Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota vuoan sisäreuna. Säädä uuni 175 asteeseen.
Valmista kaksi sokerikakkupohjaa. Vaahdota 3 munaa, 1 ½ dl sokeria ja ½ tl kardemummaa paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä toisessa astiassa 1 ¼ dl vehnäjauhoja, ¼ dl perunajauhoja ja ½ tl leivinjauhetta. Siivilöi kuivat aineet muutamassa erässä munavaahtoon ja nostele varovasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä noin 35 minuuttia. Kokeile kakkupohjan kypsyyttä painamalla cocktailtikku sen keskelle. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, pohja on kypsä. Anna jäähtyä hetki ennen vuoan irrottamista. Valmista toinen kakkupohja samoin.
Kakkupohjien kypsyessä valmista keksitikkarit koristeeksi. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla teholla välillä sekoitellen. Kasta täytekeksien toinen puoli suklaasulaan, siirrä leivinpaperille ja ripottele päälle koristerakeita. Anna suklaan kovettua. Leikkaa varrastikut haluamasi pituisiksi ja työnnä ne keksien täytteisiin. Halutessasi voit sitoa tikkuihin rusetit.
Sulata mustikat siivilässä ja ota ½ dl mehua talteen. Laita sitruunarahka kulhoon. Lisää valutetut mustikat. Vatkaa kasvirasvavispi löysäksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja vaniljakreemijauhe ja vatkaa vaahto napakaksi. Sekoita noin 2/3 vaahdosta nostellen sitruunarahkaseokseen.
Halkaise jäähtyneet kakkupohjat. Puolita leivinpaperi ja aseta puolikkaat tarjoiluastian päälle siten, että papereiden reunat menevät hiukan limittäin. Siirrä alin kakkupohja paperien päälle niin, että sauma on kakun alla keskellä. Kostuta pohja ja levitä päälle kolmasosa rahkatäytteestä. Tee samoin kaksi seuraavaa kerrosta. Jätä päällimmäiseksi kakkupohja ilman täytettä. Kostuta.
Levitä jäljellä oleva kermavaahto kakun reunoille ja päälle tasaisen ohueksi kerrokseksi.
Liukuvärjäystä varten vaahdota toinen kasvirasvavispi pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja vaniljakreemijauhe ja vatkaa napakaksi. Jaa vaahto neljään kulhoon. Värjää kaikki neljä vaahtoa eri sävyisiksi lisäämällä vaahtoihin eri määrä mustikkamehua vähän kerrallaan samalla vatkaten. Varo lisäämästä liikaa mehua, jottei vaahdosta tule liian löysää. Lisää tarvittaessa 1–2 tl vaniljakreemijauhetta vaahtoa napakoittamaan.
Kuorruta kakku toimimalla seuraavien ohjeiden mukaisesti. Levitä tummin kermavaahto reiluksi kerrokseksi kakun alareunaan. Levitä seuraavaksi toiseksi tummin vaahto edellisen kerroksen yläpuolelle. Levitä toiseksi vaalein vaahto edellisten kerrosten yläpuolelle ja lopuksi kaikkein vaalein vaahto kakun yläreunaan ja päälle. Nyt kakun reunassa on neljä kerrosta erisävyistä vaahtoa. Tasoita reuna lastalla. Vedä lopuksi leivinpaperisuikaleet kakun alta, jotta tarjoiluastia siistiytyy kermavaahdosta.
Koristele kakku keksitikkareilla.
Vinkki: Jos kuorrutusta jää yli, valmista siitä marjarahka lisäämällä purkki kuningatarrahkaa, pussi pakastemustikoita tai -mansikoita ja sokeria.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
384
1609
19,9 g
10,6 g
39,4 g
27,1 g
1,0 g
11,3 g
0,3 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli