Pakkausmateriaalit voidaan jäljittää
Marketkaupan ryhmäpäällikkö Marjatta Väisänen kertoo, että S-ryhmässä vastuuasiat ovat erityisen tärkeitä omissa merkeissä ja omalla maahantuontivastuulla olevissa elintarvikkeissa. Niiden valmistajilta vaaditaan pakkausmateriaaleista erillinen ilmoitus, joka takaa, että materiaalit ovat turvallisia elintarvikekäytössä.
"Yksi turvallisuusedellytyksistä on, että pakkausmateriaalit pystytään jäljittämään valmistusketjussa aivan alkulähteille asti. Kun S-ryhmä valitsee tavarantoimittajia, jäljitettävyystiedon saaminen varmistetaan etukäteen. Sama vaatimus koskee sekä kotimaisia että maahantuotuja elintarvikkeita, Väisänen toteaa.
Väisäsen mukaan kaikista S-ryhmän omista merkkituotteista tehdään erityinen tuotespesifikaatio, johon myös pakkausmateriaalitiedot sekä todistukset niiden turvallisuudesta kuuluvat. Väisänen kuvaa esimerkinomaisesti Kotimaista Laktoositon maitojuomaa, jossa on kolme prosenttia rasvaa. Maito on suomalaista Arlan maitoa ja pakkauksen valmistaja on Elopak.
"Tässä maitopurkissa on suljettava muovikorkki, joten sekä purkista että korkista pitää olla erilliset testitodistukset. Ne osoittavat, että maitotölkin materiaali sopii kylmälle maidolle, maitotuotteille ja nestemäiselle munatuotteelle kylmäketjussa. Korkki puolestaan on hyväksytty nestemäisille tuotteille Elopakin purkkiaihioiden kanssa", Väisänen kuvailee.
Eri pakkaukset kylmään ja kuumaan
Maitopurkin testitodistuksista käy ilmi toinenkin tärkeä asia: elintarvikepakkaukset ovat turvallisia, kun niitä käytetään sopiville elintarvikkeille oikeissa olosuhteissa. Jääkaapissa säilytettävä maito tarvitseekin erilaisen pakkauksen kuin valmisateria, joka lämmitetään mikrouunissa omassa pakkauksessaan.
"Tämä pitäisi muistaa myös silloin, kun käyttää esimerkiksi muovisia elintarvikepakkauksia uudelleen. Muoviseen jäätelörasiaan voi turvallisin mielin laittaa rasvaisia leivonnaisia tai jäähtynyttä lohikeittoa, mutta kiehuvan kuumaa keittoa en siihen laittaisi", Eviran Pirkko Kostamo neuvoo.
Yleisohje onkin, että pakkauksessa voi säilyttää alkuperäistä käyttötarkoitusta kylmempiä tuotteita, mutta kuumemmissa oloissa sitä ei pidä käyttää. Lämpötilan noustessa pakkauksen materiaali nimittäin laajenee, jolloin sen sisältämät kemialliset yhdisteet pääsevät liukenemaan ruokaan tai juomaan.
"Jos haluaa välttää ylimääräistä kemikaalikuormaa, on syytä kiinnittää huomiota tähänkin asiaan. Terve arkijärki kertoo useimmiten, miten kannattaa toimia", Kostamo sanoo.