Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Marinadiohjeet lihalle, kanalle ja kalalle

Marinadi on helppo valmistaa itse jo muutamasta raaka-aineesta ja maustaa oman maun mukaan miedommin tai vahvemmin. Marinointi tuo lihaan makua ja mureutta. Katso ohjeet ja reseptit marinointiin!

Marinointi tarkoittaa lihan säilyttämistä ja maustamista mausteliemessä. Marinadin raaka-aineina käytetään yleensä hapanta nestettä, öljyä ja mausteita. Happamaksi nesteeksi sopivat viini, viinietikka, sitruunan- tai limenmehu tai jogurtti.

Happamassa marinadissa lihan pH-arvo laskee, jolloin lihasproteiinia pilkkovat entsyymit aktivoituvat. Lihan sidekudos turpoaa happaman marinadin vaikutuksesta, jolloin sidekudoksesta tulee mureampaa.

Näin marinoit lihan, kanan tai kalan

  • Ota marinoitava liha ajoissa huoneenlämpöön.
  • Mittaa marinadin ainekset kulhoon ja sekoita.
  • Helpoiten marinointi onnistuu suljetussa pussissa, johon liha ja marinadi laitetaan.
  • Anna lihan mehevöityä jääkaapissa parista tunnista vuorokauteen ja kääntele muutaman kerran. Mitä suurempi lihapala, sitä pidempi marinointiaika.
  • Pyyhi marinadi pois ennen grillausta.
  • Raa´an lihan marinoimiseen käytettyä marinadia ei voi enää sivellä kypsän lihan päälle. Marinadi heitetään käytön jälkeen pois.
  • Suolaa voi olla marinadissa maun vuoksi pieni määrä, mutta liha maustetaan suolalla vasta kypsentämisen jälkeen. Jos marinadi on suolaista, se irrottaa lihasta nestettä ja liha ei murene.

Lihan marinointi

Punaisen lihan perinteinen marinadi syntyy sekoittamalla viinietikkaa ja öljyä. Mausteeksi sopivat pippuri, valkosipuli ja yrtit. Etikan sijaan voit käyttää myös piimää, jogurttia, olutta tai siideriä. Tulisen ystävä voi lisätä marinadiin chiliä.

Kanan marinointi

Helppo marinadi broilerille syntyy sitruunamehusta, oliiviöjystä, hunajasta ja sinapista. Lisää yrttejä maun mukaan. Kana marinoituu aromikkaaksi myös kookoskerma- tai jogurttipohjaisessa marinadissa. Marinadin voi käyttää broileripihveihin tai -vartaisiin.

Kalan marinointi

Kalankin voi marinoida itse helposti. Herkullinen ja simppeli marinadi grillattavalle kalalle sekoitetaan öljystä, sitruunamehusta ja mausteista.

Lisää vinkkejä grillaukseen