Perinteiset korvapuustit
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mikäpä olisi parempaa kuin uunituore korvapuusti ja lasillinen kylmää maitoa! Leivo pehmeitä kanelipullia arkeen ja juhlaan tällä perinteisellä ohjeella.
| 5 dl | maitoa |
| 50 g | hiivaa |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 2 dl | sokeria |
| 1 rkl | jauhettua kardemummaa |
| 1 kpl | muna |
| 14 dl | (900 g) vehnäjauhoja |
| 100 g | pehmeää margariinia tai voita |
| Täyte | |
|---|---|
| 100 g | pehmeää margariinia tai voita |
| 1 dl | sokeria |
| 1 - 2 rkl | kanelia |
| Voiteluun | |
| 1 kpl | muna |
| Pinnalle | |
| 2 rkl | raesokeria |
- 1.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Vatkaa sekaan suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Alusta taikinaan jauhot vähitellen. Käytä jauhoja sen verran, että taikinasta tulee pehmeää mutta ei löysää. Lisää hyvin pehmeä, miltei juokseva rasva taikinaan alustamisen loppupuolella. Taikina on valmista, kun se alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista.
- 2.
Peitä taikinakulho leivinliinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30–45 minuuttia.
- 3.
Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa isoimmat ilmakuplat pois. Puolita taikina. Kauli molemmat palat noin 30 x 50 cm:n kokoisiksi levyiksi. Voitele levyt rasvalla. Ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri levyt tiukalle rullalle, jätä saumapuoli pöytään vasten. Leikkaa rullat vinottain kolmionmallisiksi paloiksi. Käännä palan kapea puoli ylöspäin ja paina se sormilla pöytää vasten, jolloin leikkauspinnat avautuvat ylöspäin.
- 4.
Pane korvapuustit leivinpaperin päälle pellille. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia lämpimässä paikassa. Voitele puustit munalla. Ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.
Perinteiset korvapuustit
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Mikäpä olisi parempaa kuin uunituore korvapuusti ja lasillinen kylmää maitoa! Leivo pehmeitä kanelipullia arkeen ja juhlaan tällä perinteisellä ohjeella.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 5 dl | maitoa |
| 50 g | hiivaa |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 2 dl | sokeria |
| 1 rkl | jauhettua kardemummaa |
| 1 kpl | muna |
| 14 dl | (900 g) vehnäjauhoja |
| 100 g | pehmeää margariinia tai voita |
Täyte | |
| 100 g | pehmeää margariinia tai voita |
| 1 dl | sokeria |
| 1 - 2 rkl | kanelia |
Voiteluun | |
| 1 kpl | muna |
Pinnalle | |
| 2 rkl | raesokeria |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Vatkaa sekaan suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Alusta taikinaan jauhot vähitellen. Käytä jauhoja sen verran, että taikinasta tulee pehmeää mutta ei löysää. Lisää hyvin pehmeä, miltei juokseva rasva taikinaan alustamisen loppupuolella. Taikina on valmista, kun se alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista.
Määrä Ainesosa 5 dl maitoa 50 g hiivaa 1 1/2 tl suolaa 2 dl sokeria 1 rkl jauhettua kardemummaa 1 kpl muna 14 dl (900 g) vehnäjauhoja 100 g pehmeää margariinia tai voita - 2
Peitä taikinakulho leivinliinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30–45 minuuttia.
- 3
Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa isoimmat ilmakuplat pois. Puolita taikina. Kauli molemmat palat noin 30 x 50 cm:n kokoisiksi levyiksi. Voitele levyt rasvalla. Ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri levyt tiukalle rullalle, jätä saumapuoli pöytään vasten. Leikkaa rullat vinottain kolmionmallisiksi paloiksi. Käännä palan kapea puoli ylöspäin ja paina se sormilla pöytää vasten, jolloin leikkauspinnat avautuvat ylöspäin.
Määrä Ainesosa 100 g pehmeää margariinia tai voita 1 dl sokeria 1 - 2 rkl kanelia - 4
Pane korvapuustit leivinpaperin päälle pellille. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia lämpimässä paikassa. Voitele puustit munalla. Ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl muna 2 rkl raesokeria
Korvapuustipäivää vietetään vuosittain 4. lokakuuta.
Ravintosisältö
316
Energiaa kcal
1324
Energiaa kj
9,7 g
Rasvaa
5,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
48,6 g
Hiilihydraatteja
15,5 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
7,2 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
316
Energiaa kcal
1324
Energiaa kj
9,7 g
Rasvaa
5,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
48,6 g
Hiilihydraatteja
15,5 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
7,2 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl Jauhettua kardemummaa, 1 - 2 rkl Kanelia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























