Macaron-leivokset
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Macaronit ovat pieniä makeita ranskalaisia leivoksia. Täydellisten macaron-leivosten salaisuus on tarkasti punnitut raaka-aineet, leivospohjien kuivattaminen ennen paistoa ja huolellisuus jokaisessa työvaiheessa. Tarkka leipuri palkitaan suussa sulavin mantelileivoksin.
| 90 g | valkuaista (3 kpl m-kokoisia munia) |
| 1/4 tl | suolaa |
| 30 g | sokeria |
| 110 g | mantelijauhetta (kuorituista manteleista) |
| 200 g | tomusokeria |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1 dl | hilloa |
| (elintarvikeväriä) | |
- 1.
Erottele huoneenlämpöiset valkuaiset isoon kulhoon. Lisää suola. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes vaahto alkaa muodostua. Lisää sokeri muutamassa erässä samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.
- 2.
Sekoita mantelijauhetta ja tomusokeria tehosekoittimessa tai leikkuuterällä varustetussa monitoimikoneen kulhossa. (Jos haluat värillisiä macaron-leivoksia, katso värjäysvinkit viimeisestä valmistuvaiheesta.) Siivilöi seos muutamassa erässä valkuaisvaahdon joukkoon. Jos siivilään jää isompia mantelinpaloja, heitä ne pois. Nostele taikina varovasti nuolijalla tasaiseksi.
- 3.
Siirrä taikina pursotinpussiin. Pursota noin euron kolikon kokoisia ympyröitä leivinpaperille pellille. Jätä ympyröiden väliin noin 3 cm leviämisvaraa. Kun pelti on täynnä, nosta se muutama sentti ilmaan ja kopauta pöytää vasten. Toista muutaman kerran. Puhkaise taikinoiden pinnalle nousevat ilmakuplat varovasti cocktailtikulla.
- 4.
Anna macaron-pohjien kuivahtaa huoneenlämmössä noin tunti, kunnes niiden pinta hieman kuivuu ja muuttuu mattapintaiseksi.
- 5.
Kuumenna uuni 140 asteeseen. Paista pohjia uunin alatasolla noin 14 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä ennen kuin irrotat ne leivinpaperista.
- 6.
Levitä ennen tarjoilua pohjan sileälle pinnalle hilloa ja paina toinen pohja päälle.
- 7.
Värjäysvinkit
- Macaronien värjäämiseen soveltuu parhaiten jauhemainen tai geelimäinen elintarvikeväri.
- Lisää ripaus jauhemaista elintarvikeväriä manteli-tomusokeriseokseen ennen sen lisäämistä valkuaisvaahtoon tai tippa geelimäistä väriä taikinaan manteli-tomusokeriseoksen kanssa yhtä aikaa.
Macaron-leivokset
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Macaronit ovat pieniä makeita ranskalaisia leivoksia. Täydellisten macaron-leivosten salaisuus on tarkasti punnitut raaka-aineet, leivospohjien kuivattaminen ennen paistoa ja huolellisuus jokaisessa työvaiheessa. Tarkka leipuri palkitaan suussa sulavin mantelileivoksin.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 90 g | valkuaista (3 kpl m-kokoisia munia) |
| 1/4 tl | suolaa |
| 30 g | sokeria |
| 110 g | mantelijauhetta (kuorituista manteleista) |
| 200 g | tomusokeria |
Lisäksi | |
| 1 dl | hilloa |
| (elintarvikeväriä) | |
Valmistus (Uuni 140°C)
- 1
Erottele huoneenlämpöiset valkuaiset isoon kulhoon. Lisää suola. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes vaahto alkaa muodostua. Lisää sokeri muutamassa erässä samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.
Määrä Ainesosa 90 g valkuaista (3 kpl m-kokoisia munia) 1/4 tl suolaa 30 g sokeria - 2
Sekoita mantelijauhetta ja tomusokeria tehosekoittimessa tai leikkuuterällä varustetussa monitoimikoneen kulhossa. (Jos haluat värillisiä macaron-leivoksia, katso värjäysvinkit viimeisestä valmistuvaiheesta.) Siivilöi seos muutamassa erässä valkuaisvaahdon joukkoon. Jos siivilään jää isompia mantelinpaloja, heitä ne pois. Nostele taikina varovasti nuolijalla tasaiseksi.
Määrä Ainesosa 110 g mantelijauhetta (kuorituista manteleista) 200 g tomusokeria (elintarvikeväriä) - 3
Siirrä taikina pursotinpussiin. Pursota noin euron kolikon kokoisia ympyröitä leivinpaperille pellille. Jätä ympyröiden väliin noin 3 cm leviämisvaraa. Kun pelti on täynnä, nosta se muutama sentti ilmaan ja kopauta pöytää vasten. Toista muutaman kerran. Puhkaise taikinoiden pinnalle nousevat ilmakuplat varovasti cocktailtikulla.
- 4
Anna macaron-pohjien kuivahtaa huoneenlämmössä noin tunti, kunnes niiden pinta hieman kuivuu ja muuttuu mattapintaiseksi.
- 5
Kuumenna uuni 140 asteeseen. Paista pohjia uunin alatasolla noin 14 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä ennen kuin irrotat ne leivinpaperista.
- 6
Levitä ennen tarjoilua pohjan sileälle pinnalle hilloa ja paina toinen pohja päälle.
Määrä Ainesosa 1 dl hilloa - 7
Värjäysvinkit
- Macaronien värjäämiseen soveltuu parhaiten jauhemainen tai geelimäinen elintarvikeväri.
- Lisää ripaus jauhemaista elintarvikeväriä manteli-tomusokeriseokseen ennen sen lisäämistä valkuaisvaahtoon tai tippa geelimäistä väriä taikinaan manteli-tomusokeriseoksen kanssa yhtä aikaa.
Vinkki! Käytä hillon sijaan lemon curd -sitruunatahnaa.
Ravintosisältö
90
Energiaa kcal
377
Energiaa kj
2,8 g
Rasvaa
0,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,8 g
Hiilihydraatteja
13,8 g
Sokereita
0,8 g
Kuituja
1,8 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
90
Energiaa kcal
377
Energiaa kj
2,8 g
Rasvaa
0,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,8 g
Hiilihydraatteja
13,8 g
Sokereita
0,8 g
Kuituja
1,8 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: (elintarvikeväriä).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





