Mansikka-valkosuklaa-lakukakku
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Juhlapöydän ihanin yllätys on lakritsia pursuava mansikkakakku. Pohjassa maistuu appelsiini ja moussetäytteessä valkosuklaa. Päälle kasataan keko tuoreita mansikoita ja lakua.
| Kakkupohja | |
|---|---|
| 200 g | leivontamargariinia |
| 2 dl | sokeria |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 1 kpl | appelsiini |
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| Täyte | |
| 800 g | mansikoita |
| Valkosuklaamousse | |
| 4 dl | vispikermaa |
| 200 g | valkosuklaata |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| Lisäksi | |
| 1 rkl | margariinia |
| 2 rkl | korppujauhoja |
| 1 dl | lakritsia |
| 1/2 dl | lakritsikastiketta |
- 1.
Tee mousse edellisenä päivänä. Kuumenna kerma kattilassa juuri ja juuri kiehuvaksi. Siirrä kattila pois liedeltä. Paloittele suklaa kermaan ja sekoita kunnes se sulaa. Sekoita joukkoon vaniljasokeri. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi ja siirrä se sitten jääkaappiin.
- 2.
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakku- tai irtopohjavuoka (halk. 18 cm tai vet. 2 l).
- 3.
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Pese ja raasta appelsiinin kuori vaahtoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan muutamassa erässä. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 45–50 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia ennen kumoamista.
- 4.
Ota valkosuklaakerma jääkaapista ja vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi.
- 5.
Purista appelsiinista mehu ja säästä se kakun kostutukseen. Viipaloi noin puolet mansikoista.
- 6.
Leikkaa kakkupohja kolmeksi kerrokseksi. Kostuta alin kerros mehulla. Levitä puolet viipaloiduista mansikoista ja kolmannes vaahdosta pohjalle. Laita toinen kerros päälle, kostuta ja täytä. Laita ylin kerros paikoilleen ja levitä loppu suklaavaahto kakulle. Kasaa päälle mansikoita ja lakritsia. Valuta lakritsikastike kakulle juuri ennen tarjoamista.
Mansikka-valkosuklaa-lakukakku
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)
Juhlapöydän ihanin yllätys on lakritsia pursuava mansikkakakku. Pohjassa maistuu appelsiini ja moussetäytteessä valkosuklaa. Päälle kasataan keko tuoreita mansikoita ja lakua.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Kakkupohja | |
| 200 g | leivontamargariinia |
| 2 dl | sokeria |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 1 kpl | appelsiini |
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
Täyte | |
| 800 g | mansikoita |
Valkosuklaamousse | |
| 4 dl | vispikermaa |
| 200 g | valkosuklaata |
| 2 tl | vaniljasokeria |
Lisäksi | |
| 1 rkl | margariinia |
| 2 rkl | korppujauhoja |
| 1 dl | lakritsia |
| 1/2 dl | lakritsikastiketta |
Valmistus (Uuni 180°C)
- 1
Tee mousse edellisenä päivänä. Kuumenna kerma kattilassa juuri ja juuri kiehuvaksi. Siirrä kattila pois liedeltä. Paloittele suklaa kermaan ja sekoita kunnes se sulaa. Sekoita joukkoon vaniljasokeri. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi ja siirrä se sitten jääkaappiin.
Määrä Ainesosa 4 dl vispikermaa 200 g valkosuklaata 2 tl vaniljasokeria - 2
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakku- tai irtopohjavuoka (halk. 18 cm tai vet. 2 l).
Määrä Ainesosa 2 rkl korppujauhoja 1 rkl margariinia - 3
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Pese ja raasta appelsiinin kuori vaahtoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan muutamassa erässä. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 45–50 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia ennen kumoamista.
Määrä Ainesosa 200 g leivontamargariinia 2 dl sokeria 3 kpl kananmunaa 1 kpl appelsiini 3 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta - 4
Ota valkosuklaakerma jääkaapista ja vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi.
- 5
Purista appelsiinista mehu ja säästä se kakun kostutukseen. Viipaloi noin puolet mansikoista.
Määrä Ainesosa 800 g mansikoita - 6
Leikkaa kakkupohja kolmeksi kerrokseksi. Kostuta alin kerros mehulla. Levitä puolet viipaloiduista mansikoista ja kolmannes vaahdosta pohjalle. Laita toinen kerros päälle, kostuta ja täytä. Laita ylin kerros paikoilleen ja levitä loppu suklaavaahto kakulle. Kasaa päälle mansikoita ja lakritsia. Valuta lakritsikastike kakulle juuri ennen tarjoamista.
Määrä Ainesosa 1 dl lakritsia 1/2 dl lakritsikastiketta
Leivo kakkupohja ja valmista valkosuklaatäyte jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Vaahdota täyte mousseksi vasta vähän ennen kakun kokoamista.
Ravintosisältö
777
Energiaa kcal
3251
Energiaa kj
51,8 g
Rasvaa
28,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
65,1 g
Hiilihydraatteja
44,0 g
Sokereita
3,4 g
Kuituja
9,6 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
777
Energiaa kcal
3251
Energiaa kj
51,8 g
Rasvaa
28,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
65,1 g
Hiilihydraatteja
44,0 g
Sokereita
3,4 g
Kuituja
9,6 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl Vaniljasokeria, 1 dl lakritsia, 0.5 dl lakritsikastiketta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























