkeilla maustettu kanaruoka saa väriä paprikasta. Viimeistele kastike suolapähkinöillä ja kevätsipulilla, ja tarjoa riisin kanssa.

Wokit ovat erottamaton osa kiinalaista keittiötä

Kiinalaisen keittiön keskeinen työväline on maljamainen wokkipannu, jossa valmistetaan sekä maukkaat kastikkeet että wokit. Tummalla ja makealla hosin-kastikkella maustettu kanawokki on helppo kiinalainen arkiruoka, sillä se valmistuu vain vartissa. Nopean wokin kasvisversio on kiinalaishenkinen savutofuwokki, jonka mieto maku sopii varmasti koko perheelle.

Dumplingit, bao bunit ja frittikana ovat kiinalaisia trendiruokia

Erilaiset täytetyt nyytit, kuten dumplingit ja höyryttämällä kypsennetyt sämpylät eli bao bunit ovat Kiinassa suosittuja. Friteeraaminen on myös suosittu tapa tehdä maistuvia naposteltavia ja katuruokia.

Dumplingien täytteeksi sopivat monenlaiset ainekset, mutta tyypillisesti niiden sisään kääräistään lihaa, kalaa tai äyriäisiä. Nyyttien valmistaminen on helppoa, mutta siihen kannattaa varata aikaa. Hauska idea on kutsua perhe tai kaverit koolle ja järjestää dumplingtalkoot, joissa valmistetaan sekä jauheliha- että kasvistäytteisiä nyyttejä.

Höyrysämpylät eli bao bunit ovat rentoa sormiruokaa, joka valmistuu vikkelästi, kun käytät valmiita bao bun -sämpylöitä. Höyrytä sämpylät ja täytä makusi mukaan nyhtöpossulla, kypsällä kanalla tai härkiksellä. Makea chilikastike ja kaaliraaste viimeistelevät suositun katuruoan.

Kiinalaisten naposteluruokien suosikki on uppopaistettu eli friteerattu broileri. Miedosti chilillä maustettussa taikinassa pyöräytetyt kanapalat paistuvat öljyssä pinnaltaan rapeiksi. Tarjoa friteerattu broileri valkosipulisen dipin kanssa.

Kokeile kiinalaisia nuudeleita

Sichuanilaisesta keittiöstä tutut dandan-nuudelit koostuvat chilillä maustetusta pikantista kastikkeesta, rapeaksi paistetusta jauhelihasta ja kaalista. Kätevän nuudeliruoan kanssa maistuvat pikapikkelöidyt porkkanat. Kokeile nuudeleita myös kasvisjauhiksesta, tofusta tai broilerinjauhelihasta.

Hittiruoka possusta

Mehevästä porsaan kasslerista valmistuu wokkipannulla tuhti karamellipossu. Ruoan juju on tulisen makea valkosipulista, chilikastikkeesta ja fariinisokerista valmistuva kastike, joka muuttuu pannulla karamellimaiseksi.

Katso lisää aasialaisia reseptejä