Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valitse itsellesi sopiva grilli

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.4.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Kaasugrilli, sähkögrilli vai perinteinen hiiligrilli? Tutustu eri grillien eroihin ja valitse oikea grilli juuri sinun tarpeisiisi.

Hiiligrilli

Perinteinen hiiligrilli on monille se ainoa oikea vaihtoehto. Useimmiten se on myös edullisin vaihtoehto. Hiiligrilliä varten tarvitaan hiiliä, sytytysnestettä ja tulitikkuja.

Hiiligrillin kuumentamiseen ja jäähdyttämiseen tarvitaan aikaa. Grillin lämmittäminen saattaa kestää jopa 20–40 minuuttia. Kun grilli on saatu lämpimäksi, se palaa erittäin kuumana pitkään. Lämpötilaa voi säädellä karkeasti ilmansäätöventtiileillä tai nostamalla grillausritilää korkeammalle.

Hiiligrilliä pitää käyttää riittävän kaukana palavista materiaaleista sekä puista ja pensaista.

Sähkögrilli

Näppärät sähkögrillit ovat nopeita ja helppokäyttöisiä vaihtoehtoja kaupunkigrillaukseen. Ne ovat usein melko pienikokoisia ja helposti siirreltäviä. Osaa niistä voi käyttää myös pöydällä. Sähkögrilli sopii hyvin esimerkiksi kerrostalon parvekkeelle, mikäli taloyhtiön säännöt sallivat sen käytön.

Sähkögrillin ostajan kannattaa tarkistaa, että grilli on riittävän tehokas, sillä tehoton sähkögrilli vain kypsentää ruoan hitaasti. Sähkögrillin käyttäjän tulee varmistaa myös, että laite on tarkoitettu ulkokäyttöön.

Kaasugrilli

Helppokäyttöisten kaasugrillien suosio kasvaa jatkuvasti. Se onkin oiva valinta silloin, kun grillataan usein ja grillattavaa on paljon. Kaasugrilli käyttää lämmönlähteenään nestekaasulla toimivaa poltinta, ja sen lämpötilaa voi säätää melko nopeasti ja tarkasti.

Kaasugrillivalikoima on laaja, ja esimerkiksi grillien ja grillausalan koko sekä polttimien määrät vaihtelevat. Grillaustasossa on useimmiten sekä ritilä että umpiparila. Osassa malleista on erilaisia lisälaitteita, kuten laskutasoja ja sivukeittimiä.

Grillaajan vinkit

  • Kaasugrilli kannattaa valita silloin, kun grillataan usein ja grillattavaa on paljon.
  • Kaasugrilli on myös kiireisen grillaajan valinta, sillä grilli lämpenee nopeammin kuin perinteinen hiiligrilli ja lämpötilan säätely on helpompaa.
  • Hiiligrilli on soveltuu parhaiten silloin, kun grillaus on ruoanvalmistuksen lisäksi ajanvietettä ja ruokaan halutaan hieman herkullista savun makua.
  • Sähkögrilli on paras valinta silloin, kun tilaa on vähän ja grilliä käytetään harvoin. Sähkögrillillä on kuitenkin vaikea saada aikaiseksi yhtä mehevää ja savunmakuista ruokaa kuin hiiligrillillä.
  • Aloita grillaus pitkään kypsyvistä raaka-aineista, kuten lihasta ja kalasta. Viimeiseksi grillataan kasvikset ja leivät.
  • Grilliin sopii parhaiten rasvainen liha. Rasva antaa grillatessa makua ja säilyttää lihan mehukkuuden. Lihaa ei tule koskaan laittaa grilliin kylmänä.
  • Kasvikset kuivuvat grillissä, jos ne eivät saa öljyä pintaansa. Mitä pienempinä paloina grillaat kasviksia, sitä nopeammin ne kypsyvät.
  • Peruna sopii grilliin siinä missä muutkin kasvikset. Kovat juurekset vaativat pienen esikypsytyksen ennen grillausta.

Lisää aiheesta