Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kukkakaali – reseptit salaateista sosekeittoon

Kukkakaalista voit taikoa sekä raakana että kypsennettynä kymmeniä erilaisia ruokia. Maistuvassa vihanneksessa on runsaasti ravintoaineita: C- ja B- sekä E- ja K-vitamiineja, kalsiumia, proteiinia ja kuitua. Näillä resepteillä saat tehtyä kukkakaalista kaikille maistuvia, edullisia herkkuja.
Teksti:
Marita Joutjärvi, Yhteishyvä
Kuvat:
Päivi Ristell
Julkaistu: 14.8.2019
|
Muokattu: 25.8.2023

Käytä monipuolisesti - vinkkejä kukkakaalin käyttöön

Kukkakaali on monipuolinen herkku, joka ei välttämättä vaadi edes kypsennystä. Popsi raakoja kukkakaalilohkoja kylmien dippien tai juustofonduen kanssa, ja tarjoa raakana sormiruokana myös lapsille. Kokeile myös uusia, yllättäviä makupareja ja muista käyttää kukkakaalin vihreät lehdet esimerkiksi pikkelsseissä.

Tiesitkö kukkakaalista?

• Säilytä kukkakaali muovin sisässä jääkaapin vihanneslaatikossa.

• Saat rapean, valkoisen ja tuoksuttoman kukkakaalin, kun lisäät keitinveteen vajaan teelusikallisen ruokasoodaa.

• Valkoisen kukkakaalin lisäksi tarjolla on myös vihreitä, violetteja ja oransseja versioita. Violetti kukkakaali on risteytetty punakaalin kanssa.

Kokeile pastaa tai risottoa kukkakaalista

Napakan rakenteensa vuoksi kukkakaali toimii upeasti myös risotossa, johon se lisätään loppuvaiheessa purutuntumaa tuomaan. Risotossa kannattaa hyödyntää koko kukkakaali lehtiä myöten. Toinen oiva pääruoka kukkakaalin ystäville on paahdettu kukkakaalipasta. Sitruunalla ja sinapilla maustettu juustoinen pasta sopii hyvin arkeen, sillä sen valmistaminen onnistuu vartissa.

Kukkakaali nauttii juuston seurasta

Kukkakaaligratiini on monelle se tutuin kukkakaaliruoka. Herkullinen vuokaruoka päällystetään juustolla ja muhitellaan uunissa ihanan pehmeäksi. Kukkakaalin voi tehdä gratiinimaiseen tyyliin myös kokonaisena. Kuorrutettu kukkakaali valmistuu ilman pilkkomista, kun kokonainen kukkakaali peitellään juustonmakuiseen kastikkeeseen ja gratinoidaan uunissa.

Napostele ja herkuttele

Kukkakaaliwingsit nousivat suursuosioon muutama vuosi sitten, eikä ihme – nämä naposteltavat ovat todella koukuttavia! Nopeaan herkkunälkään voit myös grillata kukkakaalilohkoja ja tehdä niiden pariksi herkullisen cashew-hummuksen. Nam!

Kukkakaali pehmentää keitot

Miedon makunsa vuoksi kukkakaali sopii kaikenlaisiin keittoihin. Kukkakaalin kermaisuus pääsee oikeuksiinsa etenkin sosekeitoissa. Paahtaminen tuo keittoihin mukavaa makuvaihtelua. Kokeile parittaa kukkakaali myös vihreän vastinparinsa parsakaalin kanssa. Saat kukkakaalikeitoista täysin vegaanisia pyöristämällä ne kaura-, manteli- tai kookosmaidolla.

Raikkaat salaatit kukkakaalista

Raaka kukkakaali sopii dippailun lisäksi erinomaisesti erilaisiin salaatteihin. Raikas vesimeloni tuo mukavaa makeutta kukkakaalin rinnalle grilliruoan lisukkeeksi sopivassa salaatissa. Myös keitetty kukkakaali on oiva raaka-aine salaattiin. Tässä kesäisessä reseptissä sen parina tarjotaan rouskuvaa retiisiä ja vihreitä herneitä.

Katso kaikki kukkakaalireseptit