Oletkos nähnyt näin upeaa taatelikakkua? Leivo joulupöydän kruunuksi!

Yhteishyvän 120-vuotissynttäreitä on juhlittu koko vuoden ajan leipomalla joka kuukausi herkullinen kakku. Makean juhlavuoden päättää täydellinen taatelikakku.

Täydellinen taatelikakku, josta leikattu pala lautaselle.
Täydellinen taatelikakku, josta leikattu pala lautaselle.
Teksti: Outi Vartiainen
Kuvat: Reetta Pasanen
13.12.2025 | Päivitetty 13.12.2025

Taatelikakku on monelle maistuva jouluherkku, joka tehdään tavanomaisesti kuivakakkuvuokaan. Perinteisesti hieman vaatimattoman näköinen kakku leivotaan tänä vuonna todelliseksi kahvipöydän kruunuksi eli täytekakuksi.

Täydellisen taatelikakun valmistus alkaa hyvistä raaka-aineista

Joulun upeimman täytekakun pohjaksi leivotaan mehevä taatelikakku, joka valmistuu ilman sähkövatkainta. Herkullisen kakkupohjan maun salaisuus on tarkoin valituissa raaka-aineissa. Taatelit keitetään soseeksi kahvissa, joka tuo kakkuun maun lisäksi kosteutta. Kakkuun käytetään margariinin sijaan voita ja valkoisen sokerin korvaa paahteisen makuinen fariinisokeri. Vehnäjauhojen ja perunajauhon yhdistelmä takaa, että kakun rakenteesta tulee ihanan pehmeä.

Näin kakkupohjasta tulee täydellinen – Ole tarkka sekoittamisessa ja paistamisessa

Sekoita kakkupohjan ainekset keskenään nopeasti tasaiseksi. Älä sekoita liikaa, ettei kakkupohja sitkisty. Pohjan paistamisessa kannattaa olla tarkkana ja tarkistaa kypsyys tikulla. Ota kakku uunista, kun kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Älä paista pohjaa varmuuden vuoksi yhtään kauemmin, jotta lopputuloksesta ei tule kuiva.

Kumoa kakku jäähtyneenä, kääri tuorekelmun sisään ja anna vetäytyä jääkaapissa. Näin kakun rakenne pääsee tekeytymään niin, että se on helpompi leikata kerroksiksi.

Täytä taatelikakku kinuskin ja puolukan mauilla

Täydelliseen taatelikakkuun tehdään kaksi täytekerrosta, joissa maistuu puolukkahilloke ja kinuskivaahto. Vaahto vatkataan kermasta, tuorejuustosta ja valmiista kinuskikastikkeesta. Sen joukkoon lisätään myös merisuolahippuja sisältävää suklaata. Jämäkkä vaahto toimii myös kakun kuorrutteena, ja sillä on helppo tehdä kauniit pursotukset kakun päälle.

Näyttävän taatelitäytekakun leivonta sujuu näppärästi, kun teet kakkupohjan ja keität puolukkahillokkeen päivä ennen kakun kokoamista ja tarjoilua.