Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tahnat ja kastikkeet ovat moniulotteisen korealaisen keittiön perusta

Täyteläiset maustetahnat ja kastikkeet, inkivääri sekä valkosipuli ovat korealaisen makumaailman perusta. Korealaisen keittiön taitava mausteiden käyttö saa yksinkertaisetkin raaka-aineet loistamaan.

Korealainen ruoka ilahduttaa vahvoilla aromeillaan. Inkivääri ja valkosipuli ovat tärkeitä ruoan maustajia, ja chiliä käytetään sekä tahnana että jauheena. Soijakastiketta, seesamiöljyä ja seesaminsiemeniä käytetään mausteiden tapaan antamaan ruoille niille ominaisen aromin.

Maun salaisuus piilee kastikkeissa

Erilaiset tahnat ja kastikkeet ovat erottamaton osa korealaista keittiötä. Tärkeä ja paljon käytetty ruokien maustaja on gochujang-chilitahna, joka valmistetaan soijapavuista ja chilijauheesta käymismenetelmällä. Tahnassa voi tulisuuden lisäksi maistaa myös makeita ja suolaisia vivahteita, ja tahnan jälkimaku on umaminen eli lihaisa. Suosittu ruoan maustaja on myös soijapaputahna, joka valmistetaan chilitahnan tavoin käymisteitse. Soijapaputahna muistuttaa japanilaista miso-tahnaa, mutta on huomattavasti voimakkaamman makuista.

Ei ateriaa ilman riisiä ja kimchiä

Riisi on korealaisen aterian perusta. Sen ohessa nautitaan maata ympäröivistä merialueista saatavaa kalaa ja muita mereneläviä, lihaa ja tofua. Kasviksista suosituimpia ovat kurkku, kaali, kevätsipuli ja retikka, jotka tarjotaan usein pikkelöityinä tai kevyesti paistettuna. Kasvikset ovat osa jokaista ateriaa. Suomen tapaan Koreassa on neljä selkeää vuodenaikaa ja maan keittiössä suositaan kulloinkin satokaudessa olevia raaka-aineita.

Erottamaton osa korealaista ruokaa on kimchi eli hapatettu kiinankaali, jota syödään lähes joka aterialla joko sellaisenaan ja riisin kanssa. Sillä maustetaan myös patoja, keittoja, wokkeja ja munakkaita.

Jaettuja annoksia ja grillausta

Korealaisessa ruoassa pyritään löytämään tasapaino happaman, suolaisen, makean, tulisen ja kirpeän maun välillä. Pöytään katetaan tyypillisesti useita ruokalajeja, eikä niitä erotella alku- ja pääruokiin. Jokaisella ruokailijalla on oma riisikuppinsa, mutta muuten ruoat jaetaan syöjien kesken.

Korealainen BBQ eli grillaus on tullut suosituksi myös maan ulkopuolella. Koreassa grillaus tapahtuu pöydän ääressä pienen grillin ympärillä. Grilli voi olla irtonainen tai kiinteästi pöytään kuuluva. Jokainen ruokailija grillaa itse lihan haluamaansa kypsyyteen ja nauttii sen salaatinlehteen käärittynä ja chilitahnalla maustettuna. Mukaan lisätään usein myös pikkelöityjä kasviksia.

Korealainen ylikypsä possu

Valmista possua korealaisittan hauduttamalla kasleri meheväksi uunissa chilikastikkeella, soijalla ja inkiväärillä maustetussa liemessä. Korealaisen kaslerin valmistus vie aikaa, mutta useita tunteja uunissa hautuneen lihan maku ja rakenne on odotuksen arvoinen.

Helppo katuruoka maistuu viikonlopun herkkuna

Täytetyt patongit ovat suosittu korealainen katuruoka, joka on helppo tehdä myös kotona – kiitos valmiiden, korealaisittain gochujang-tahnalla maustettujen pyöryköiden. Pyöryköiden lisäksi patonkien täytteeksi lisätään kaalisalaattia ja chilimajoneesia.

Korealainen suosikki perinteisesti ja uudella tavalla

Bulgogi on suosittu korealainen ruoka, joka tehdään perinteisesti naudasta ja uudella tavalla tofusta. Helppo ja nopea perinteinen versio valmistuu suikaloidusta lihasta, joka maustetaan makeansuolaisella bulgogi-kastikkeella. Vegaanisessa versiossa tofu raastetaan, paahdetaan uunissa pinnalta rapeaksi ja käännellään kastikkeeseen, jossa maistuu inkivääri, chili ja seesaminsiemenet.

Kokeile korealaista sormiruokaa

Bo Ssäm on korealainen ruokalaji, jossa salaatinlehteen kääritään lihaa, riisiä, pikkelöityjä kasviksia ja kastikkeita. Kokeile Bo Ssämiin inkiväärisellä maustekastikkeella jälkimarinoitua broilerinfileetä, jasmiiniriisiä ja hölskytyskurkkuja. Viimeistele maku sriracha-chilikastikkeella.

Kiireisen ja kokeilevan kokin kimchit

Perinteinen korealainen kimchi valmistetaan kiinankaalista hapattamalla ja valmistus vie useamman päivän. Kimchi onnistuu kuitenkin myös pikaversiona. Nopeasti valmistuvassa versiossa kiinankaali pehmitetään keittämällä ja maustetaan inkiväärillä, valkosipulilla, tomaattisoseella ja kuivatulla chilillä.

Tiestikö, että kimchin maut sopivat yhteen myös vesimelonin kanssa? Pikkelssimäinen lisuke minimoi hävikin, sillä kimchiin käytetään myös vesimelonin kuoren valkoinen osa.

Helppo ja näyttävä kasvislisuke korealaisittain

Aasialaisen kurkkusalaatin juju on hauskasti spiraaliksi leikatut kurkut, jotka maustetaan riisiviinietikalla, seesamiöljyllä ja chilihiutaleilla. Käytä kurkkujen leikkaamisessa apuna syömäpuikkoja tai grillitikkuja, niin leikkaaminen sujuu helpommin.

Lue lisää aasialaisesta ruoasta