Puolukka-valkosuklaakakku
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Jouluisessa kakussa yhdistyvät mehevä piparkakkumausteinen pohja, täyteläinen valkosuklaamousse ja hapokas puolukka. Koristeina ihastuttavat sokerihuurretut rosmariinin oksat.
| Pohja | |
|---|---|
| 75 g | voita tai leivontamargariinia |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | piparkakkumaustetta |
| 1/2 tl | leivinjauhetta |
| Täyte | |
| 400 g | (2 rs) vaniljatuorejuustoa |
| 200 g | (2 pkt) valkosuklaata |
| 4 dl | (2 prk) vispikermaa |
| 2 dl | (100 g) pakastepuolukoita |
| 1 1/2 dl | puolukkahilloa |
| Rosmariinisiirappi | |
| 1 kpl | iso rosmariininoksa |
| 1 dl | vettä |
| 1 dl | sokeria |
| Koristeluun | |
| rosmariininoksia, sokeria, kanelitanko ja puolukoita | |
- 1.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 18 cm) pohjalle ja peitä myös reunat leivinpaperilla. Sulata rasva. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Siivilöi ja sekoita seos vuorotellen rasvan kanssa vaahdon joukkoon. Kaada vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa jäähtyneenä.
- 2.
Tee siirappi. Pilko rosmariini 3–4 osaan. Keitä siirapin aineksia miedolla lämmöllä sekoittaen noin 10 minuuttia, kunnes seos hieman sakeutuu. Poista rosmariinit.
- 3.
Kasta koristeluun varatut rosmariinit siirapissa ja anna kuivua leivinpaperilla 10 minuuttia. Pyöräytä ne sitten sokerissa ja kuivata leivinpaperilla.
- 4.
Anna juuston lämmetä huoneenlämpöiseksi. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita se juustoon. Vaahdota kerma ja sekoita se täytteeseen. Sekoita jäiset puolukat hilloon.
- 5.
Leikkaa kakku kolmeksi kerrokseksi. Käännä päällimmäinen kerros vadille leikkuupinta ylöspäin. Kostuta siirapilla. Levitä puolet hillosta kakulle, jätä noin 2 cm reunasta ilman täytettä. Levitä 1/3 juustotäytteestä kakulle. Aseta keskikerros paikalleen, kostuta, levitä loppu hillo ja puolet juustotäytteestä kakulle. Kumoa alin kerros päällimmäiseksi ja kostuta se. Laita kakku ja loppu täyte kylmään vähintään tunniksi.
- 6.
Kuorruta kakku lopulla täytteellä. Koristele rosmariinilla, puolukoilla ja kanelitangolla. Leikkaa terävällä veitsellä.
Puolukka-valkosuklaakakku
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Jouluisessa kakussa yhdistyvät mehevä piparkakkumausteinen pohja, täyteläinen valkosuklaamousse ja hapokas puolukka. Koristeina ihastuttavat sokerihuurretut rosmariinin oksat.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 75 g | voita tai leivontamargariinia |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | piparkakkumaustetta |
| 1/2 tl | leivinjauhetta |
Täyte | |
| 400 g | (2 rs) vaniljatuorejuustoa |
| 200 g | (2 pkt) valkosuklaata |
| 4 dl | (2 prk) vispikermaa |
| 2 dl | (100 g) pakastepuolukoita |
| 1 1/2 dl | puolukkahilloa |
Rosmariinisiirappi | |
| 1 kpl | iso rosmariininoksa |
| 1 dl | vettä |
| 1 dl | sokeria |
Koristeluun | |
| rosmariininoksia, sokeria, kanelitanko ja puolukoita | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 18 cm) pohjalle ja peitä myös reunat leivinpaperilla. Sulata rasva. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Siivilöi ja sekoita seos vuorotellen rasvan kanssa vaahdon joukkoon. Kaada vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa jäähtyneenä.
Määrä Ainesosa 75 g voita tai leivontamargariinia 4 kpl kananmunaa 2 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 1 rkl piparkakkumaustetta 1/2 tl leivinjauhetta - 2
Tee siirappi. Pilko rosmariini 3–4 osaan. Keitä siirapin aineksia miedolla lämmöllä sekoittaen noin 10 minuuttia, kunnes seos hieman sakeutuu. Poista rosmariinit.
Määrä Ainesosa 1 kpl iso rosmariininoksa 1 dl vettä 1 dl sokeria - 3
Kasta koristeluun varatut rosmariinit siirapissa ja anna kuivua leivinpaperilla 10 minuuttia. Pyöräytä ne sitten sokerissa ja kuivata leivinpaperilla.
- 4
Anna juuston lämmetä huoneenlämpöiseksi. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita se juustoon. Vaahdota kerma ja sekoita se täytteeseen. Sekoita jäiset puolukat hilloon.
Määrä Ainesosa 400 g (2 rs) vaniljatuorejuustoa 200 g (2 pkt) valkosuklaata 4 dl (2 prk) vispikermaa 2 dl (100 g) pakastepuolukoita - 5
Leikkaa kakku kolmeksi kerrokseksi. Käännä päällimmäinen kerros vadille leikkuupinta ylöspäin. Kostuta siirapilla. Levitä puolet hillosta kakulle, jätä noin 2 cm reunasta ilman täytettä. Levitä 1/3 juustotäytteestä kakulle. Aseta keskikerros paikalleen, kostuta, levitä loppu hillo ja puolet juustotäytteestä kakulle. Kumoa alin kerros päällimmäiseksi ja kostuta se. Laita kakku ja loppu täyte kylmään vähintään tunniksi.
Määrä Ainesosa 1 1/2 dl puolukkahilloa - 6
Kuorruta kakku lopulla täytteellä. Koristele rosmariinilla, puolukoilla ja kanelitangolla. Leikkaa terävällä veitsellä.
Määrä Ainesosa rosmariininoksia, sokeria, kanelitanko ja puolukoita
Ravintosisältö
539
Energiaa kcal
2257
Energiaa kj
33,7 g
Rasvaa
18,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
45,9 g
Hiilihydraatteja
37,2 g
Sokereita
1,0 g
Kuituja
12,7 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
539
Energiaa kcal
2257
Energiaa kj
33,7 g
Rasvaa
18,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
45,9 g
Hiilihydraatteja
37,2 g
Sokereita
1,0 g
Kuituja
12,7 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl piparkakkumaustetta, 1 kpl iso rosmariininoksa, rosmariininoksia, sokeria, kanelitanko ja puolukoita.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























